Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tubaria conspersa - Kržatka poprášená
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. května 2007 8:53
  Předmět: Tubaria conspersa - Kržatka poprášená
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bylo jí tam jak naseto Smile Je určení správně? Šup do DAtlasu? Vyřešíme možnou záměnu za Psilocybe crobula - lysohlávka plevnatá?

185.81 kB    
26.5.2007, křovinatý pás pod kopcem, uvnitř i vně, okolí Loun. (c) Bob
LysohlavkaPlevnata01.jpg
   LysohlavkaPlevnata01.jpg

196.52 kB    
LysohlavkaPlevnata02.jpg
   LysohlavkaPlevnata02.jpg

Naposledy upravil Bob dne st 06. června 2007 12:16, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 29. května 2007 13:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Není to spíš Tubaria conspersa?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. května 2007 13:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nooo, proč by ne? Smile Tak já to dám večer pod mikrák a zítra uvidíme Wink Já tu lysnu v ruce nikdy neměl, popis lysny na tuhle vcelku sedí a tak jsem se nevzpouzel Smile Ale kržatku mi to připomíná Smile zvláště pak po té co jsi to napsal Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak nějaké obrázky ... Neměl jsem moc času na mikroskopování ... stačí tohle? Pro lysnu hovoří, že ta kržatka je vzácná a měla by být větší. Plodničky na místě nepřesahova 2 cm v průměru klobouku.

197.81 kB    
LysohlavkaPlevnata03.jpg
   LysohlavkaPlevnata03.jpg

198.64 kB    
LysohlavkaPlevnata04.jpg
   LysohlavkaPlevnata04.jpg

48.91 kB    
Výtrusy v Melzerově činidle, dole fázový kontrast.
LysohlavkaPlevnata-Spores.jpg
   LysohlavkaPlevnata-Spores.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 9:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi detailní popis psilocybe crobula je zde: http://www.entoloma.nl/html/pscrobula.html dle toho jsou ty moje výtrusy OK.

Jenže! ... Tyto obrázky a popis kržatky odpovídá ještě více Confused http://www.naturamediterraneo.it/forum/topic.asp?TOPIC_ID=12805

Tak já nevím Sad
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 9:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych se držel té kržatky...
Psilocybe crobula má sloupnutelnou pokožku, zkoušel si to?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 9:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkusím to, mám je ještě v lednici, ale značně rychle chátrají Sad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 10:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Tak to tak vypadá, že jsme lehli do louky a našli vzácnou housenici, vzácnou kropilku a vzácnou kržatku ... teď ještě zjistit co za vzácnou závojenku jsme to našli a hotovo Smile
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. května 2007 16:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to na to samé.

199.11 kB    
Květen 018 (1).jpg
   Květen 018 (1).jpg

189.85 kB    
Květen 017 (1).jpg
   Květen 017 (1).jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 01. června 2007 9:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to rozhodně stejně! Jenžo to na webu ta kržna i lysna také! Jak výtrusy, tak vzhled. Co jsem viděl na webu, pak by se snad daly poznat podle lupení - jednu jsem viděl, že je má stejně barevné jako ta naše, tj. stejné barvy jako třeň. No a te druhá má barvy lupenů jinou než je barva třeně. Jenže která je která? Smile Možná je to na webu také občas prohozeno.
Jsou si fakt hodně podobný. Tu co ukazuji tipuje MK na kržnu. Loňskou ze stejného místa (na 99.99% stená houba) http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=1052 tipuje MK na lysnu. Jsou si zkrátka strašně podobný ... skoro jako by to byla stejná houba! Smile Kdo zde poskytne klíč jak je rozeznat!?!?
J. Č.

PříspěvekZaslal: so 02. června 2007 23:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, ani sa ti nedivím, že ich nevieš rozoznať. Ja som si nad týmito druhmi tiež lámal hlavu. Pozeral som kľúč na čeľade, ale aj tak som s istotou nevedel, či postupujem správne...

Psilocybe patrí do čeľade Strophariaceae, Tubaria do Crepidotaceae.

NORDIC MACROMYCETES vol. 2:

20a) Výtrusy hladké. Výtrusný prach tmavohnedý, tabakovohnedý, až takmer čierny, oveľa vzácnejšie hrdzavý. Chryzocystidy (žlto sfarbené cystidy, pozn. J. Č.) alebo iné cystidy často prítomné; pracky prítomné; klíčny pór u mnohých druhov prítomný. Saprofyty. ..... STROPHARIACEAE

20b) Výtrusy drsné, hranaté, ostnité, alebo hladké a zaokrúhlené, no vtedy tiež so zhrubnutými cystidami alebo klobúkom jasne vláknitým. U mnohých druhov klíčny pór chýba. Výtrusný prach u mnohých druhov bledo hrdzavý, škoricový až hnedý, vzácnejšie tabakovohnedý až takmer čierny ... 21

21a) Lupene zbiehavé a výtrusný prach bledohnedý. Výtrusy <6 mm v priemere, jemne ostnité. Hlúbik centrálny a dobre vyvinutý, belavý, klobúk 1,5-5 cm, belavý až hnedý, často na okraji štetinkatý ..... TRICHOLOMATACEAE (rod Ripartites)

21b) Ak lupene zbiehavé a hlúbik normálne vyvinutý, potom výtrusný prach tmavší, alebo výtrusy iné, alebo plodnice inak sfarbené ..... 22

22a) Saprofyty na dreve, odumretých bylinách, vzácne na zemi. Plodnice bez alebo s redukovaným excentrickým hlúbikom, alebo s olivovým odtieňom, alebo omphaloidné s tmavosivým výtrusným prachom (nezabudli náhodou na centrálny hlúbik u Tubaria???, pozn. J. Č.) ..... CREPIDOTACEAE

No vyzná sa v tom niekto? Ja veľmi nie...

Môj názor - pripadá mi to viac ako Psilocybe, menej ako Tubaria. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 04. června 2007 1:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No...

Spíše, bych řekl to, co říkám teď, než to, co jsem říkal loni. Smile Tamto byla mlaďoučká plodnice navíc s trochu přepáleným kloboukem..., teď tu jsou lepší fotky.

A hlavně jsem je na tom místě taky fotil a měl jsem je v ruce. Označené je mám jako kržatky poprášené. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. června 2007 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"Odvolávám co jsem odvolal, a slibuji co jsem slíbil!" ... Smile ... doufám, že se tě to Martine nedotklo, ale přijde mi to vtipný ... ten slogan ... přinesl jsem nějaké další obrázky a taky info od JaMala ... "Kržatka! To má rozhodně znaky kržatky. Takhle si představuji kržatku. Kdybych měl říci ... kržatka." ... hmmm stejně mi přijde divné, že houby z rozdílných rodů jsou si takhle strašně podobné. Listoval jsem v Antonínovi a zjistil, že nejedna lysna byla kdysi kržna a obráceně Smile

192.59 kB    
Nově přinesené plodnice - jsou hodně pomuchlané transportem. (c) Bob
LysnoKrzna01.jpg
   LysnoKrzna01.jpg

100.64 kB    
Ještě jeden detail hub z minule. (c) Bob
KrznoLysna02.jpg
   KrznoLysna02.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 12:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st května 30, 2007 9:42 am gekko13 napsal:
Já bych se držel té kržatky... Psilocybe crobula má sloupnutelnou pokožku, zkoušel si to?

Já věděl, že se mne na to někdo ptal ... teď jsem tě zahlédl Smile Zkoušel jsem to i na čerstvých - není slupitelná.

Takžeééé ... vyřešeno?
burlik

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 12:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

toto se skutečně určuje jako Tubaria conspersa --- s Oldou máme docela dost jejích nálezů potvrzených mikro, sám je znám i ze středohoří z Velkého vrchu (zezadu) a jinde...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru