Zaslal: st 01. září 2021 21:14 Předmět: houby na palivovém dřevě
Zdravím , prosím vás našel by se tu odborník , a řekl mi co se mi to usadilo na palivovém dřevě za houby ? A ještě mám to uskladněno kousek od domu a jelikož mám dřevostavbu tak se chci zeptat jestli bych měl mít strach že by to mohl přeskočit na střechu domu a pak dál ? Děkuji
Zaslal: čt 02. září 2021 21:00
Těžko říct z fotek, "hub 3.jpg" může být klanolístka obecná, "hub 1.jpg" možná nějaká rážovka.
Ono je to ale jedno. Podstatné je, že spory všech hub jsou všude (šíří se vzduchem na velké vzdálenosti), takže spóry všech těchto hub (a přinejmenším stovek dalších druhů) už v té střeše dávno jsou. Ale neporostou, dokud nebudou mít podmínky, což je voda. Dokud do střechy nebude zatékat, tak se do ní houby nepustí.
Jediná běžně rozšířená dřevokazná houba, která vodu nepotřebuje (umí si jí vyrábět rozkladem dřeva) je dřevomorka domácí a i ta, aby se uchytila, potřebuje alespoň dočasně vlhké dřevo.
Těžko říct z fotek, "hub 3.jpg" může být klanolístka obecná, "hub 1.jpg" možná nějaká rážovka.
Ono je to ale jedno. Podstatné je, že spory všech hub jsou všude (šíří se vzduchem na velké vzdálenosti), takže spóry všech těchto hub (a přinejmenším stovek dalších druhů) už v té střeše dávno jsou. Ale neporostou, dokud nebudou mít podmínky, což je voda. Dokud do střechy nebude zatékat, tak se do ní houby nepustí.
Jediná běžně rozšířená dřevokazná houba, která vodu nepotřebuje (umí si jí vyrábět rozkladem dřeva) je dřevomorka domácí a i ta, aby se uchytila, potřebuje alespoň dočasně vlhké dřevo.
Jen bych dodal, že žádná ze zobrazených hub rozhodně nemůže ohrozit stavební dříví, které je prakticky s jistotou jehličnaté. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory