Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Prosím o radu. Údajně Ohňovec
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Marek 25

PříspěvekZaslal: st 26. května 2021 9:21
  Předmět: Prosím o radu. Údajně Ohňovec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mám dotaz na strom borovice.
Možná to nebude zdejší obor, ale třeba budete znát někoho, kdo by to mohl vědět.
Uschla nám v lese borovice. Když jsme jí zkaceli a začali štípat, cca ve výšce 4 metrů má zvláštní útvar viz přiložené fotky.
Stáří stromu je 57 let.
Jako by cca ve 20 letech někdo uřízl stromu vršek, nechal ho tam a strom ho okolo obrostl a rostl dál do výšky.
Vím že je to nesmysl protože když uříznu vršek borovice či smrku udělá nové vršky z jiných větví, ale nemáme pro to žádné vysvětlení.
A pokud je to choroba, jak to, že to je tak rovně řízlé?
Sám jsem truhlář, ale takovou vadu dřeva jsem ještě neviděl.
Známý nám řekl že to může být Ohňovec ale dle fotek nevíme...
Fotky zde
houba od marek2525 na Rajčeti - https://marek2525.rajce.idnes.cz/houba/
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 26. května 2021 14:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Těžko to vysvětlit, ale domnívám se, že strom mohl být napadený houbou, která dřevo rozložila a rozpadlý trouch vynosila zvířátka - možná vosy nebo sršni na stavbu hnízda. Případně ptáčci, kteří si tam mohli udělat prostor na hnízdo.

Třeba někdo přijde s lepším nápadem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 08. června 2021 8:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravý úhel mezi dnem a stěnami mi moc přírodně nepřipadá, okolo díry jsou vidět deformace dřeva, jak se vlákna kroutila okolo něčeho. Myslím si, že tam kdysi někdo dal (přitloukl) nějakou kovovou schránku, např. silnější plechovku, hrnek apod. Dřevo pak předmět obrostlo, ten časem zreznul a rozpadl se a zůstala dutina. Viděla jsem třeba starou plechovou ceduli přitlučenou ke stromu, kterou dřevo podobně pohltilo, že z ní byl vidět jen prostředek nápisu.
Marek 25

PříspěvekZaslal: út 08. června 2021 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

[quote="út 08. června 2021 9:25 Tori_"]Pravý úhel mezi dnem a stěnami mi moc přírodně nepřipadá, okolo dí....
Mě to přírodně taky vůbec nepřipadá ale jak je možné že by tam ten vršek dál držel?
Kdyby to někdo uřízl vložil plech tak by přeci ten vršek nedržel a proč by strom toto obrustal když může udělat nové vršky?
Na pile mi řekli že to může být Ohňovec ale dle fotek nevím.....
Asi to hold zůstane nevyřešené.
Ale i tak díky za typy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru