Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
fotoalbum - určování druhů
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Kancelář - Vše ohledně provozu těchto stránek
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
zemekoulan

PříspěvekZaslal: ne 27. srpen 2006 19:37
  Předmět: fotoalbum - určování druhů
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám takový návrh. Sice nevím, zda se setká s kladnou odezvou, nicméně...

Začal jsem chodit do lesa nejen s košíkem a nožem, ale i s foťákem a docela rád bych se podělil o úlovky. Často jsou to houby, které nemá smysl sbírat, protože je jich málo, nebo jsou maličké, ale možná, že by zdejší komunitu zajímaly, nebo by se hodily jejich fotky...

Máte nějaký nápad, jak to udělat?

Prozatím vytvořím jen takovou úplně jednoducho galerii, ale možná by v první chvíli mohla posloužit... http://test.prosim.org/houby/

BTW provozuji na jednom serveru také phpBB a mám tam modul fotoalbum, který by se na to možná šiknul...

Co vy na to?

www.zemekoulan.com - soukromé stránky
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 8:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vse co navrhujes se zde realizuje cestou příspěvků s přílohou ... moderátoři to třídí ... viz Atlas diskuse ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
zemekoulan

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 8:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně, toho jsem si všiml, jen mi přijde maličko nepraktické orientovat se podle názvů. Je mi jasné, že pro mykologa je to brnkačka, ale pro prostého houbaře to může být poměrně složité a nepřehledné...

Navíc, trochu mě štve, že musím zadávat příspěvek s názvem "a tuhle znáte" "pomozte určit houbu" atp.

Proto jsem si říkal, že by možná nebylo od věci udělat to jinak...

Ale samozřejmě, nic proti ničemu ;)

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 9:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkusil si se orientovat v atlase o 2000 druzích jinak než podle názvu? Smile O vyhledávací databázi, kde by si třeba člověk zatrhl že ho zajímají všechny houby s červeným klobouk a lupeny se uvažuje, ale zatím se ten projekt moc nerozjel ... snad v zimě ... to by pak sloužilo nejen laikům, protže bychom databázovali i rozměry výtrusů a další věcí!

Musíš zadávat název pouze pokud zakládáš téma, nikoli pokud již odpovídáš na nějaký příspěvek ... nenazývej houby k určení stylem !nevím si rady" ... ale spíše třeba nějak jako "Lupenatá bílá houba" pokud to dáš do fóra o určování, každý pochopí o co ti jde a stručná charakteristika v nadpisu ti ušetří psaní v těle příspěvku ... možná ti to pak nebude připadat zbytečný. Téma bez nadpisu nejde ... kdo by klikal na téma jež nemá žádný název....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
zemekoulan

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 9:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně. Vím, že máš v podstatě pravdu, ale já i v tom atlasu hledám podle obrázků ;)

Čili, možná ještě jinak. Já budu šoupat fotky hub do té nalinkované galerie a pokud někdo usoudí, že kteroukoli z nich chce použít, tak může... ;)

Každopádně díky za odpověď a Tvůj čas.

flassch

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 12:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych tenhle nápad až tak nezatracoval. Např. pokud hledám nějakou floru a nemůžu jí najít (nebo si nejsem úplně jistý) tak první kam jdu je galerie www.hlasek com. A musim říct, že vždycky najdu to co hledám. Je docela problém pro nás nemykology najít něco, co už tady bylo a právě jsem to třeba našel v lese. Najít potom ten konkrétní příspěvek je docela těžké.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 12:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

souhlas! Já to přeci nijak nezatracuji! Jen si neumím dost dobře představit, jak se v galerii tísíce obrázků nějak orientovat Smile A jak jsem psal, východiskem by byla výstavba databáze, která by zahrnovala vlastnosti hub a tak by se relativně jednoduchým dotazem člověk dostal k několika druhům, které by přicházeli v úvahy .... koukněte na www.nahuby.sk sice to dost často hodí tam kam nemá a naopak nehodí tam kam by mělo, ale taková je zhruba představa, kterou jsem tu diskutovali ... pak začla sezóna, takže se k tomu vrátím v zimě. No třeba Lupa napadne jak takovou galerii snadno udělat. Takže, myšlenku rozhodně nezatracuji!!! Naopak! Kdo z nás amatérů nehladá hlavně podle obrázků Smile Velmi dobrým výchozím bodem k určení by mohl být klíč k určování hub, který budeuje na svých stránkách Pepa - viz odkaz na jeho stránky na titulní straně. Souhrně řečeno, myslím, že něco takového je v podstatě dlouhodobým cílem našeho snažení ... druhů nám tu začíná přibývat a tak už budeme brzy o něčem velmi obsáhlém brzo uvažovat (k čemu by byla galerie s desítkou hub) ... v nějaké podobě. Já osobně bych to viděl ve dvou směrech: 1. Pomoci Pepovi se sestavením klíče, jímž by se člověk dopracoval k rodu a pak z galerie tipnul druh. Moc se mi líbí Pepova myšlenka nápovědy v klíči formou minigalerie. 2. vybudováním databázového vyhledávání podobného jako mají slováci, ale s tím, že bychom trochu lépe vymysleli parametrizaci hub/popisu/dotazu tak, aby to fungovalo přesněji. Pepovi by jistě pomohlo, kdyby jednotlivé rody měli své vlastní weby ... já se s Radkem a dalšími nadšenci snažím budovat web o ryzcích. Obrázky tam zatím nejsou, ale zapracovávám klíče a popisy (viz odkaz na titulní straně - LactariusWeb"). Zjistit, že jde o holubinku, nebo ryzce, nebo muchomůrku nebo pavučince nebo ... je relativně snadné dle popisu s minigalerií a pak galerie druhů rodu ... to by bylo fakt skvělé a jistě velmi mocnou zbraní ...
Už se těším na zimní večery, kdy se na to alespoň částečně vrhnu.
zemekoulan

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 16:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně. Že je to práce jak na kostele, to je mi jasné... ostatně, ta galerie, na kterou jsem vkládal link je jen o zobrazování všech náhledů a velké pak k listování. Na svěm webu ji mám udělanou maličko jinak. Můžete se mrknout (www.zemekoulan.com). Tam by se možná dalo podle náhledů orientačně určit, do které kategorie konkrétní houba patří a dál hledat zas ve skupině... Podobně, jako je to na zmiňovaném www.hlasek.com

Ten skript jsem ochoten poskytnout... Prostor bych na některém ze serverů taky našel (řekněme do 300MB) A ftp bych mohl zřídit pro 2-3 lidi, kteří by se o to starali...

Čili, možná, než bude databáze, nebylo by tohle od věci. Ale je mi jasné, že by to byla v podstatě dvojí práce (pakliže na tu databázi dojde ;)
Jo, ještě mě napadlo, že i v té galerii by se dalo celkem snadno zajistit vyhledávání, pokud by google indexoval, dalo by se hledat podle názvů obrázků (kdyby je někdo doplnil).

Rozhodněte se jak myslíte...

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 16:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Yep, trochu jsem nad tím dumal ... kdyby se nám podařilo v zimě přesunout všechny druhy, které již na fóru jsou do Atlasu, neměl by být problém napsat vyhledávač v našem Atlasu ... nebylo by to sice dokonalé, ale jistě by to čas od času dalo dobrý výsledek a "za málo práce" ... zkrátka by se formulář, který se používá k zadávání hub do Atlasu (přístup nemá úplně každý) použil jako dotazník ... do políček v jednotlivých kolonkách popisu houby napsali klíčové slova a odeslalo ke zpracování ... muselo by se to odzkoušet, jestli by to dávalo nějaké rozumné výsledky ... ale bylo by to jistě vcelku snadné napsat.

Jinak vidím cestu v tom, že bychom se všichni vrhli na ten Pepou budovaný klíč a pokusili se ho vylepšit a doladit. Myslím si třeba, že až příliš brzo přešel ke kroku s barvou výtrusů ... jistě by toto kritérium šlo posunout o něco dál ... určení rodu(ů) by pak jistě vedlo rychleji k cíli, zvlášť pokud vytvoříme podweby k rodům, či se odtamtud nasměrujeme na nějaké již existující weby ... česky není možná ani jeden Sad
zemekoulan

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 16:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, abych pravdu řekl, já jsem z barvy výtrusů vždycky zmatený...
Pro mě hobu určuje v první řadě rourky/lupeny pak (bez určení pořadí) velikost, barva, tvar ;) Inu, jak říkám - jsem amatér, ale houby sbírám rád a stejně rád je jím :)

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 17:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

velikost, barva, tvar ... nóó zrovna velikost a barva a tvar ... je však mnoho znaků, které nejsou tak moc proměnlivé ... sbíhavost lupenů, přítomnost pochvy či sukénky, šupinatost klobouku, přítomnost síťky, a mnoho dalších, které mohou navést na správnou cestu Smile
zemekoulan

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 17:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo. Já vím. Jen jsem chtěl říct, že pro mě fakticky barva výtrusů je naprosto bezvýznamný znak... Nevím, jak bych ji zjistil ;)

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 9:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 28. srpen 2006 17:18 zemekoulan napsal:
... Nevím, jak bych ji zjistil Wink

To je přesně to, co je základem úspěšného vyhledávání. Autor i uživatel musí dojít ke stejnému vyhodnocení jednotlivých parametrů. Musí tedy vycházet ze stejné definice popisované vlastnosti, používat stejné měřítko, skupinu možných hodnot a stejnou metodu určení. O co jsou vizuální znaky rozmanitější, o to přesněji musí být určeny hranice mezi jednotlivými hodnotami popisovaných vlastností, aby se do systému nezanášela další a další nepřesnost, která může vézt až k nesmyslným výsledkům při hledání...na které může navazovat výše zmiňované hledání vizuální.

Co se týká phpBB-Galerie, není to přesně ono co bychom potřebovali. Je to v podstatě další samostatná aplikace se samostatnou datovou základnou a její úprava na využití stávajících dat by nebyla jednoduchá. Princip uživatelských galerií byl také zavrhnut ... pracujeme společně. Tím však neříkám, že některé její části nelze využít, popřípadě se jimi nechat inspirovat.

Další věci je datová základna, pokud celou zimu nebudeme lítat po lese, hledat hlívy, penízovky a uši a podaří se nám zapsat do atlasu všechny druhy z diskuse, je už na čem stavět.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 9:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 29. srpen 2006 9:37 Lupo napsal:
po 28. srpen 2006 17:18 zemekoulan napsal:
... Nevím, jak bych ji zjistil Wink

Další věci je datová základna, pokud celou zimu nebudeme lítat po lese, hledat hlívy, penízovky a uši a podaří se nám zapsat do atlasu všechny druhy z diskuse, je už na čem stavět.

Budeme lítat v zimě po lese, budeme .... Very Happy
Ale naštěstí je v zimě brzy tma a dá se stihnout i něco udělat .... 8)
Radecek

PříspěvekZaslal: po 09. října 2006 21:28
  Předmět: Návrh na "fíčr" atlasu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím, jestli to již někoho nenapadlo.....ale...
Říkal jsem si, že spousta lidí určitě poznává houby hlavně podle vzhledu. Napadlo mě, že by mohl být atlas koncipovaný jako velká fotogalerie, ve které by byli všechny ty fotky najednou....třeba zmanšeniny. A kdyby někdo našel podobnou houbu té svojí, mohl by si na ní kliknout a zvětšit. Třeba je to blbost, ale možná by to stálo za to.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Kancelář - Vše ohledně provozu těchto stránek Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru