Zaslal: st 21. června 2006 10:43 Předmět: Hnojník ze zahrady
Otázne je, či vôbec oplýval pileocystidami a kaulocystidami. Výtrusy s hranami mi skôr pripomínajú Glabri, i keď veľkosťou, v kombinácii s tvarom, mi to nesedí na žiadny z nich. Ak by malo ísť o Setulosi, potom mi tam vadí ten hladký hlúbik. Ak by malo ísť o C. hiascens, potom sú výtrusy príliš široké. Keby mi za neurčenie tohto hnojníka mali odseknúť obidve ruky, tak by som im povedal, že je to plicatilis s malými výtrusmi. Nech sa skúsi vyjadriť druhý coprinológ.
Navrhuji zkusit se podívat na pokožku klobouku - můj typ je, že by se tam mohly najít dlooooouhatananááánskááá hnědá vlákna a bude to Coprinus auricomus.
Ten tvar spor je občas maličko jakoby "hranatý" - viz
http://hometown.aol.de/coprinusspezi2/agaricales/coprinus/auricomus11.html#a
Výsledek by mě zajímal. Jinak samozřejmě se takto blbě určuje. _________________ -burlik-
Díky vám oběma. Bohužel plodnice již nemám, tak to teď asi zůstane neurčené. Do druhého dne mi z nich totiž zůstala jen nevábná černohnědá hmota, ze které se mi podařilo pouze nafotit ty výtrusy. Každopádně až je zase na zahradě uvidím, tak se pokusím nafotit i ty cystidy, pokud tam nějaké budou.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory