Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Cheilymenia vitellina - Žlutěnka žloutková
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ZdenekH

PříspěvekZaslal: ne 05. září 2010 20:14
  Předmět: Cheilymenia vitellina - Žlutěnka žloutková
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

je to prosím kosmatka Scutellinia umbrorum??? Byla v posekané trávě

106.73 kB    
kos IMG_1987xnM.jpg
   kos IMG_1987xnM.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 7:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bez mikroskopie se asi kosmatky určovat nedají. Tahle má navíc nějaké příliš světlé brvy ... Rolling Eyes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekH

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 7:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

brvy světlé byly, plodničky byly cca do 5mm, jednu větší jsem taky našel, ale byla rozlomená, jak jsem hrabal tu trávu, dal jsem ji sušit, určil by někdo mikroskopicky ze vzorku?? díky Zdeněk
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 13:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můžu jednu zmikroskopovat, zda bych budu schopen určit nemohu ručit Smile Vážně byla takhle do žluta? ... měly by být pomerančově oranžové ... buď nějaký xanthoid nebo něco jiného?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekH

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 13:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ok díky, dosuším a pošlu (mám ještě 2 řasnatky, co jsem ani k určení nedával, možno ev.poslat taky?) díky, napiš mi kdyžtak na mejlíka adresu, už ji nemůžu najít
Kudláček
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. září 2010 0:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem si neznámou též fotil u Zdenka. Takto vypadá o několik dní déle.

74.4 kB    
??
13,09,10 0860.jpg
   13,09,10 0860.jpg

84.12 kB    
??
13,09,10 0850.jpg
   13,09,10 0850.jpg

110.08 kB    
??
13,09,10 0830.jpg
   13,09,10 0830.jpg

81.83 kB    
??
13,09,10 0710.jpg
   13,09,10 0710.jpg

ZdenekH

PříspěvekZaslal: út 14. září 2010 8:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jo jo, rostou další, kdyby měl někdo srovnávací materiál nabízím k určení exikát. Moc by mě zajímalo, co to je za druh

80.98 kB    
ko IMG_9328xnMo.jpg
   ko IMG_9328xnMo.jpg
sadlo

PříspěvekZaslal: út 14. září 2010 13:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už jsem na to dpovídal na nahouby.cz. Myslím si že to nebude Scutellinia, já osobně si myslím, že to bude rod Cheilymenia.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 27. září 2010 21:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fotit bohužel momentálně nezvládám. Navíc je houba dost špatná neb čekala v té lednici prostě moc dlouho. Nicméně

Výtrusy s oblými konci trošku uprostřed rozšířené = viditelně oválné-elipsoidní), bez kapek či čehokoli uvnitř i vně, tj. hladné. Rozměr velmi stabilní 15x7,5 mikronů.

Vřecka jednoplášťvé, ca 11 mikronů tlusté a dlouhé kolem, oktasporické, dlouhé ca. 175 mikronů. Parafýzy stejně dlouhé, válcovité k vrcholu obvykle nerozšířené, zakulacené ca. 5 mikronů tlusté.

Buňky excipula válcovité až kulovité do 50 mikronů, u kraje zdá se tvoří nepatrné brvy v nichž jsou buňky pod 25 mikronů.

"Jehlice" ... dle oka soudím výrazně světlejší než znám u kosmatek (tedy nikoli čokoládově hnědé), spíše světle hnědé až olivově okrové. Kořínkaté - obvykle dva, ale i čtyři, vždy nedlouze (do 30 mikronů). Délka až 800 mikronů, šířka až kolem 20. "Tlustostěné" až 4 mikrony u kořene, septované tence (ca. 1 mikron = jinak než u kosmatek, které znám) po ca. 50 mikronech.

Melzerem se nebarví ani výtrusy ani vřecka ani parafýzy.

A teď babo raď Smile Nejlépe vyhovuje asi Cheilymenia vitellina (Pers. ex Fr.) Dennis, jen ty vřecka by měly být kratší ... = Cheilymenia oligotricha (P. Karst.) J. Moravec ... snad je to tedy Žlutěnka žloutková.
sadlo

PříspěvekZaslal: st 29. září 2010 18:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 27. září 2010 21:45 Bob napsal:
Fotit bohužel momentálně nezvládám. Navíc je houba dost špatná neb čekala v té lednici prostě moc dlouho. Nicméně

Výtrusy s oblými konci trošku uprostřed rozšířené = viditelně oválné-elipsoidní), bez kapek či čehokoli uvnitř i vně, tj. hladné. Rozměr velmi stabilní 15x7,5 mikronů.

Vřecka jednoplášťvé, ca 11 mikronů tlusté a dlouhé kolem, oktasporické, dlouhé ca. 175 mikronů. Parafýzy stejně dlouhé, válcovité k vrcholu obvykle nerozšířené, zakulacené ca. 5 mikronů tlusté.

Buňky excipula válcovité až kulovité do 50 mikronů, u kraje zdá se tvoří nepatrné brvy v nichž jsou buňky pod 25 mikronů.

"Jehlice" ... dle oka soudím výrazně světlejší než znám u kosmatek (tedy nikoli čokoládově hnědé), spíše světle hnědé až olivově okrové. Kořínkaté - obvykle dva, ale i čtyři, vždy nedlouze (do 30 mikronů). Délka až 800 mikronů, šířka až kolem 20. "Tlustostěné" až 4 mikrony u kořene, septované tence (ca. 1 mikron = jinak než u kosmatek, které znám) po ca. 50 mikronech.

Melzerem se nebarví ani výtrusy ani vřecka ani parafýzy.

A teď babo raď Smile Nejlépe vyhovuje asi Cheilymenia vitellina (Pers. ex Fr.) Dennis, jen ty vřecka by měly být kratší ... = Cheilymenia oligotricha (P. Karst.) J. Moravec ... snad je to tedy Žlutěnka žloutková.

Až se vrátím z Kanady příští týden tak se na to kouknu do literatury, teď ji u sebe nemám. Snad taky něco vyhrabu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 30. září 2010 9:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Psal mi Zdeněk, že už to někdo nezávisle na mne určil ve shodě s mým tipem = asi to přesuneme do DAtlasu ... nicméně koukni na to!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru