Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 17. září 2010 20:39 |
 |
|
No jak se dívám do červeného seznamu tak je tam poznámka EX? Už je kvůli tomu by se mělo blahopřát A každopádně je to krásná fotka krásné houby. Kéž by takovýchto šťastných "znovunalezení" nezvěstných druhů přibývalo...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 17. září 2010 22:51 |
 |
|
Ano, je to super nález. Je to asi nejvzácnější houba, kterou jsem kdy našel už podle následujícího textu:
Hydnellum mirabile (druh doložen i z území Moravy /viz níže/, aktuálně jej však nelze považovat za druh české mykoflóry). Relativně masívní plodnice, žlutavé, okrové až hnědě zbarvené (klobouk, ostny i třeň), charakteristické výrazně chlupatým povrchem (chlupy ze spletených hyf, na suchém materiálu slehlé), odlišným od plstnatého nebo sametového povrchu jiných druhů. Dužnina bledá, "lehká", hyfy bez přezek. Výtrusy 5.6-5.8 x 4.5 ?m. Druh jehličnatých lesů (smrk, borovice), extrémně vzácný..
Hydnellum mirabile je velmi vzácný druh s pouze třemi lokalitami ve střední Evropě: Partutovice (= německy Bartelsdorf, střední Morava, 1934, M a W) v České republice a Gressenberg (pohoří Koralpe, Štýrsko, 1978, GZU) a Ödenhaus u Innsbrucku (Tyrolsko, 1935, W) v Rakousku. V okolním území je recentně doložen ze severní Itálie (poblíž Bolzana, 1991, IB).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: so 18. září 2010 7:15 |
 |
|
A odkud z ČR to je? samozřejmě myslím přibližně jako východní Čechy, severní Morava atp. :p
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: ne 19. září 2010 12:27 |
 |
|
Super nález! Blahopřeji též
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
burlik

|
Zaslal: po 20. září 2010 12:29 Předmět: Re: Hydnellum mirabile - Lošákovec podivný |
 |
|
Jen upozorňuji/doplňuji, že jsem na lokalitě tento druh objevil už loni (2009), tehdy mi s určením pomohl Petr Hrouda. Na lokalitě má tři mikrolokality výskytu - fotky by se měla dostat do Hagarou připravovaného atlasu.
Letos vyrostl někdy v srpnu jen na jedné mikrolokalitě (29.8.nalešzen už cca 5 cm velký, v úterý 14.9. tam už byly dvě plodnice 10 cm a 2 cm velké).
J*
_________________ -burlik- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 20. září 2010 19:32 Předmět: Re: Hydnellum mirabile - Lošákovec podivný |
 |
|
po 20. září 2010 12:29 burlik napsal: |
Jen upozorňuji/doplňuji, že jsem na lokalitě tento druh objevil už loni (2009), tehdy mi s určením pomohl Petr Hrouda. Na lokalitě má tři mikrolokality výskytu - fotky by se měla dostat do Hagarou připravovaného atlasu.
Letos vyrostl někdy v srpnu jen na jedné mikrolokalitě (29.8.nalešzen už cca 5 cm velký, v úterý 14.9. tam už byly dvě plodnice 10 cm a 2 cm velké).
J* |
Škoda, že jsme o tom nevěděli dříve. Ty gratulace mohly patřit tobě. Zkrátka - objev v šuplíku nebo pozdě zveřejněný objev má nižší cenu než hned oznámený objev...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
burlik

|
Zaslal: út 21. září 2010 8:15 Předmět: Re: Hydnellum mirabile - Lošákovec podivný |
 |
|
)
No já si nehraju na exibicionistického honiče rarit
ani si nehraju na to, že jsem první, když nejsem... //obé míněno neadresně na kohokoliv konkrétního//
Nafoceno mám přes 1600 druhů zatím, tak určitě nějaká vzácnost by se našla... mimochodem, na jaře jsem tento lošákovec veřejně prezentoval dvakrát na přednáškách v Praze, jednou v Č.Budějovicích a teď v létě pro krajské a "okresní" ouředníky ochrany přírody..., takže kdo chtěl, mohl se s tím seznámit.
Ti kdo nechodí mají smůlu, přijdou o spoustu zajímavostí...
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 21. září 2010 8:33 |
 |
|
No na nějakou takovou přednášku bych rád zašel. Bohužel je to pro mě hodně z ruky
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: út 21. září 2010 12:21 |
 |
|
Já se také připojím, účelem mého příspěvku nebylo žádné vytahování, chtěl jsem jen poukázat na tento druh, který pochází z lokality, kterou znám od svého dětství. Lokalitu dlouhodobě sleduje J. Burel, kterému jsem ji ukázal a dělá tam od té doby výzkum, protože se ukázalo, že je v mnoha ohledech výjimečná.
Naposledy upravil Michal Mikšík dne út 21. září 2010 16:12, celkově upraveno 3 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: út 21. září 2010 12:24 |
 |
|
...z diplomatických důvodů smazáno
Naposledy upravil Michal Mikšík dne st 22. září 2010 10:39, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 21. září 2010 13:17 |
 |
|
út 21. září 2010 12:24 Michal Mikšík napsal: |
Na druhou stranu lokalitu, kde roste tento lošák, jsem již ukázal mnohým lidem a jsem rád, že se tam chovají ohleduplně, což beru jako dostatečnou satisfakci za to, že jsem tam s nimi byl. |
To docela závidím, že se tam chovají ohleduplně. Já mám bohužel přesně opačné zkušenosti, když jsem pár praktickým houbařům prozradil některá těžko dostupná místa, kde ale roste velké množství jedlých hub. Po pár letech tam nacházím jen samé rozkopané houby
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
burlik

|
Zaslal: út 21. září 2010 13:30 |
 |
|
Na druhou stranu lokalitu, kde roste tento lošák, jsem již ukázal mnohým lidem a jsem rád, že se tam chovají ohleduplně, což beru jako dostatečnou satisfakci za to, že jsem tam s nimi byl. |
Jsem psal, aby se to nebralo adresně... zbytečně jsi si to vztáhl na sebe Na Damyko právě moc chodit nechci, protože mi přijde, že se tu lidi chtějí hlavně "vytahovat" kdo našel větší špek... Třeba se ale mýlím )
Mimochodem a), jinak vyzní, "houbu XY objevil na lokalitě člověk AB, já jsem ji nalezl včera a AB mi určení potvrdil" než "určil AB, děkuji" (což nesolidně evokuje, že jsi prvonálezce...)
Mimochodem b), opět jsi jmenoval zcela konkrétní lokalitu vzácných hub (stejně tak ve třetím čísle časopisu), navíc opětovně mylně uvádíš její oficiální status (ač se připravuje, stále ještě neplatí)!!!
//JB:zkráceno o konfrontačnější pasáže nesouvisející s Hydnellum mirabile v reakci na MM//
_________________ -burlik-
Naposledy upravil burlik dne st 22. září 2010 12:35, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
burlik

|
Zaslal: út 21. září 2010 13:38 |
 |
|
út 21. září 2010 13:17 ram2007 napsal: |
To docela závidím, že se tam chovají ohleduplně. Já mám bohužel přesně opačné zkušenosti, když jsem pár praktickým houbařům prozradil některá těžko dostupná místa, kde ale roste velké množství jedlých hub. Po pár letech tam nacházím jen samé rozkopané houby  |
Jojo, toho se právě bojím... tedy vím, že tam jede s někým občas Bohouš Bušek, za kterého dám i já ruku do ohně a kterého uvítám na jakékoliv lokalitě... ale třeba jsem tam jednou vzal MK a pak jsem se od něj dozvěděl, že se tam následně nechal zavézt dalším "houbařem-fotografem" (a už to nemám pod kontrolou). A průchoďáku se určitě bojím nejen já, ale i Michal Mikšík, který je "objevitel" lokality, jen si neuvědomil její cennost a nevyvinul žádoucí aktivity. Ale udělal velepozitiovní věc ) - že mě tam vzal (já jezdil o 4 km vedle do té doby). Za to mu velký dík.
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: út 21. září 2010 16:01 |
 |
|
....z diplomatických důvodů smazáno
Naposledy upravil Michal Mikšík dne st 22. září 2010 10:38, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|