Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hnojníček
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 16:41
  Předmět: Hnojníček
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takovýto parádní hnojník jsem našel v trávě na protipovodňové hrázi u Ostravice. Kloboučky měly průměr do 1 cm a výška byla do 2.5 cm. Povrch kloboučků byl tvořen vrstvou, složenou ze samých kulovitých buněk vela. Tyto buňky byly tenkostěnné a v mikroskopu výrazně drsné. Výtrusy měly velikost 8.9-10.3 x 4.7 - 5.6 um. Střední hodnoty byly 9.54 x 5.2 um. výtrusy byly oválné, válcovité, hnědé, bez episporia. Na lupenech nebyly cystidy. Tŕeně byly vláknitě chlupaté. Hnojník by měl patřit do podsekce Nivei.

96.05 kB    
Paskov, inundační hráz u Ostravice, 19.11.06. (c) mat60.
DSCN6669-01.jpg
   DSCN6669-01.jpg

117.97 kB    
Paskov, inundační hráz u Ostravice, 19.11.06. (c) mat60.
DSCN6666-01.jpg
   DSCN6666-01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jurášek

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 17:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Shocked Koukám nááádhera Shocked
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 17:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě nějaké mikrofoto. Částice vela a výtrusy.

67.12 kB    
Paskov, inundační hráz. 19.11.06. (c) mat60.
Hnoj-h2b.jpg
   Hnoj-h2b.jpg

48.3 kB    
Paskov, inundační hráz. 19.11.06. (c) mat60.
Hnoj-h2a.jpg
   Hnoj-h2a.jpg

Naposledy upravil mat60 dne čt 23. listopadu 2006 10:29, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 21. listopadu 2006 17:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vychází mi z toho, že by to mohl být Coprinus cortinatus. No uvidíme Laughing.
burlik

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

hmmmm - to je nádhera - takový hník jsem bohužel ještě nenašel...
škoda, že jsem zrovna nejel kolem... kdyby tam náhodou příští týden vyrostl (jedu kolem do H. Lomné), tak bych uvítal zprávičku...

a C. cortinatus nevylučuji... dobrá možnost
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 14:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. června 07, 13:59 burlik napsal:
hmmmm - to je nádhera - takový hník jsem bohužel ještě nenašel...
škoda, že jsem zrovna nejel kolem... kdyby tam náhodou příští týden vyrostl (jedu kolem do H. Lomné), tak bych uvítal zprávičku...

a C. cortinatus nevylučuji... dobrá možnost

Díky. Zítra nebo v pátek se tam asi podívám, ale příliš moc nevěřím, že tam budou. Na ostravsku totiž stále nejsou moc dobré podmínky pro houby a tu travnatou hráz, na které rostly letos ještě nikdo nepokosil.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 14:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud by byly, a bral jsi na exikát, pak doporučuji usušit ve vyhřáté troubě, jinak možná stihnout lýzu dříve než vyschnutí.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 14:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. června 07, 14:28 Bob napsal:
Pokud by byly, a bral jsi na exikát, pak doporučuji usušit ve vyhřáté troubě, jinak možná stihnout lýzu dříve než vyschnutí.

Pokud by byly, tak to dám do sušičky. Ale loni na podzim, když jsem je našel, tak jsem měl nadělané i exikáty Very Happy. Jak to bylo takové malé, tak po usušení z nich vznikla sotva 2 mm velká a strašně křehká beztvará kulička Crying or Very sad Wink.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru