Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Gymnosporangium sabinae - Rez hrušňová
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
flassch

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 18:29
  Předmět: Gymnosporangium sabinae - Rez hrušňová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nemáte někdo páru co mi to tu roste na jalovci? Laughing

126.6 kB    
jalovec2.jpg
   jalovec2.jpg

113.68 kB    
jalovec1.jpg
   jalovec1.jpg

Naposledy upravil flassch dne st 17. května 2006 21:39, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 20:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsou to asi telia od nějaké rzi - Gymnosporangium nebo něco takového
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
flassch

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 21:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jo.jo. Díky už to mám

Gymnosporangium sabinae (rez hrušňová), telia se zimními sporami (teliosporami)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 8:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Gymnosporangium to je každopádně. Z obrázků ale není jasné, na jakém druhu jalovce ty telia narostla. Mi ty relativně dlouhé jehlice připomínají spíše jalovec obecný. Rez hrušková - G. sabinae roste hlavně na chvojce klášterské - Juniperus sabina, příp. i na jalovci čínském a j. vižinském.

Na jalovci obecném rostou jiné, ale makroskopicky nerozlišitelné druhy rzí a to Gymnosporangium clavariiforme, která pokud si dobře vzpomínám přes léto přechází hlohy a Gymnosporangium juniperinum, která tvoří letní výtrusy - aecia na jeřábech.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 8:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen poznámka ... mám na zahradě vzrostlý jalovec blíže neurčené značky. Měl jsem i hrušeň ... trpěla rzí, kterou se mi nepodařilo chemií potlačit. Údajně se drží na tom jalovci a na hrušeň tak útočí ze zálohy. Stříkal jsem samosebou i ten jalovec ... nic nepomohlo ... porazil jsem hrušeň a zasadil meruňku Smile No to co jsem chtěl ale poznamenat je, že přesto, že na tom jalovci asi sídlí ona rez hrušňová, nikdy jsem na tom jalovci nic podobného neviděl ... závěr nechám na vás Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 8:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe a co sousedé a sousedé sousedů atd. Pokud si vzpomínám, tak někteří uvádějí bezpečnou vzdálenost mezi jalovci a hruškama kolem 200 m a jiní i kilometr Crying or Very sad. Já taky mám na zahradě jalovce, hrušky i Gymnosporangium na hruškách a ty telia taky nemůžu najít. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo po vsi je několik jalovců ... jejich jsem nestudoval, ale pokud jsou ty žlutooranžové rosoly vidět z větší dálky (5-10 metrů) tak je nemají. Ohledně bezpečné vzdálenosti ... jestliže se to šíří vzduchem ... pak principiálně bezpečná vzdálenost neexistuje - je to všude Smile Někde jsem četl 5 kilometrů ... jak říkám ... porazil jsem tu hrušeň Smile
flassch

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 13:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě to jalovec obecný určitě je. Fotil jsem to na vstavačových loukách, kde jsou krásné výstavky planých hrušní a každý rok poměrně hodně trpí rzí. Jinak jalovců je tam poměrně hodně a silně napadené, telia jsou vidět už z dálky a nelze to přehlédnout.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 13:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

18. května 06, 13:33 flassch napsal:
Podle mě to jalovec obecný určitě je. Fotil jsem to na vstavačových loukách, kde jsou krásné výstavky planých hrušní a každý rok poměrně hodně trpí rzí. Jinak jalovců je tam poměrně hodně a silně napadené, telia jsou vidět už z dálky a nelze to přehlédnout.

Tak to asi bude Gymnosporangium clavariiforme nebo Gymnosporangium juniperinum.
xmsi

PříspěvekZaslal: st 24. května 2006 18:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

me to prijde jako susene merunky, takovej jalovec bych bral Smile
flassch

PříspěvekZaslal: čt 25. května 2006 6:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no nevim. slizové meruňky. Já bych to teda nepozřel Laughing
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 25. května 2006 10:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já taky nevím. Meruňky to moc nenahradí. Za vlhka je to slizovité, někdy až mazlavé a za sucha to práší. Navíc to škodí jak jalovcům, tak i hrušním (G. sabinae) nebo podle druhu jeřabinám, hlohům, skalníkům atd.

Abychom to měli kompletní, tak přidávám dvě fotky letních výtrusnic (aethalia) Gymnosporangium sabinae na listech hrušně z loňska. To jenom kdyby to snad někdo neznal.

154.57 kB    
Paskov, zahrada, 11.9.05. (c) mat60.
DSCN3544.jpg
   DSCN3544.jpg

184.84 kB    
Paskov, zahrada, 11.9.05. (c) mat60.
DSCN3537.jpg
   DSCN3537.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. září 2006 18:18
  Předmět: Napadené listy hrušně

Poradí někdo co s tím?

191.17 kB    
červená skvrna na listu
DSC01001.JPG
   DSC01001.JPG

162.25 kB    
a spodek listu
DSC01003.JPG
   DSC01003.JPG

Naposledy upravil Kraken dne út 26. září 2006 23:38, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 26. září 2006 7:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rez hrušňová - Gymnosporangium sabinae, letní výtrusnice.

Viděl jsem i jiný český název - obnaženka hrušňová.

A již to tu máme.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 10. května 2007 0:20
  Předmět: Na tůji

Ještě jsem se s tím nesetkal a doufám, že se úplně neznemožním. Ani si nejsem úplně jistý, jestli jde vůbec o houbu. Bylo toho plno na větvích tůjí v chomutovském Zooparku. Shocked

197.09 kB    
DSC01792.JPG
   DSC01792.JPG

197.81 kB    
DSC01793.JPG
   DSC01793.JPG

174.51 kB    
DSC01794.JPG
   DSC01794.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru