Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 13. srpen 2007 9:30 Předmět: Scutellinia pseudotrechispora - Kosmatka bradavčitovýtrusá |
 |
|
Plodnice červené do 6 mm, nejprve asi vyklenuté, pak ploché až miskovité. Rostly v rozježděné provlhčené cestě starším smrkovým lesem nad potokem, na zemi. Nacházely se poblíž té kosmatky co jsem ukazoval minule a mistr J.Č. ji určil jako Kosmatku Cejpovu, na místě jsem byl přesvědčen, že je to jiný druh, ale co já vím, třeba taky časem dorostou.
Výtrusy jsou elipsovité, kruhového průřezu, mladé ve vřeckách jsou asi bez ornamentiky, zralé jsou s ornamentikou vysokou obvykle kolem 2 mikronů. Vyfotit oranmentiku se mi moc nepodařilo, ale u některých výtrusů je vidět že ornamentikou tvoří síťku. Rozměry výtrusů bez ornamentiky jsou 17.68-20.92 x 11.2-12.7 (Q = 1.53-1.78), průměrný výtrus 19.2 x 11.7 (Q = 1.64), měřeno 16 výtrusů.
Vřecka 210-260 mikronů, tloušťky 16-21 mikronů. Parafýzy stejně dlouhá jako vřecka nebo možná až o 50 mikronů delší. Nitkovité a hladké, o tloušťce kolem 3 mikronů, zakončené bambulí širokou až 12 mikronů. Septa jsem neviděl. Dobře se braví kongočervení a taky mají amyloidní reakci s Melzerovým činidlem.
Chlupy brvy jsou typické jako u kosmatek, barvy tmavě hnědé nebarvící se vodnou kongočervení. Dlouhé maximálně okolo 300 mikronů, tloušťky do 25 mikronů, jsou dutá s tloušťkou stěny okolo 6 mikronů, a septované s tloušťkou přehrádek okolo 1,5 mikronu. Z fotky brv i z fotek plodnic je patrné, že brvy jsou zejména na spodní části plodnice a nikoli na okraji.
|
199.58 kB |
 |
21.7.2007, Šindelová (KV), uprostřed promáčené cesty pro traktory vzrostlým smrkovým lesem. (c) Bob |
|
 |
|
AsiTakyKosmatka-5.jpg |
|
188.9 kB |
 |
21.7.2007, Šindelová (KV), uprostřed promáčené cesty pro traktory vzrostlým smrkovým lesem. (c) Bob |
|
 |
|
AsiTakyKosmatka-2.jpg |
|
176.77 kB |
 |
|
 |
|
AsiTakyKosmatka-3.jpg |
|
178.29 kB |
 |
|
 |
|
AsiTakyKosmatka-4.jpg |
Naposledy upravil Bob dne čt 16. srpen 2007 11:56, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: út 14. srpen 2007 0:19 Předmět: Re: Kosmatka B ... a překvapivě zase nevím jaká? |
 |
|
Bobe, ta ornamentika u spór mi do rodu "Scutellinia" moc nesedí. Takovou ornamentiku má spíše rod "Melastiza". Kosmatky bývají bradavčité a ne síťkované. Přesto u běžně se vyskytujícího druhu "Melastiza chateri" je ornamentika velmi výrazná a dobře se fotí, což jak uvádíš zde taky není... ???
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 14. srpen 2007 8:48 |
 |
|
Honzo, dík za tu stránku ... velmi zajímavá !!! Je velmi málo stránek s fotkami mikrocharakteristik !!!
BaboJago: ... já jsem neználek Ale brvy jsou jako u kosmatek, mističku (oranžovou) jsem měl pod mikrákem taky = to je ouplně něco jiného - časem dovalím foto. Všechny znaky krom tej ornamentiky sedí na kosmatky ... hmmm, uvidíme s čím přijde J.Č. až se objeví
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 14. srpen 2007 10:58 |
 |
|
Našel jsem toto: je to ale francousky
http://mycostra.free.fr/bulletin/scutellinia.htm moc tomu tedy nerozumím ... ale ... Scutellinia pseudotrechispora (J. Schröt.) Le Gal 1962 česky Kosmatka bradavčitovýtrusá (Syn: Humariella pseudotrechispora J. Schröt. 1893; Lachnea pseudotrechispora (J. Schröt.) Sacc.; Melastiziella pseudotrechispora (J. Schröt.) Svrcek 1948;) ???
A tohle zdá se taky bude pecka web ... http://www.bio-forum.pl/messages/33/44179.html ... výtrusy tam mají taky ornamentiku ... řekl bych ... Zásah potopená!
Budovaným klíčem Marka Snowarskiho lze najít dvě kosmatky se síťkami na výtrusech S. pseudotrechispora a S. decipiens viz. http://www.grzyby.pl/gatunki/Scutellinia.htm
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
Založen: 18. 03. 2006 Příspěvky: 74 Bydliště: Bratislava-Petržalka
|
Zaslal: čt 16. srpen 2007 23:02 |
 |
|
Dĺžkou výtrusov by to viac sedelo na S. decipiens, ale to by museli byť výtrusy až 17 mikr. široké, čo asi ťažko. Pozeral som len do Nordic Macromycetes, takže je možné, že sa jedná o druh, ktorý v tomto kľúči nie je zaradený.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: čt 16. srpen 2007 23:05 |
 |
|
No a pre zmenu dĺžkou chlpov by to viac sedelo na S. pseudotrechispora, lenže jej výtrusy sú dlhé max. 13 mikr. Tak si vyber.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 17. srpen 2007 9:09 |
 |
|
Hmmm ... budu dál pátrat
Co tam Jánko přesně píšou? Na těch francouzích píšou toto:
1. http://mycostra.free.fr/bulletin/scutellinia.htm
Ascospores ellipsoïdales. Ce groupe est très difficile à traiter sous forme de clé ; les auteurs distinguent des spores largement ellipsoïdales et étroitement ellipsoïdales avec tous les intermédiaires que cela suppose. Je me contenterai de donner quelques points de repères portant sur l?ornementation des spores et leurs dimensions ainsi que celles des poils.
17,5-20 x 11,5-13 ?, largement réticulées comme celles de Aleuria aurantia poils très courts < 300 ?
čemuž intuitivně rozumím tak, že se to zhruba shoduje s tím co pozoruji já. Rozměry výtrusů a délka chlupů sedí pěkně ... já mám: 17.7-20.9 x 11.2-12.7 (Q = 1.53-1.78) výtrusy a kolem 300 mikronů brvy ... super shoda přijde mi ... jakožto laikovi
2. http://www.ascofrance.com/doc/uploads/45.pdf asi též http://myco22.apinc.org/smca/Mycologie/DocumentsMyco/files/Cle_Scutellinia.pdf
Ascospores ellipsoïdes ou fusiformes --> Ascospores sans enveloppe sporale --> Ascospores à ornementation verruqueuse, tuberculeuse, crêtée ou réticulée --> Ascospores ornées d'un réticulum complet ou incomplet --> Poils marginaux inférieurs à 400 μm de long. Ascospores ornées d'un réticulum à crêtes élevées et grossières.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: pá 17. srpen 2007 15:39 |
 |
|
Beriem späť, myslel som si, že píšu o dĺžke výtrusu a keď som si to ešte raz pozrel, tak to bolo o šírke. Ak sú UŽŠIE ako 13 mikr., potom je to S. pseudotrechispora. V tom prípade úplne súhlasím s určením. Aj nákres výtrusov by celkom zodpovedal tým na fotke. S. decipiens má výtrusy širšie ako 13 mikr. Omyl vysvetlený.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 17. srpen 2007 16:22 |
 |
|
Tak to je super!!! Už doma připravuji další hádanec pro pokročilé