Zaslal: st 24. února 2021 20:38 Předmět: Byssonectria
V atlasu několik lidí zmiňovalo, že se s ní příliš nesetkává, tak upozorňuji, že právě roste. Našel jsem ji v Pošumaví ve smrčině se vtroušenou borovicí, mírný SSZ svah, půda promrzlá na kámen, pouze v místech kolem subikula Byssonectrií roztálá. Rostla tam na několika místech, velmi bohatě. Takže pokud hledáte, je myslím ideální čas (v nižších polohách by už mohla být zralá).
Co se určení týče, nacházím na nejotevřenějších plodničkách jen rovné parafýzy, což by ukazovalo na B. fusispora, ale vřecka ještě chybí nebo jsou jen naznačená a bez spor. Protože nevím, zda se během otevírání apothecií a vyzrávání ještě nemůže tvar parafýz změnit, nechce se mi vydávat určení za definitivní.
Zaslal: so 06. března. 2021 19:49
Po deseti dnech v ledničce krásně dozrály, jedna skupinka začala trochu plesnivět, ale ostatním se daří. Vřecek a spór spousta, parafýz méně, ale stále jsou více-méně rovné. Pokud jsou parafýzy klíčovým znakem, pak jde o B. fusispora.
Zaslal: ne 25. dubna 2021 18:47
To nevím. Nějak už nestíhám sledovat, který autor momentálně považuje za relevantní které znaky. Ustrnul jsem u pojetí, podle kterého je rozhodující tvar parafýz. Položka ale existuje, takže kdo má chuť revidovat, může
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory