Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lactarius zonarius ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. července 2006 8:52
  Předmět: Lactarius zonarius ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsme s Boletem našli mimo jiné i tohoto ryzce. Je to trochu postarší exemplář a tak bylo mléko dost nehojné. Nicméně bílé a v podstatě neměnné, ikdyž test změny barvy na lupenech se nekonal z důvodu jeho nehojnosti. Na kapesníku po 10-20 minutách jen velmi velmi slabonce zbéžovatěl Smile Chuť palčivá. Porost dub, habr, lípa ... Bolete oprav jestli se pletu. Podklad vápenec.

Prohledával jsem klíče a atlasy a dospěl jsem ke skupině Zonarii a podskupině Zonarii. Zde jsem dospěl k acerrimus nebo zonarius a nebo zonarioides (ten vylučuji neb potřebuje jehličnany). Zbyly mi tedy dva a nějak to nemohu rozlousknout. Více mi to vychází na zonarius. Dále mi to perfektně sedlo na insulsus (Fries !!!) (bělomléčný). Bohužel se mi nedaří najít , který to je v dnešním názvosloví. Terezka Basso uvádí insulsus u obou druhů, ale ani jeden od Friese. Překvapivě v ilustracích na konci knihy ukazuje lactarius insulsus (Fr.) (kresba vcelku sedí s nálezem), ale nepíše jestli je to zonarius nebo acerrimus. Insulsus jako samostatný druh nevede.

Může mi s tím někdo pomoci?

220.81 kB    
16.7.2006, Český kras, bub, habr, lípa, vápenec. (c) Bob
Ryzec_xy.jpg
   Ryzec_xy.jpg

185.3 kB    
16.7.2006, Český kras, bub, habr, lípa, vápenec. (c) Bob
Ryzec_xy_klobouk.jpg
   Ryzec_xy_klobouk.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 17. července 2006 12:25
  Předmět: Re: Lactarius zonarius ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V podstatě až sem jsi ho určil dobře. K přesnému a dobrému určení těd potřebuješ mikroskop.
L.acerrimus - bisporické basidie a velké výtrusy, L.zonarius tetrasporické basidie a menší výtrusy (velikost viz Basso). Pod mikroskopem jsou jednoznačně odlišitelní a je to na tuty, žádné dohady. V terénu je musíš mít pefektně nakoukaný. L.a je takový připláclejší, nepravidelný a je trochu jiný odstín v lupenech, L.z je takový vzpřímenější, pravidelný. Oba dva rostou v letních měsících na vápenitých půdách L.z je o něco hojněší. Znám je oba dva a ve vých. čechách rostou na hrázích rybníků pod duby.
Podle fotografie by to mohl být L.zonarius, ale mikroskop se nesplete, já klidně můžu.
L.insulsus je synon. pro oba dva a Fr. jednoho pod tím jménem popsal, někdo jiný přeřadil a přejmenoval.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. července 2006 12:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ok. A který z těch dvou je tedy ten Lactarius insulsus (Fr.) alias Ryzec bělomléčný? Má někdo české názvy?

acerrimus - krátkonohý
zonarius - pásovitý

V této skupině mám ještě chaos mezi bresadolianus a zonarioides. Jedná se o stejný druh ???

Musím konstatovat, že je v této podskupině řádný binec - lze najít nazev kteréhokoliv u kteréhokoli Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 17. července 2006 14:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

L.zonárius znám pod českým jménem R.pásovaný
Lactarius insulsus (Fr.) alias Ryzec bělomléčný? - aby se zjistilo koho tím autor myslel musel by se porovnat originál popisu s popisy L.ace a L.zon .
L.bresadolianus znám jako syn. pro L.zonarioides, osobně ale L.zon z terénu neznám, snad vloni jsem něco pobného našel (zůstalo neurčeno, eks. zničen) a letos čekám jestli znovu poroste.
Je to zajímavá skupina, která se bude muset dobře sledovat. Bohužel ryzci z této skupiny v Železných horách nerostou hojně spíš vzácně.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru