chtěl bych se zeptat, jestli nalezená houba je liška. Jedná se mi jednak o to, jestli je bezpečná k jídlu a jednak si myslím, že se nejedná o klasickou lišku, ale o lišku friesovu. Byly nalezeny ve smrkovém lese u strže u potoka ve vlhku, Jeseníky. Barva je oranžová, na zemi úplně svítily. Rostou v trsech i menší samostatně.
Některé z hub na obrázku jsou ještě jiné - podle mě lišáci ryšaví - stejné místo, ale jehličky místo lupenů, barva skoro stejně sytě oranžová (malinko bledější).
EDIT: Ještě doplním, že fotka byla pořízena až po nějaké době od sběru, takže houby mezitím značně vybledly - barva už neodpovídá, byly opravdu skoro pomerančově oranžové.
Zaslal: čt 29. srpen 2019 12:20
Začal bych asi tím, že na snímku vidím přinejmenším dva druhy hub. Jedno (s lištami) je liška, druhé (s ostny) je nějaký lišák. Jestli lišák zprohýbaný nebo lišák ryšavý si z této fotky netroufnu odhadovat.
Pokud jde o lišky, tak bych řekl, že přinejmenším část plodnic je liška obecná. Je možné, že některé z plodnic jsou liška Friesova (fotka není úplně dobře barevně vyvážená), na druhou stranu liška Friesova potřebuje buk (vzácně roste pod jinými listnáči), v čisté smrčině neroste.
Zapomněl jsem uvést, že kousek od místa sběru byl les bukový, pak se změnil na smrk. Možná by to mohlo mít nějaký vliv...
Každopádně chápu to správně, že jedlé by houby být (oba druhy) měly (samozřejmě bez záruky)? Odvážil jsem se letos poprvé sbírat něco víc než hřiby a podle atlasu jsem si zkusil poznat spoustu hub. Jediné nehřibovité, na které jsem si zatím troufnul se sběrem jsou ale tyto, tak aby to nedopadlo fiaskem Každopádně jsou tam 100% právě dva druhy (liška nebo něco podobného + lišák).
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory