Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houbové vzpomínání
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
InKaso

PříspěvekZaslal: pá 24. března. 2006 0:38
  Předmět: Houbové vzpomínání
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj houbaři!

V tomto předjarním období je ta pravá chvíle na krátké povídání o houbaření. Počet křížků mého žití mi tak trochu dává právo zavzpomínat. Rád se vracím do svého dětství a vzpomínám na lidi ze svého dětství a na jejich přístup k houbaření. Celé prázdniny jsem trávil u své babičky v Jistebnici na Táborsku. Někdy jsem tam zůstal i po prázdninách chodil zde do školy až do zimy. Život na vesnici v té době nebyl snadný. Babička pracovala v JZD a její plat byl opravdu malý. Nestačil na to, aby mohla v obchodě kupovat maso, sýry, nebo uzeniny. Maso bylo na talíři jenom v neděli a většinou to byla domácí drůbež. Už si ani nevzpomínám, co všechno jsme v týdnu jedli. Houby byly určitě důležitou součástí naší stravy. Hub v lesích a na polích rostlo celkem hojně. Jak to však s houbami chodí, nerostou vždy, když je zrovna potřebujeme. Abychom měli pravidelně houby na talíři, potřebovali jsme vědět hodně o houbách, alespoň o těch konzumně využitelných. Houby rostly v neuvěřitelné druhové rozmanitosti. Po té se mi dnes stýská nejvíce. Možnosti konzervace a uchování hub byly omezené a pokud si vzpomínám tak se houby pouze sušily. Lidé si hub vážili a houby sbírali pouze pro svou potřebu. Pokud se vařila bramboračka, tak jsme kdekoliv odskočili na pastvu a tam rostly špičky na kravincích (největší byly u Svaté Anny). Stačilo jich nasbírat do svázaného kapesníku a bramboračka krásně voněla.
Pokud byla chuť na houbovou omáčku, zašel jsem na hráz rybníka za zahradou. Tam rostly pravidelně ?špičníky? (kozák šedozelený). Kdo chtěl nasbíral si pro svou potřebu a zbytek tam nechal. Aby měla omáčka tu pravou chuť, zaskočil jsem do Horeckého lesa na smrkové ryzce. Ty rostly celé léto v Židově strouze a daly se nalézt téměř s jistotou. Do omáčky stačily čtyři a zbytek zůstal pro ostatní. Potom stačilo zaskočit na kraj lesa pro lišky, babky, růžovky nebo strakoše a houbovka byla s domácí smetanou báječná. Často byly řízky z bedel, žampiónů nebo růžovek. Na karbenátky už muselo být více času. K polévce se většinou přikusoval vaječný svítek s houbami. Většinou nebylo třeba na houby ani chodit. Bylo hodně práce a nebyl na to ani čas. Babička chodila pracovat na pole. Pokud šla do lnu, tak pravidelně přinesla žampiony. Pokud šla vázat snopy nebo stavět panáky, přinesla různé houby, které rostly na mezích. Moje matka chodila často sbírat borůvky. U sběru borůvek se dá najít také spousta hub. Žili jsme tak nějak v souladu s přírodou a dokázali si vážit co nám příroda poskytovala. Ve velkém jsme sbírali jen hřiby (praváky) na podzim. V létě se jim potvůrkám nějak nechtělo růst. Většinou přišla pouze jedna vlna jejich růstu. To jsme se vypravili hromadně do lesa a sbírali takové ty pěkné praváčky na sušení. Hříbky se nakrájely, na sítech se nad pecí předsušovaly a dosušovaly se na půdě. Jiné houby jsme nesušili.
Druhým případem, kdy jsme sbírali houby ve velkém, byl sběr lišek. Po vydatných letních deštích se někdy celé smrkové stráně zažlutily malými liškami. Sbírali jsme pouze ty nerozvinuté a rozesílali je poštou celé rodině. Byla to hrozná otrava je sbírat a čistit.
Za klenot mezi houbami jsme považovali syrovinku. Nerostlo jich nikdy mnoho. Tu báječnou chuť syrovinky upečené na litinovém plátu, lehce posolenou a pokapanou rozpuštěným máslem asi nikdy nezapomenu.
Jsem vděčný babičce, matce, strejdovi a všem okolo, že mi k houbaření a k soužití s přírodou dokázali nalézt cestu takovým krásným způsobem.

Všechny houbaře zdraví Mirek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jurášek

PříspěvekZaslal: pá 24. března. 2006 0:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tedy Mirku moc hezké. Pěkná je i připomínka k rozmanitosti rostoucích druhů, to je vcelku současný problém a myslím si, že v mnoha případech dnes nejde o sběr hub, ale spíše o vymítání lesa od hub, což je smutné...
Michal

PříspěvekZaslal: pá 24. března. 2006 4:27
  Předmět: Poklona
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mirku, to se Ti moc povedlo. Myslím, že je to na samostatný článek v sekci Houbař... Opravdu poučné a přitom milé vyprávění. Děkuju za něj, bude se mi lépe usínat Smile.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 24. března. 2006 9:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem četl něco tak ... tak nepopsatelně skvělého!!! V každém případě Mirku, nechceš k tomu dát nějaké ilustrační fotografie, třeba těch míst kam jsi chodíval? Udělat z toho článek do sekce Houbař? Přečíst si to je vážně zážitek!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 24. března. 2006 11:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc hezké vzpomínání! Hned mě to vrátilo do dětských let, když mě můj táta brával sebou na houby. Zrovna nedávno by mu už bylo 100 let, kdyby se toho ovšem dožil. Taky mě to připomělo, že jsem tenkrát kategoricky odmítal houby pozřít. Což se ovšem radikálně změnilo. Myslím, že mě zachutnaly až na vojně, když jsme na Žandovské střelnici nacházeli houby na každém kroku a večer jsme si z nich v polních podmínkách dělali smaženici. Byla to vítaná změna po těch vojenských blafech. Very Happy Very Happy Very Happy
Jurášek

PříspěvekZaslal: pá 24. března. 2006 11:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem bohužel takové štěstí v dětství neměl, protože z rodiny ani příbuzenstva nikdo nehoubařil. Co mi ale zůstalo po babičce je třeba láska k horám, to jo...
InKaso

PříspěvekZaslal: pá 24. března. 2006 12:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Reakce na Boba.

Fotky bohužel nemám. Jednak jsme neměli fotoaparát a pokud bychom fotili les nebo houby, byli bychom považováni za blázny. Fotili se pouze lidé, domácí mazlíčci a poutní místa. Proč by někdo tehdá fotil les, když tu ten les bude stát pořád. Článek jsem původně chtěl dát do sekce Houbař, ale technicky se mi to nepodařilo.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. září 2006 21:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 24. března. 2006 12:08 InKaso napsal:
Článek jsem původně chtěl dát do sekce Houbař, ale technicky se mi to nepodařilo.

Sice to trochu trvalo, ale už je tam.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru