Jezdím již 20.let ,do jižních Čech,do vesnice Olešník,která se nachází blízko Mydlovar,asi 10.km od Hluboké.V Mydlovarech byla úpravna uranové rudy,mokrou cestou.Použitá voda se vypouštěla do obrovských nádrží,kališť.Na březích těchto kališť,jsou vysázeny břízy a pod nimi roustou kozáci,ale hlavně křemenáči březoví.Plodnice těchto hub jsou větších.rozměrů než je obvyklé.Také rostou pravidelně a ve větším množství.Místní lidé mě odrazovali od konzumace těchto hub, že prý v noci svítí co je v nich uranu.Samozřejmě jsem to vyzkoušel (co bych pro zvědavost neudělal).Jsem tu již 60.let,tyto uranové křemenáče jíme již i s domorodci,všem chutnají a nikdo na to zatím ne umřel.Máte někdo s tím zkušenost,nebo ví o tom někdo něco ?
V roce 1986 a možná i pár let potom, jsme takový atomový houby jedli všichni
Možná by stálo za to ty křemenáče poslat na rozbor, docela by mě zajímalo nakolik se to prostředí na nich podepsalo. _________________ Jirka Kohl
Kdyby vás to opravdu, ale opravdu zajímalo, tak analýzu obsahu radionuklidů bych mohl (s velkou pravděpodobností) dohodnout. (Musím si nechat zadní vrátka, nevím zda by mě ten dotyčný, který to má u nás na starosti s tím nevyhodil a ani nevím co by za to chtěl ). Napřed je třeba ale uvést pár podrobností:
- pro kvalitní analýzu obsahu radionuklidů pomocí gama spektrometrie je potřeba velké množství vzorku. Je potřeba naplnit (resp. silně napěchovat nebo vlisovat) Marinelliho nádobu o objemu 1/2 litru na vzduchu usušeným materiálem. Měření v menších nádobkách bych s ohledem na malou objemovou hmotnost sušených hub asi nedoporučoval a to z důvodu velké chyby. Ještě bych dodal, že vzorek se z části při analýze znehodnocuje, poněvadž povrch vzorku je zaléván horkým parafínem.
- k přestupu přírodních radionuklidů (členy rozpadových řad U a Th) do biologických materiálů dochází pouze ve velmi malé míře (biologická bariéra). Horší asi je to s kontaminací prachem a zeminou z okolí.
- skoro všechny práce, zaměřené na radionuklidy v houbách se zabývají bioakumulací 137Cs, což ale je umělý radionuklid, který se do atmosféry a následně bio- a pedosféry dostal hlavně po Černobylu. V uranové rudě není přítomen a pokud v MAPE nezpracovávali vyhořelé články z Dukovan (což je naprostá blbost, toto se pevně věřím u nás nikdy nedělalo), tak obsah 137Cs bude v půdách a houbách v Mydlovarech podobný jako kdekoliv jinde u nás.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory