Ještě v DAtlasu není, tak přidávám. Jde o jednu z vzácnějších břichatek, střední velikosti (kolem 5 cm). Tady tato byla nalezená na výrazně osluněné stepní lokalitě, což je její typická lokalita. V Červeném seznamu je v kategorii ohrožení EN, tedy jako ohrožený druh. Ještě dodám, že tato byla docela velká, asi 7 cm, druhá plodnice kousek dál měla 5 cm.
Někde se udává pod českým jménem Pýchavka bělostná.
Potvrzeno mikroskopicky, objev potvrdil i p. Vágner s p. Anotnínem, kteří ji tam ostatně v dřívějších dobách pravidelně sbírali.
191.7 kB
12.6.2011, Hodonínsko
110612_04_Calvatia candida.jpg
182.84 kB
12.6.2011, Hodonínsko
110612_03_Calvatia candida.jpg
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
S touto vzcnou pýchavkou jsem se setkal v roce 2008 v okolí Brna na kraji vypuštěného rybníka písčitý podklad, určoval mi ji M.Šutara, než se začal zabývat hřiby věnoval se pýchavkám, další český název je plešivka bělostná, tak je uvedena i v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh, v dospělosti z plodnic opadávají pláty okrovky.
193.74 kB
okolí Brna,břeh vypuštěného rybníku,písčitý podklad 14.8.2008
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: pá 10. února 2012 19:03
pá 10. února 2012 18:36 JETHRO napsal:
S touto vzcnou pýchavkou jsem se setkal v roce 2008 v okolí Brna na kraji vypuštěného rybníka písčitý podklad,určoval mi ji M.Šutara,než se začal zabývat hřiby věnoval se pýchavkám ,další český název je plešivka bělostná,tak je uvedena i v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh, v dospělosti z plodnic opadávají pláty okrovky.
Jasně, právě prorot jsem název Plešivka bělostná použil v nadpisu To opadávání okrovky je zajímavé, nějaké náznaky byly už u těch dvou plodniček, které jsme našli, ale na těch tvých snímcích je to naprosto skvělé! _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory