Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tricholoma frondosae - Čirůvka osiková
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: so 16. října 2010 18:21
  Předmět: Tricholoma frondosae - Čirůvka osiková
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Praha, osikový háječek s břízami a lípami

182.29 kB    
frondosae2.jpg
   frondosae2.jpg

177.26 kB    
frondosae3.jpg
   frondosae3.jpg

184.87 kB    
frondosae.jpg
   frondosae.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 17. října 2010 0:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Konečně někdo, kdo je nevydává za zelánky! Smile
Krmil ses už jimi?

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 17. října 2010 11:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so října 16, 2010 23:36 Vlkodlak napsal:
Krmil ses už jimi?

Hm...já sice nevím co je na tom tak důležitýho že je někdo nevydává za zelánky, ale zajímalo by mě jestli by byl někdo schopnej je od sebe rozeznat kdybych mu je přines pomíchaný v koši.....

Teri

PříspěvekZaslal: ne 17. října 2010 13:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 17. října 2010 10:39 Jirka Kohl napsal:
Krmil ses už jimi?

Hm...já sice nevím co je na tom tak důležitýho že je někdo nevydává za zelánky, ale zajímalo by mě jestli by byl někdo schopnej je od sebe rozeznat kdybych mu je přines pomíchaný v koši.....

minulý týden jsem vedle sebe viděla zelánku z borovic a "zelánku" z osik a vypadaly naprosto stejně, jen ty z borovic byly poněkud urostlejší...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. října 2010 20:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne října 17, 2010 9:39 am Jirka Kohl napsal:
Krmil ses už jimi?

Souhlas jen jsem neměl tu odvahu být první Rolling Eyes

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. října 2010 13:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsou-li to dva druhy, pak asi důležité je Smile ... Jsou? A jak je lze rozlišit? Oba jedlé?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. října 2010 14:11
  Předmět: zelánka

barva dužniny, tato jí má bělavou
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 19. října 2010 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono to je asi složitější, mělo by být, že dužnina "pravé" zelánky, která by měla růst v borech by měla být žlutá či nažloutlá. Já sice z boru zelánky znám taky, ale nikdy to není čistý bor, často je tam vždy poblíž osika, bříza apod. takže nelze jednozančně říci pod čím to roste. Na druhou stranu jsem viděl fotky zelánke z čistě borového lesa s dužninou opravdu žlutou a to poměrně výrazně. Pokud je to tedy tak, jak píše Kotlaba, tak skutečná zelánka je opravdu velmi vzácná a u nás většina nálezů je čirůvka osiková, ani tady na damyku jsem neviděl nález zelánky z čistého boru...Jestli se skutečně jedná o dva odlišné druhy by asi potvrdila molekulární analýza.....
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 19. října 2010 10:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavý problém. Já jsem před dvěma týdny našel dvě zelánky v čistém boru. Pořádně jsem to prozkoumal, očichal a byly to zelánky jak vyšité. Víc jich tam nebylo, takže na jídlo byly ve směsi s jinými houbami... No každopádně teď mě mrzí, že jsem neprozkoumal tu dužninu a doma jsem to nekrájel já, takže nevím jaká byla Sad Každopádně čistý bor to byl - nejbližší jiný strom byl několik set metrů daleko
JARIN

PříspěvekZaslal: út 19. října 2010 18:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi tak. Obyčejnému houbaři je to jedno a amatérští mykologové mají o čem debatovat Wink
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 19. října 2010 19:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 19. října 2010 17:06 JARIN napsal:
Asi tak. Obyčejnému houbaři je to jedno a amatérští mykologové mají o čem debatovat Wink

A takoví, jako třeba já, co tuto houbu za celých dlouhých 30 let svého "amatérského mykoložení" nikdy v životě neviděli, mohou jen zírat... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 19. října 2010 19:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
A takoví, jako třeba já, co tuto houbu za celých dlouhých 30 let svého "amatérského mykoložení" nikdy v životě neviděli, mohou jen zírat... Very Happy

No abych pravdu řekl, taky se s nimi nesetkávám moc často. Tohle byl můj třetí nález č. zelánek/osikových v mém životě.
wenca

PříspěvekZaslal: pá 19. října 2012 19:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

19.10.2012
Osvračín, okres Domažlice

pod osikami při okraji smíšeného lesa
barva dužniny bílá
rostou na tom samém místě každý rok respektive našel jsem je tam již čtvrtý rok po sobě Wink

102.77 kB    
irůvka osiková 3.jpg
   irůvka osiková 3.jpg

100.61 kB    
irůvka osiková 1.jpg
   irůvka osiková 1.jpg

69.38 kB    
irůvka osiková 2.jpg
   irůvka osiková 2.jpg

79.19 kB    
irůvka osiková 4.jpg
   irůvka osiková 4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lenochod

PříspěvekZaslal: út 30. října 2012 10:40
  Předmět: Čirůvka osiková - Tricholoma frondosae

Když teda osiková,tak teda osiková.Až po zbaštění jsem řešil u netu,která z nich to vlastně je.Předtím mě nenapadlo,že si mám všímat barvy dužniny.

141.51 kB    
004.JPG
   004.JPG

155.41 kB    
007.JPG
   007.JPG

144.94 kB    
K focení lupenů vybrána přehlédnutá a mírně přišlápnutá plodnička.
009.JPG
   009.JPG

147.31 kB    
Pod osikami s mladými smrčky.Žehrov(MB)
003.JPG
   003.JPG
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 30. října 2012 11:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm...zajímavé Sad . U popisu č. zelánky v atlasech se píše, že má dužninu bělavou, čímž se dá krom vůně /mimo jiné/, odlišit od č. sírožluté, která ji má žlutou. Olda píše, že č. osiková se od č. zelánky liší tím, že má bělavou dužninu. Michal píše, že viděl zelánku z borů, která měla dužninu opravdu žlutou a to výrazně. Žlutou ji má i č. sírožlutá, čímž by se snadno měla odlišit od č. zelánky, která ji má mít bělavou. Má v tom někdo jasno?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru