Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Helvella macropus/pýřitá či dissingii/chlupatá či cupuliformis/pohárkovitá
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 09. října 2006 8:56
  Předmět: Helvella macropus/pýřitá či dissingii/chlupatá či cupuliformis/pohárkovitá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesto, že to v sobotu nevypadalo na žádný houbařský zážitek ... konalo se!!! Stopečka mi vskutku vyrazila dech a dodala mnoho sil do přicházející zimy.

Prý jsou makroskopicky k nerozeznání ... že bych tedy založil dvě témata se stejnou fotkou Smile

Helvella macropus - Stopečka pýřitá
Helvella dissingii - Stopečka chlupatá

"Bouřlivá" diskuse okolo nich se vede/vedla na stránkách NAHUBY.sk http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=37264. Ve VelAHu se píše, že jsou rozlišitelné pouze mikroskopicky ... jedna má vřetenovité výtrusy a druhá nikoli.

A co jsem tak zabrouzdal webem ... Stopečka pohárkovitá Helvella cupuliformis by to také mohla klidně být Laughing

232.67 kB    
7.10.2006, Libušín Důl (KL), tlející kmen, převážně osika, jasan a dub. (c) Bob
Stopecka2.jpg
   Stopecka2.jpg

235.5 kB    
7.10.2006, Libušín Důl (KL), tlející kmen, převážně osika, jasan a dub. (c) Bob
Stopecka.jpg
   Stopecka.jpg

Naposledy upravil Bob dne po 09. října 2006 9:31, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 07. července 2007 22:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak přidám do diskuse dnešní Stopečky z okolí MB. Jen to má Bobe trochu háček...já vím že mi to nikdy neodpustíš....já vím že sem udělal hroznou hloupost....já vím že to by se mi nemělo stávat....já vím že ten mikroskop není pro srandu králikům...jenže sem stejně zapoměl vzít co? Jenže sem stejně zapoměl vzít exikát! Embarassed

195.77 kB    
z okolí MB 07.07.07.
stopecka01.jpg
   stopecka01.jpg

179.56 kB    
z okolí MB 07.07.07.
stopecka02.jpg
   stopecka02.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 08. července 2007 11:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing škoda, mohli jsem se možná dozvědět, která z nich to je Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. července 2007 22:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám podobný problém, našel jsem jich jen několik a nemám vzorek (v dohledné době napravím)

144.9 kB    
Helvella.jpg
   Helvella.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. července 2007 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jelikož nějaké hubky dorazí ... jak je tedy od sebe poznat?

Snad by to mělo být tady ... viz. obrázek:

tedy píší to tady v tom:

* The Genus Helvella in Europe, with Special Emphasis on the Species Found in Norden by Henry Dissing
Author(s) of Review: Lekh R. Batra
Mycologia, Vol. 60, No. 1 (Jan. - Feb., 1968), pp. 223-227
doi:10.2307/3757335
This article consists of 5 page(s).

... ale na to taky nedošáhnu Sad

10.87 kB    
Clipboard01.png
   Clipboard01.png
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. července 2007 9:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ha! už jsem něco vyčmuchal Smile

Trial Key to HELVELLACEAE in the Pacific Northwest
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 18. července 2007 23:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Problém je, že dorazí nikoli stopečky, ale chřapáče - asi jsi špatně pochopil moji zprávu. Původně jsem avizoval stopečky, ale... Jediná stopečka, kterou mám, je od Liberce a je úplně suchá. Kdyžtak Ti ji přibalím k nějakým dalším nálezům. Hlavně že těch stopeček u Prodašic roste "šest půlek" a nikdo není schopen odtamtud vzít vzorky. Já jsem vzal, ale než jsem je stačil usušit, rozpadly se mi v sáčku stářím. Chlapi, až tam kdokoli pojedete, vemte nějaké a pošlete je Bobovi.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2007 8:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no, a nebo raději někomu, kdo to určí Smile Laughing
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: ne 09. září 2007 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem našla tři u Jablonného v Podještědí, rostly na okraji listnatého lesa. Jsou to moc pěkné houby.

35.85 kB    
stopečka.jpg
   stopečka.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 09. září 2007 20:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

také se mi poštěstilo.

117.63 kB    
DSC00746_stopečka_pýřitá.jpg
   DSC00746_stopečka_pýřitá.jpg
Horst

PříspěvekZaslal: so 29. září 2007 18:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při sběru čirůvek fialových jsem narazil na tuhle stopečku, myslím, že se nikdy nedozvim, která z nich to je, v lese (břízy, jeřabiny na kraji louky) mě napadlo stopečka pýřitá, tak si budu myslet že jo.

122.75 kB    
P9290004a.jpg
   P9290004a.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru