Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lokality - zveřejňovat nebo ne?
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 9:32
  Předmět: Lokality - zveřejňovat nebo ne?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 29. srpen 2006 9:21 Bob napsal:
Líbí se mi třeba témata jako třeba "Houby Chuchle" to bych asi nikdy nedělil a nachal to jako samostatné téma pro danou lokalitu...... A do Chuchle jen seznam nalezených druhů. ... tož taková je moje představa Smile

Osobně si ale myslím, že takové vzácné nálezy by se (z důvodu ochrany) s uvedením konkrétní lokality veřejně prezentovat neměly. V "Chuchli" jsem jen pokračoval v tématu, které již nakousl M.M. a udělal jsem spíš takovou výjimku...

Naposledy upravil Pantáta dne út 29. srpen 2006 9:53, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 9:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zveřejňovat-nezveřejňovat ... věčné dilema ... TH mi řekl jednou velmi moudrou myšlenku ... jak máme chránit něco o čem nevíme jak to vypadá ... všechno je stejně již dávno někde plus mínus zveřejněno ... ten kdo chce rozkopat hřiba satana - ten si cestu najde, ale jsou vůbec nějací takoví ?Smile Vždyť mám rezervace a ty jsou i v turistických průvodcích - rezervace = něco vzácného tam je. Jedeš tam a máš tam cedule z obrázkama toho jak ty vzácné věci vypadají ... hlavně mne nekamenujte Smile Nejsem pro zveřejňování GPS souřadnic to v žádném případě. Ale když někdo prochodí celý kras kvůli tomu aby našel satan jistě to nedělá kvůli tomu aby ho rozkopal Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 9:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jsem jednoznačně pro co největší utajení lokalit. Už jsem těch rozkopaných vzácností viděl tolik, že i kdyby to mělo uchránit byť jen před pár návštěvníkama tak to stojí za to.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 10:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já neprozrazuju ani svá místa na "obyčejné" houby, natož pak na nějaké vzácné. Myslím si, že pro účely těchto stránek postačí uvedení přibližné lokality, jak to většina z nás dělá dosud - tedy např. Brněnsko, Český Kras apod.
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 10:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem to nenapsal asi úplně jasně - zveřejnit fotku - ano!!! Ale u vzácných nebo chráněných druhů určitě bez konkrétní lokalizace. Vždyť právě třeba takové vzácnosti, které normální člověk kolikrát v lese za život ani neuvidí, se musí prezentovat aspoň takto. Jak jinak pak neznalý houbař pozná že našel vzácnou houbu, když jí nikdy nikde neviděl....

Setkal jsem se i s poněkud radikálním názorem, že by se u vzácných nálezů neměly zveřejňovat ani fotky a to je podle mě blbost!!!

A ještě k těm výše zmiňovaným rezervacím - i tam je přece kolikrát zákaz vstupu mimo vyznačené cesty. A to je u hub kámen úrazu - co jsem viděl třeba v neděli, to bylo děsný. "Úrodný" pruh lesa byl od lidí úplně rozrytý Confused

A pak tam má něco vyrůst ....

Tady jasně platí - čím míň hamtalů - tím líp ....
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 10:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm. Když ony by možná měly být nejprve vyřešeny otázky:
1. Kdo je nepřítel.
2. Proč to dělá?

Já prostě jen težko mohu uvěřit konstrukci, že někdo jezdí na chráněné lokality, aby tam rozkopával vzácnosti. Tipoval bych, že je spíše náhodným procházejícím kolem a rozkopává hlavně z neznalosti. Ve sborníku jsem četl o nějaké lipové áleji se vzácnými hřiby. Poté co na začátek a konec áleje umístili ceduli s tím, že tam rostou, ubylo rozšlapaných a jen tak pro podívání se vytrhaných a odhozených hub.

Věc druhá je propagace ... tj. následné zničení lokality příliš velkým počtem návštěvníků ... TV NOVA ... kde jsem onehdá viděl jak zveřejnili jediné naleziště té kytičky v celých čechách ... hrůůza ... no, ale myslíte, že se tam nějaký NOVA divák pojede podívat? Vždyť tam nejsou nai žádný mrtví!!!
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 10:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

29. srpen 06, 10:12 Pantáta napsal:

Tady jasně platí - čím míň hamtalů - tím líp ....

Přesně tak.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 10:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 29. srpen 2006 10:14 Bob napsal:
...jen težko mohu uvěřit konstrukci, že někdo jezdí na chráněné lokality, aby tam rozkopával vzácnosti...

To asi ne, i když magorů, kteří s chutí nakopnou houbu jen pro svoje poněkud zvrácené potěšení je taky asi dost. Ale hodně lidí to dělá nejspíš z pouhé neznalosti a dost hub podle mě mohou lidé zašlápnout i omylem, protože je prostě nevidí.
tomomima

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 11:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

[quote="29. srpen 06, 10:12 Pantáta"]Já jsem to nenapsal asi úplně jasně - zveřejnit fotku - ano!!! Ale u vzácných nebo chráněných druhů určitě bez konkrétní lokalizace. Vždyť právě třeba takové vzácnosti, které normální člověk kolikrát v lese za život ani neuvidí, se musí prezentovat aspoň takto. Jak jinak pak neznalý houbař pozná že našel vzácnou houbu, když jí nikdy nikde neviděl....

Ano , zcela souhlasím, určitě vzácnosti zveřejňovat, aby se dostaly do podvědomí i ostatním návštěvníkům těchto stránek a tudíž by nás bylo víc a víc , kteří je budou znát a chránit , pokud se s nimi v lese setkají...
Lokality NEUVÁDĚT!!!, pouze oblast, jak to popisuje např. Luboš (Brněnsko)
flassch

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 12:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také bych souhlasil pouze s neurčitým uvedením lokality např. Brněnsko, Karlovarsko (u vzácných nebo chráněných druhů). Pokud možno s jasným uvedením toho, že daná houba je vzácná, nebo chráněna zákonem. (Tady by možná stálo za to zamyslet se a zadumat se, jestli by nebylo dobré vytvořit např. nějaký grafický prvek u chráněných druhů zákonem, kde by každý okamžitě poznal, že je houba chráněna a nemusel se to dočítat někde v dlouhosáhlém slohovém cvičení). Souhlasím úplně, že zveřejňování GPS třeba h. královského je totální blbost, to by jsme mohly rovnou vypravovat zájezd. Já dávám přednost soukromé zprávě, tj. pokud houbu nemám stojím o to mít jí v archivu tak autora, nálezce, kontaktuju zda mi lokalizaci prozradí. Např. u Pantáty (za což mu velice děkuju) není problém a např. překrásnou lokalitu ucháčů ob. bez problémů lokalizoval. A já si mohl užít tu krásu.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 12:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Osobně přesnost lokalizace používám ryze účelově v závislosti na cennosti druhu a identifikovatelnosti lokality. Pokud např. uvedu jméno obce, můžete si být jisti, že v oněch mnoha kilometrech čtverečních lesa nemáte šanci onu vzácnou houbu, nebo "mého" fleka nalézt i kdybyste prošli dva metry okolo ní. Navíc mám téměř jistotu, že běžný houbař půjde tam kam chodí 90% lidí a k oné lokalitě se ani nepřiblíží. Jak říká klasik: "Na Zeppelin nevystřelíš, vystřelíš-li nedostřelíš, dostřelíš-li netrefíš". Pokud by se ale jednalo o lokalitu, kde je s trochou rozumu odvoditelná její poloha, protože např. široko daleko není jiný kus vhodného lesa, uvedu pouze širší oblast.
Pokud se jedná o běžné houby, týkají se popisy toho zda rostou, výslovně profláknutých lidových nalezišť, takže kdo se chce přidat k davu, může, podle názvu obce a "parkoviště" u lesa zcela jistě pozná kam má zalézt. Naopak, když napíšu, že tam nerostou, nebo je vyluxováno, znamená to, že ten, kdo vleze do lesa dvakrát do roka tam nenajde lautr nic a má raději zůstat doma.
S popisem výskytu "prašivek" také tajnosti nedělám, ještě se mi nestalo, že by mi je někdo vysbíral.

Každopádně by měl u fotografie nějaký "vhodně volený" údaj o poloze lokality být, jinak ztrácí část své dokumentační hodnoty.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo to vystihl zcela perfektně a já s ním zcela souhlasím. Já u fotek uvádím obec a dokonce i bližší lokalitu (např. Zaryje, Vrbina atd.). Jsem nezlomně přesvědčen, že běžný návštěvník v lese o rozměrech cca 5 x 0.5 km nic kloudného nenajde a to i kdyby se na hlavu postavil Laughing Laughing Laughing. Myslím, že není potřeba příliš blbnout a mlžit již tak mlhavé údaje.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 13:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

i tak to vidím Smile
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 1:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem rozhodně pro nekonkretizování lokality... Já vim, že na ty místa chodíte a chováte se slušně, ale jsou tací, kterým to opravdu hodně vadí. Kteří například ty vzácné hřiby studují, sledují lokality a za to, že si můžou vyfotit houbu a mají povolení do rezervace, zpracovávají podrobné informace a dělají mykologický monitoring např. pro CHKO...a připadá jim nespravedlivý, že tam choděj lidi, kteří si ty houby fotěj, ale je to jen pro jejich potěšení. A ještě k tomu nemaj povolení např. do NPR. A nic neudělají pro ochranu přírody, nemusí každý rok posílat zprávy na CHKO. A takový sestavení zprávy zabere fakt hodně času. Prostě něco za něco. Mám to takhle doma, a vidim, jak on to celý týdny po večerech sepisuje....a pak vstává ráno ospalý do práce...
Tak nad tímhle se taky zamyslete...
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 8:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

30. srpen 06, 1:10 Šťavnatka napsal:
Já jsem rozhodně pro nekonkretizování lokality... Já vim, že na ty místa chodíte a chováte se slušně, ale jsou tací, kterým to opravdu hodně vadí. Kteří například ty vzácné hřiby studují, sledují lokality a za to, že si můžou vyfotit houbu a mají povolení do rezervace, zpracovávají podrobné informace a dělají mykologický monitoring např. pro CHKO...a připadá jim nespravedlivý, že tam choděj lidi, kteří si ty houby fotěj, ale je to jen pro jejich potěšení. A ještě k tomu nemaj povolení např. do NPR. A nic neudělají pro ochranu přírody, nemusí každý rok posílat zprávy na CHKO. A takový sestavení zprávy zabere fakt hodně času. Prostě něco za něco. Mám to takhle doma, a vidim, jak on to celý týdny po večerech sepisuje....a pak vstává ráno ospalý do práce...
Tak nad tímhle se taky zamyslete...

No tak jsem se nad tím zamyslel a musím na to reagovat. Z toho co píšeš jsem si vydedukoval, že Tobě a zejména Tvému příteli ( všichni víme o koho jde) děsně vadí že si lidi jako jsem já (sobecky to vztahuji na sebe) jedou vyfotit houbu do rezervace. No tak tohle teda považuji zrovna od Tebe za docela velkou drzost. Z toho co jsi před časem povídala jsem pochopil, že se výletů za vzácnými hřiby účastníš taky, takže mi to připadá jako střelba do vlastních řad. Nebo Ty snad po večerech sepisuješ nějakou seriózní vědeckou práci. Za druhé by mě zajímalo kolik by jste znali lokalit zajímavých hřibů, kdyby jste si je měli sami vyšlapat a neměli by jste informace od takových dělníků mykologie, kteří ty lokality třeba objevili a informace poskytli někomu z odborné veřejnosti. Vidíš mě by zase vadilo, kdyby na moje lokality, který jsem si mimochodem poctivě vyšlapal sám jezdil někdo takový jako jsi Ty, která nemá špetku úcty k ostatním a to Tě můžu ujistit, že mi nedělá problém ukázat lokalitu komukoliv slušnému!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru