Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
ZdenekH
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 06. září 2010 7:05 |
 |
|
Bez mikroskopie se asi kosmatky určovat nedají. Tahle má navíc nějaké příliš světlé brvy ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZdenekH
|
Zaslal: po 06. září 2010 7:26 |
 |
|
brvy světlé byly, plodničky byly cca do 5mm, jednu větší jsem taky našel, ale byla rozlomená, jak jsem hrabal tu trávu, dal jsem ji sušit, určil by někdo mikroskopicky ze vzorku?? díky Zdeněk
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 06. září 2010 13:08 |
 |
|
Můžu jednu zmikroskopovat, zda bych budu schopen určit nemohu ručit Vážně byla takhle do žluta? ... měly by být pomerančově oranžové ... buď nějaký xanthoid nebo něco jiného?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZdenekH
|
Zaslal: po 06. září 2010 13:32 |
 |
|
Ok díky, dosuším a pošlu (mám ještě 2 řasnatky, co jsem ani k určení nedával, možno ev.poslat taky?) díky, napiš mi kdyžtak na mejlíka adresu, už ji nemůžu najít
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kudláček Čestný člen

Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZdenekH
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: út 14. září 2010 13:25 |
 |
|
Už jsem na to dpovídal na nahouby.cz. Myslím si že to nebude Scutellinia, já osobně si myslím, že to bude rod Cheilymenia.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 27. září 2010 21:45 |
 |
|
Fotit bohužel momentálně nezvládám. Navíc je houba dost špatná neb čekala v té lednici prostě moc dlouho. Nicméně
Výtrusy s oblými konci trošku uprostřed rozšířené = viditelně oválné-elipsoidní), bez kapek či čehokoli uvnitř i vně, tj. hladné. Rozměr velmi stabilní 15x7,5 mikronů.
Vřecka jednoplášťvé, ca 11 mikronů tlusté a dlouhé kolem, oktasporické, dlouhé ca. 175 mikronů. Parafýzy stejně dlouhé, válcovité k vrcholu obvykle nerozšířené, zakulacené ca. 5 mikronů tlusté.
Buňky excipula válcovité až kulovité do 50 mikronů, u kraje zdá se tvoří nepatrné brvy v nichž jsou buňky pod 25 mikronů.
"Jehlice" ... dle oka soudím výrazně světlejší než znám u kosmatek (tedy nikoli čokoládově hnědé), spíše světle hnědé až olivově okrové. Kořínkaté - obvykle dva, ale i čtyři, vždy nedlouze (do 30 mikronů). Délka až 800 mikronů, šířka až kolem 20. "Tlustostěné" až 4 mikrony u kořene, septované tence (ca. 1 mikron = jinak než u kosmatek, které znám) po ca. 50 mikronech.
Melzerem se nebarví ani výtrusy ani vřecka ani parafýzy.
A teď babo raď Nejlépe vyhovuje asi Cheilymenia vitellina (Pers. ex Fr.) Dennis, jen ty vřecka by měly být kratší ... = Cheilymenia oligotricha (P. Karst.) J. Moravec ... snad je to tedy Žlutěnka žloutková.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: st 29. září 2010 18:22 |
 |
|
po 27. září 2010 21:45 Bob napsal: |
Fotit bohužel momentálně nezvládám. Navíc je houba dost špatná neb čekala v té lednici prostě moc dlouho. Nicméně
Výtrusy s oblými konci trošku uprostřed rozšířené = viditelně oválné-elipsoidní), bez kapek či čehokoli uvnitř i vně, tj. hladné. Rozměr velmi stabilní 15x7,5 mikronů.
Vřecka jednoplášťvé, ca 11 mikronů tlusté a dlouhé kolem, oktasporické, dlouhé ca. 175 mikronů. Parafýzy stejně dlouhé, válcovité k vrcholu obvykle nerozšířené, zakulacené ca. 5 mikronů tlusté.
Buňky excipula válcovité až kulovité do 50 mikronů, u kraje zdá se tvoří nepatrné brvy v nichž jsou buňky pod 25 mikronů.
"Jehlice" ... dle oka soudím výrazně světlejší než znám u kosmatek (tedy nikoli čokoládově hnědé), spíše světle hnědé až olivově okrové. Kořínkaté - obvykle dva, ale i čtyři, vždy nedlouze (do 30 mikronů). Délka až 800 mikronů, šířka až kolem 20. "Tlustostěné" až 4 mikrony u kořene, septované tence (ca. 1 mikron = jinak než u kosmatek, které znám) po ca. 50 mikronech.
Melzerem se nebarví ani výtrusy ani vřecka ani parafýzy.
A teď babo raď Nejlépe vyhovuje asi Cheilymenia vitellina (Pers. ex Fr.) Dennis, jen ty vřecka by měly být kratší ... = Cheilymenia oligotricha (P. Karst.) J. Moravec ... snad je to tedy Žlutěnka žloutková. |
Až se vrátím z Kanady příští týden tak se na to kouknu do literatury, teď ji u sebe nemám. Snad taky něco vyhrabu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 30. září 2010 9:29 |
 |
|
Psal mi Zdeněk, že už to někdo nezávisle na mne určil ve shodě s mým tipem = asi to přesuneme do DAtlasu ... nicméně koukni na to!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|