Zaslal: st 18. listopadu 2020 14:37 Předmět: Hřib červený?
Zdravím, včera na procházce na Černostudničním hřebenu u Smržovky v Jizerkách nalezeno asi 15 ks těchto hřibů. Rodina mi je zakázala vzít, sebrali jsme jen jednoho na prozkoumání. Co myslíte, je to hřib červený?
Zaslal: st 18. listopadu 2020 21:22
Hřib červený roste obvykle pod listnáči na humóznějších půdách, což příliš neodpovídá ani popisu (hřebeny Jizerských hor), ani prostředí na fotkách (borůvčí, smrky). Dužnina hřibu červeného také poměrně ochotně modrá. Na fotkách ležící plodnice pak neodpovídá barva klobouku.
Domnívám se, že by mohlo jít o hřib sametový, který občas trochu sytěji zbarvené plodnice vytvoří, roste i pod jehličnany a v dužnině většinou výrazně nemodrá.
Dobrý den,
děkuji za zprávu. Máte pravdu, o hřibu červeném jsem si též přečetla, že roste spíše pod listnáči, což k tomuto nesedí. Prostředí byl smrkový les.
Akorát mě mate, že hřib sametový mívá spíš menší plodnice, tyto houby byly dost velké a masivní. Vůně ale opravdu jako hřiby sametové..
Přikládám ještě nějaké fotografie
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory