Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hnojník ze zahrady
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. června 2006 7:55
  Předmět: Hnojník ze zahrady
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Máme tady odborníka na hnojníky, proto postupně vytáhnu nějaké fotky u kterých si nejsem jistý určením.

Je to C. hiascens? Vyrostl na zahradě na porytém záhonku. Výtrusy měly prům. velikost 10.5 x 7.5 um a byly tmavohnědé, protáhlé a poněkud hranaté.

148.97 kB    
Paskov, zahrada, 20.5.06. (c) mat60.
DSCN5127.jpg
   DSCN5127.jpg

125.01 kB    
spor-hnoj-z2.jpg
   spor-hnoj-z2.jpg

141.39 kB    
spor-hnoj-z1.jpg
   spor-hnoj-z1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
J. Č.

PříspěvekZaslal: st 21. června 2006 10:43
  Předmět: Hnojník ze zahrady
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Otázne je, či vôbec oplýval pileocystidami a kaulocystidami. Výtrusy s hranami mi skôr pripomínajú Glabri, i keď veľkosťou, v kombinácii s tvarom, mi to nesedí na žiadny z nich. Ak by malo ísť o Setulosi, potom mi tam vadí ten hladký hlúbik. Ak by malo ísť o C. hiascens, potom sú výtrusy príliš široké. Keby mi za neurčenie tohto hnojníka mali odseknúť obidve ruky, tak by som im povedal, že je to plicatilis s malými výtrusmi. Smile Nech sa skúsi vyjadriť druhý coprinológ. Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
burlik

PříspěvekZaslal: pá 23. června 2006 10:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Navrhuji zkusit se podívat na pokožku klobouku - můj typ je, že by se tam mohly najít dlooooouhatananááánskááá hnědá vlákna a bude to Coprinus auricomus.
Ten tvar spor je občas maličko jakoby "hranatý" - viz
http://hometown.aol.de/coprinusspezi2/agaricales/coprinus/auricomus11.html#a

Výsledek by mě zajímal. Jinak samozřejmě se takto blbě určuje.

burlik

PříspěvekZaslal: pá 23. června 2006 10:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud můj tip selže, pak bez dalších info těžko říct a souhlas s kolegou... apropooo mladé plodničky by nebyly na fotce?!
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. června 2006 8:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky vám oběma. Bohužel plodnice již nemám, tak to teď asi zůstane neurčené. Do druhého dne mi z nich totiž zůstala jen nevábná černohnědá hmota, ze které se mi podařilo pouze nafotit ty výtrusy. Každopádně až je zase na zahradě uvidím, tak se pokusím nafotit i ty cystidy, pokud tam nějaké budou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru