Zaslal: st 29. listopadu 2006 13:41 Předmět: Zase nevím
Zas nevím co to je . Připomíná to nějakou křehutku, ale hodně přerostlou a dost gumovitou .
Tyto houby rostly jednotlivě v listí pod buky ve spadaném listí a byly dost velké (průměr klobouků do cca 10 cm, třeně - délka do 20, prům. 1 cm). Klobouky byly hnědé, rýhované asi do poloviny a na povrchu takové voskovité a taky docela dost pružné. Po poškození voskovité pokožky byly klobouky hodně křehké a pokožka klobouků se odlupovala ve velkých kusech. Dužina v kloboucích byla hnědavá a voskovitě průsvitná. Třeně byly bílé, podélně vláknité a povrch trochu žloutnul Lupeny byly světle šedohnědé, výtrusný prach byl skoro černý.
Výtrusy byly v mikroskopu hnědé až červenohnědé a měly velikost 8.7-11.3 x 4.9 - 6.3 um. Střední rozměry jsou 10.09 +- 0.62 x 6.31+-0.38 um. Tvar byl eliptický.
Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
Zaslal: st 29. listopadu 2006 14:01
podle mne to taky jsou krehutky.. zacina me z nich bolet hlava
rostou jich tu tisice, snad vsude ted.. a jejich variabilnost je neuveritelna.. male, velke, tluste, tenke.. bily tren, okrovy, pak zhnedne.. to same klobouk.. nekdy jsou supekrehke, jindy ve vlhku jak guma.. v zavislosti na pocasi se neuveritelne makroskopicky meni..
prikladam ukazku z meho archivu neurcenych "ASIkrehutek"..
To tvoje křehutky jsou určitě a asi kuželovité. Zrovna takové jsem v něděli viděl. Na dřevní štěpce v lese jich byly stovky. Pokud máš dobrou lupu, tak kuželovité se dají poznat podle toho, že mají červeně lemované lupeny.
Jenže ty moje byly takové voskovité, byly hodně velké a rostly izolovaně po jedné. Podle výtrusů to ale křehutka bude, jenom nevím jaká.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory