Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Zatím jen tipuji na nějakou vláknici
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 26. června 2007 9:57
  Předmět: Zatím jen tipuji na nějakou vláknici
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostla na jilovitém vápenitém svahu pod bezem a osikou.

199.72 kB    
23.6.2007, Libušín (KL), jilovitý vápenitý svah pod bezem a osikou. (c) Bob
Vlaknice01.jpg
   Vlaknice01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 28. června 2007 9:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Má ostří lupenů přímo přehuštěné cheilocystidami, i na ploše lupenů je hojně pravidelně rozestavěných pleurocystid. Několik hodin jsem hledal basidie, výtrusů všude požehnaně, ale najít basidii problém ... jsou čtyřvýstrusné (tetrasporické).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 29. června 2007 8:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož doufám, že to povede k cíli. Bohužel se mi nedaří získat výtrusný prach - uschne dříve než vytrousý Sad Ty výtrusy co jsou vidět jsou asi nedospělé - je mezi nimi pár výrazně větších ... ty mají 17-20 * 6-7 mikronů.

1. Seškrab z klobouku - snažil jsem se zjistit z čeho jsou ty vlákna, ale nijaký velký závěr se nekonal. Dužina celé houby tvořena těmi oválnými buňkami, které jsou při okrajích zploštělé.

2. Na řezu lupenu je vidět (doufám), že uspořádání buňek je regulérní, tedy jestli se tak tomu říká i v češtině. Také jsou vidět pleurocystidy.

3. Poprvé jsem je viděl a byl jsem unešen na několik hodin. Tady jsou v temném poli.

4. Ostří lupenu z řezu ... pleurocystidy ... stejných tvarů a rozměrů jako cheilocystidy akorát trochu dost hustěji se vyskytující.

166.13 kB    
1% aq. kongo červeň. (c) Bob
40xCR_SeskrabKlobouku.jpg
   40xCR_SeskrabKlobouku.jpg

87.58 kB    
10xRezLupenemDuzinaReg.jpg
   10xRezLupenemDuzinaReg.jpg

65.66 kB    
1% aq. kongo červeň, temné pole (c) Bob
10xDF-CR-Cheilocystidy02.jpg
   10xDF-CR-Cheilocystidy02.jpg

67.63 kB    
10xCR_Cheilocystidy01.jpg
   10xCR_Cheilocystidy01.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 29. června 2007 8:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

1. Ještě jeden obrázek z oblasti makrofotografie.

2. Pleurocystida má sólo.

3. The best of Smile

4. Plocha lupenu. Je vidět rozmístění pleurocystid a spoustu výtrusů. Povšimněte zejména několika výtrusů, které jsou zněčně větší než ostatní.

184.3 kB    
Vlaknice02.jpg
   Vlaknice02.jpg

51.93 kB    
40xPleurocystida01.jpg
   40xPleurocystida01.jpg

81.31 kB    
40xCystidyLupenu.jpg
   40xCystidyLupenu.jpg

142.45 kB    
40xCR_W_Pleurocystidy01.jpg
   40xCR_W_Pleurocystidy01.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 29. června 2007 15:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pomůže někomu tento německý klíč na vláknice? http://www.tham-thueringen.de/tham/html/inocybe.html
dokonce by to mělo jít určit i "softwarově" !!! Laughing Laughing
http://www.homepages.hetnet.nl/~idakees/Download.htm#UK
J. Č.

PříspěvekZaslal: po 02. července 2007 10:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe a výtrusy by si mohol pridať? Zaujíma ma povrch, či boli hladké alebo drsné a samozrejme tvar v detaile.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 02. července 2007 10:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rád bych, ale nepodařilo se mi je vytrousit na sklíčko, ty co jsou vidět jsou převážně asi nedospělé ... pár velkých je tam vidět ... zkusím na to večer ještě kouknout, třeba něco najdu. Jinak můžu zkusit dojít na lokalitu ... mám pocit, že je tam potkávám často ... exikát bych ti klidně poslal.
J. Č.

PříspěvekZaslal: po 02. července 2007 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bude treba najprv zistiť,či je tá vláknica určiteľná podľa literatúry, ktorú mám. Problém je ten, že v Nordic Macromycetes majú všetky vláknice s 20 mikr. výtrusmi udávané ako biotop pieskové duny, ale toto na takej lokalite zrejme nerástlo. V DetPro mi vychádza s takou dĺžkou výtrusov ani nie 10 vláknic, ale buď sú to tie z pieskových dún, alebo také, o ktorých je málo informácií a nedostatok obrázkov aj na internete. Niekde som raz videl taliansky kľúč na vláknice, celkom dobre spracovaný, ale neviem ho nájsť. Možno by som tam našiel chýbajúce informácie.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 02. července 2007 12:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jsem našel tento klíč: http://www.svims.ca/council/Inocyb.htm
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 03. července 2007 8:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jsem včera prohledával sklíčka na které se nic nevytrousilo ... několik výtrusů jsem našel ... ani jeden nebyl tak velký jako jsou vidět na tom 40xCR_W_Pleurocystidy01.jpg - nevím co tam ty veliký výtrusy dělají Sad Question Rolling Eyes Shocked Evil or Very Mad
Ty co jsem včera na sklíčku našel byly 9,3-10,7 * 5,1-5,9 (Q = 1,70-1,99) je to průměr z asi pěti výtrusů - těch větších, ale ne tak velkých jako ty na obrázku nahoře ... že by to byl nějaký optický klam?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 04. července 2007 8:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A doplňuji tu fotku nalezených výtrusů co se vyprášily - bylo jich vážně málo. Horní řada je ve fázovém kontrastu.

119.91 kB    
100x imer., 1% aq. kongo červeň. (c) Bob
VlaniceSpores.jpg
   VlaniceSpores.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru