Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
lakovka obecna nebo lakovka statna??
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
witch

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 12:13
  Předmět: lakovka obecna nebo lakovka statna??
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

myslim, ze tohle je obecna.. .. co myslite vy?

--->>> oprava!!!

MYSLIM, ZE TOHLE JE LAKOVKA STATNA - LACCARIA PROXIMA

CO MYSLITE VY??

132.71 kB    
2006 11 14 lakovka I.JPG
   2006 11 14 lakovka I.JPG

81.29 kB    
2006 11 14 (48) lakovka II.JPG
   2006 11 14 (48) lakovka II.JPG

Naposledy upravil witch dne st 15. listopadu 2006 14:30, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 13:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mne neber moc vážně, ale řekl bych, že nikoli. Neměly by ty lupeny být sbíhající? ... neměly Smile ... takže to může být ona Smile

Naposledy upravil Bob dne st 15. listopadu 2006 14:53, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 13:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 15. listopadu 2006 12:12 Bob napsal:
Mne neber moc vážně...

Mě taky ne, ale podle té horní fotky by to lakovka být mohla, zatímco podle té dolní... nevím Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
witch

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 14:28
  Předmět: proxima??

mno.. tak koukam, ze sem udelala chybu!

chtela jsem se zeptat, jestli by to mohla byt statna - Laccaria proxima!! pardoon za zmateni!

oboje je stejna houba.. to spis asi fotka mate..

ze je to lakovka, bych si byla skoro jista..
v porovnani s typickou lakovkou obecnou vidim tyhle hlavni rozdily::
1. zbarveni a lehce supinkaty klobouk
2. kontrastne svetlejsi lupeny v porovnanim s barvou klobouku
3. silnejsi tren
4. celkove je vetsi, nez typicka obecna

(chodim je tam sbirat uz mesic a porad mi obecna nesedi..)

gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. listopadu 2006 0:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ona ta obecná (L. laccata) je neuvěřitelně plastická, ale i ta proxima je možná (asi jem moc nepomohl Smile )
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
witch

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 14:30
  Předmět: laccata vs. proxima

tak jsem pred 3 dny nasla dalsi na tom samem miste..

jeste porad si nejsem uplne jista, ale jeste porad si myslim, ze je to proxima.. :O)))

na tehle fotkach je celkem pekne videt supinkatost klobouku.. obecna je podle mne hladka a tohle nedela..
to same ten plstnaty tren.. ( ktery je pri snaze houbu odstipnout nehtem dost tuhy - coz u obecne jde jak po masle)

Question

113.87 kB    
lak 11_2006.JPG
   lak 11_2006.JPG

100.75 kB    
lak3 11_2006.JPG
   lak3 11_2006.JPG

92.1 kB    
lak2 11_2006.JPG
   lak2 11_2006.JPG

gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Těžko říct tahle už toho má dost za sebou Rolling Eyes , pořád si ale myslím že spíš laccata Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
witch

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. listopadu 2006 12:41 gekko13 napsal:
Těžko říct tahle už toho má dost za sebou Rolling Eyes ...

Smile kdepak! to byla prave mladice! ..

tady jsou starice...

112.69 kB    
lak4 11_2006.JPG
   lak4 11_2006.JPG

gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 15:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bez mikroskopu se to bohužel vyřešit asi nedá Crying or Very sad . Můj osobní typ je stále obecná (laccata) ale je to spíš pocit Wink
witch

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 15:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. listopadu 2006 13:23 gekko13 napsal:
Bez mikroskopu se to bohužel vyřešit asi nedá Crying or Very sad . Můj osobní typ je stále obecná (laccata) ale je to spíš pocit Wink

neeeeeeeee! Crying or Very sad ... to mi nerikej, ze na to bez mikroskopu neprijdu! .. dyt me se o ni uz i zdaaaaa ....
:O>>

Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 15:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Proxima vs. laccata.... a není to nakonec jedno? Smile
Ne, nebudu to zlehčovat, tady je právě vidět ten rozdíl mezi pravým mykologem (witch) a "jen" houbařem (mnou). Jen tak dál, čarodějko!
witch

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 15:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. listopadu 2006 13:31 Sley napsal:
Proxima vs. laccata.... a není to nakonec jedno? Smile
Ne, nebudu to zlehčovat, tady je právě vidět ten rozdíl mezi pravým mykologem (witch) a "jen" houbařem (mnou). Jen tak dál, čarodějko!

Laughing Laughing Laughing no tak ted si me vazne rozesmal !! Laughing Laughing

ja sem mykolog asi jako moje mamka geolog - kdyz se rejpe v zahone! Laughing

Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 15:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já to myslel asi tak, že:
1) Když najdu v lese lakovku já (sice dost pokročilý, ale přeci "jen" houbař), tak ji seberu, aniž bych nějak bádal nad tím, jaká to přesně je. Jsem praktik, nikoli vědec a mnoho hub, nad kterými tady ostatní obdivně vzdychají, mě nijak nevzrušuje.
2) Ty, jako zapálený amatérský mykolog (a za tím si stojím) se s pouhým určením Laccaria sp. nespokojíš a snažíš se pokud možno o co nejpřesnější určení.
3) V neposlední řadě mě pobavilo, jak tvrdohlavě si za svou teorií stojíš, i když si myslím, že Gekko rozumí houbám x-krát víc než ty (ber to prosím bez urážky, ale já ho považuju - pokud jde o houby - za jednoho z nejznalejších přispěvatelů na tyto stránky). Ale i určitá tvrdohlavost a umění "jít proti všem" se ve vědě kolikrát vyplatilo... Smile
P.S. I mně se zdá často o houbách, ale nikoli o lakovkách, helmovkách, jazourkách, pazoubkách, paroubkách a spol. Smile
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 15:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

30. listopadu 06, 14:42 Sley napsal:
Já to myslel asi tak, že:
...
3) V neposlední řadě mě pobavilo, jak tvrdohlavě si za svou teorií stojíš, i když si myslím, že Gekko rozumí houbám x-krát víc než ty (ber to prosím bez urážky, ale já ho považuju - pokud jde o houby - za jednoho z nejznalejších přispěvatelů na tyto stránky). Ale i určitá tvrdohlavost a umění "jít proti všem" se ve vědě kolikrát vyplatilo... Smile

Já netrvrdím že to proxima není, možná má Witch pravdu je dobře že si za ní stojí. Jsem si jistý tak na 66%. Laughing

Jinac jsou tu daleko znalejsi prispivatele.
witch

PříspěvekZaslal: čt 30. listopadu 2006 16:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very Happy .. v pohode, vsemu rozumim! :O))

sak ja jsem se do lonska zajimala pomalu jenom o to, co je "babka", co je "spicnik" a co je "panskej" :O) .. kdyz to malinko prezenu.. takze co se tyce mykologie, jsem nekde na prvnim schode :O))

ted se mi to nejak rozsirilo, to postizeni houbama :O) (zaroven s postizenim bylinama) .. a je fakt, ze jim rada prijdu na zoubek, kdyz na to stacim.. kdyz ne, tak se tady produciruju s fotkama Laughing a mucim mykology doplnujicima otazkama casto nemykologickeho typu :O>>

... ja uplne cejtim, ze je to proxima Razz Wink

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru