Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 09. listopadu 2006 8:59 Předmět: Kniha: Houby jako elixír života - Anna Lepšová |
|
|
Tak mi zase jednou dorazilo několik drobných publikací o houbách. Tuhle jsem otevřel a za tři hodiny zavřel. Nikoli však proto, že by mne přestala zajímat, nýbrž proto, že i průměrný čtenář jako jsem já jí zhruba za tři hodinky hravě přelouská. Je to vcelku zábavné či spíše velmi poučné a místy až fascinující čtení.
Houby jako elixír života, Anna Lepšová, vydavatelství Víkend, 2. vydání, 2005, vikend@volny.cz, ISBN 80-7222-369-0. Běžná cena 99 Kč. První vydání neslo pravděpodobně název Hlíva ústřičná. Toto vydání je doplněno a rozšířeno i na jiné houby.
První část vezme asi každého. Obsahuje povídání zejména o hlívách. Dozvíte se zde mnoho zajímavého. Že je hlíva i masožravec, že jich u nás roste celkem šest druhů, že hlíva holubí či hlíva vrbová jsou pouze varietami hlívy ústřičné. Dozvíte se o vzácných hlívách včetně přibližných lokalit kde je hledat. Nechybí jejich popis. Hodnocení: výborně.
Další část je bohužel sice v podstatě vynikající a vím, že si ji přečtu ještě mnohokrát, ale bohužel je občas psána trochu nešťastnými obraty, a někdy jsou zde uvedeny dokonce nepravdy. Nicméně si myslím, že čtenář znalý problematiky jen otočí oči v sloup, zatímco neznalý prostě vezme na vědomí a do rána zapomene. Převážně se nejedná o chyby nijak dramatické, tedy alespoň ty, které jsem postřehl já. Asi bych měl již sdělit o čem tato část je. Inu je tak trochu o tom jak to funguje v člověku při nemocech jako je ateroskleróza či rakovina, tedy při nemocech, které lze prokazatelně požíváním diskutovaných hub ovlivnit k lepšímu. Nutno konstatovat, že napsat takovou kapitolu tak, aby ji rozuměl laik je asi velmi velmi nelehký úkol. Některé termíny jsou s překlepem a tak člověk neznalý je vysloveně sveden na falešnou stopu. Některé obornější termíny jsou občas vysvětleny přímo v textu a občas těmi ne zrovna nejlepšími slovy. Myslím, že velmi dobrým způsobem jak psát takovýto článek je zařadit na konci výkladový slovník použitých pojmů. Hodnocení? To je fakt obtížné! Já bych řekl, že kdyby tam nebyly ty chyby, tak by to bylo téměř výborné, jenže to zpracování to co do kvality dost shazuje a vzhledem k tomu, že jsem kovaný pouze v chemii ... pokud jsou podobné chyby i v těch biologicko-fyziologických odstavcích ... hodnotil bych pouze jako dobře.
Třetí část je již opět velmi příjemné čtení, které vás nenápadně přesvědčí, že pokud nebudete jíst dostatečné kvantum hlívy, houževnatce a penízovky, a nezapíjet to výluhami z outkovky a lesklokorky, špatně skončíte. Při představě, že dle odborných statistik onemocní nějakým tím typem rakoviny každý třetí evropan !!! ... je mi jasné, že jejich konzumaci značně zvýším. Jelikož nemám moc času na houbaření do košíku, a jelikož jsou houby v obchodech vcelku drahé, je velmi příjemné, že tato část končí návodem kterak houby pěstovati. Celé to na mne zapůsobilo natolik, že se poohlédnu po blocích rodících houževnatec, a letos na jaře kupuji sadbu hlívy a jdu do toho se špalkama! Hodnocení: výborně.
Čtvrtou částí je pak několik receptů zaměřených výhradně na hlívu. Z nich bych zmínil návod na kvašení nejen hlívy, který se od těch, co znám docela liší a tak si ho jistě vyzkouším.
Pátou částí je pak seznam doporučené a použité literatury, což z publikace nedělá jen tak obyčejné dílko, ale skutečný poklad. Tedy alespoň pro ty, kteří se někdy chtěli nějaké další literatury dohledat. |
|