Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 29. května 2007 13:19 |
 |
|
Není to spíš Tubaria conspersa?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 29. května 2007 13:52 |
 |
|
Nooo, proč by ne? Tak já to dám večer pod mikrák a zítra uvidíme Já tu lysnu v ruce nikdy neměl, popis lysny na tuhle vcelku sedí a tak jsem se nevzpouzel Ale kržatku mi to připomíná zvláště pak po té co jsi to napsal
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
gekko Čestný člen

|
Zaslal: st 30. května 2007 9:42 |
 |
|
Já bych se držel té kržatky...
Psilocybe crobula má sloupnutelnou pokožku, zkoušel si to?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 30. května 2007 9:57 |
 |
|
Zkusím to, mám je ještě v lednici, ale značně rychle chátrají
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 30. května 2007 10:00 |
 |
|
Tak to tak vypadá, že jsme lehli do louky a našli vzácnou housenici, vzácnou kropilku a vzácnou kržatku ... teď ještě zjistit co za vzácnou závojenku jsme to našli a hotovo
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepa Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 01. června 2007 9:00 |
 |
|
Vypadá to rozhodně stejně! Jenžo to na webu ta kržna i lysna také! Jak výtrusy, tak vzhled. Co jsem viděl na webu, pak by se snad daly poznat podle lupení - jednu jsem viděl, že je má stejně barevné jako ta naše, tj. stejné barvy jako třeň. No a te druhá má barvy lupenů jinou než je barva třeně. Jenže která je která? Možná je to na webu také občas prohozeno.
Jsou si fakt hodně podobný. Tu co ukazuji tipuje MK na kržnu. Loňskou ze stejného místa (na 99.99% stená houba) http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=1052 tipuje MK na lysnu. Jsou si zkrátka strašně podobný ... skoro jako by to byla stejná houba! Kdo zde poskytne klíč jak je rozeznat!?!?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
Založen: 18. 03. 2006 Příspěvky: 74 Bydliště: Bratislava-Petržalka
|
Zaslal: so 02. června 2007 23:51 |
 |
|
Bobe, ani sa ti nedivím, že ich nevieš rozoznať. Ja som si nad týmito druhmi tiež lámal hlavu. Pozeral som kľúč na čeľade, ale aj tak som s istotou nevedel, či postupujem správne...
Psilocybe patrí do čeľade Strophariaceae, Tubaria do Crepidotaceae.
NORDIC MACROMYCETES vol. 2:
20a) Výtrusy hladké. Výtrusný prach tmavohnedý, tabakovohnedý, až takmer čierny, oveľa vzácnejšie hrdzavý. Chryzocystidy (žlto sfarbené cystidy, pozn. J. Č.) alebo iné cystidy často prítomné; pracky prítomné; klíčny pór u mnohých druhov prítomný. Saprofyty. ..... STROPHARIACEAE
20b) Výtrusy drsné, hranaté, ostnité, alebo hladké a zaokrúhlené, no vtedy tiež so zhrubnutými cystidami alebo klobúkom jasne vláknitým. U mnohých druhov klíčny pór chýba. Výtrusný prach u mnohých druhov bledo hrdzavý, škoricový až hnedý, vzácnejšie tabakovohnedý až takmer čierny ... 21
21a) Lupene zbiehavé a výtrusný prach bledohnedý. Výtrusy <6 mm v priemere, jemne ostnité. Hlúbik centrálny a dobre vyvinutý, belavý, klobúk 1,5-5 cm, belavý až hnedý, často na okraji štetinkatý ..... TRICHOLOMATACEAE (rod Ripartites)
21b) Ak lupene zbiehavé a hlúbik normálne vyvinutý, potom výtrusný prach tmavší, alebo výtrusy iné, alebo plodnice inak sfarbené ..... 22
22a) Saprofyty na dreve, odumretých bylinách, vzácne na zemi. Plodnice bez alebo s redukovaným excentrickým hlúbikom, alebo s olivovým odtieňom, alebo omphaloidné s tmavosivým výtrusným prachom (nezabudli náhodou na centrálny hlúbik u Tubaria???, pozn. J. Č.) ..... CREPIDOTACEAE
No vyzná sa v tom niekto? Ja veľmi nie...
Môj názor - pripadá mi to viac ako Psilocybe, menej ako Tubaria.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 04. června 2007 1:36 |
 |
|
No...
Spíše, bych řekl to, co říkám teď, než to, co jsem říkal loni. Tamto byla mlaďoučká plodnice navíc s trochu přepáleným kloboukem..., teď tu jsou lepší fotky.
A hlavně jsem je na tom místě taky fotil a měl jsem je v ruce. Označené je mám jako kržatky poprášené.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 06. června 2007 12:18 |
 |
|
st května 30, 2007 9:42 am gekko13 napsal: |
Já bych se držel té kržatky... Psilocybe crobula má sloupnutelnou pokožku, zkoušel si to? |
Já věděl, že se mne na to někdo ptal ... teď jsem tě zahlédl Zkoušel jsem to i na čerstvých - není slupitelná.
Takžeééé ... vyřešeno?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
burlik

|
Zaslal: st 06. června 2007 12:49 |
 |
|
toto se skutečně určuje jako Tubaria conspersa --- s Oldou máme docela dost jejích nálezů potvrzených mikro, sám je znám i ze středohoří z Velkého vrchu (zezadu) a jinde...
_________________ -burlik- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|