Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Monilinia johnsonii - Hlízenka hlohová
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 13. dubna 2008 8:24
  Předmět: Monilinia johnsonii - Hlízenka hlohová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Drobná houbička, velikost do 10 mm. Roste na starých, mumifikovaných hložinkách ponořených v zemi.

99.06 kB    
9.4.2008 - Železné hory - Vápenný Podol
Monilinia_johnsonii.jpg
   Monilinia_johnsonii.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 8:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tu hledám už druhým rokem ... zatím bez úspěchu Sad Gratuluji!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. dubna 2017 17:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Křovinatý remíz na svahu, líska, třešeň, hloh, v okolí i habr a babyka. Pod loňským listím na vrstvě půdy smíšené se zbytky staršího (než loňského) listí. Nejdřív jsem myslel, že půjde o jehnědky na lískových jehnědách, ale když mi došlo, že jsem pod hlohem, pár jsem jich vyhrabal a vyrůstaly z černých mumifikovaných hložinek. Je zajímavé, že ty hložinky, ze kterých rostou, jsou výrazně menší než ostatní. Houba zřejmě způsobuje, že ještě živý plod nedoroste plné velikosti. Bylo jich tam hodně, ve všech růstových stádiích, ale jednotlivě.

195.96 kB    
1. duben 2017, České středohoří, okolí Lovosic, cca 300 m n. m.
SDIM1474_960.jpg
   SDIM1474_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 06. dubna 2017 18:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 05. dubna 2017 18:14 no-X napsal:
Křovinatý remíz na svahu, líska, třešeň, hloh, v okolí i habr a babyka. Pod loňským listím na vrstvě půdy smíšené se zbytky staršího (než loňského) listí. Nejdřív jsem myslel, že půjde o jehnědky na lískových jehnědách, ale když mi došlo, že jsem pod hlohem, pár jsem jich vyhrabal a vyrůstaly z černých mumifikovaných hložinek. Je zajímavé, že ty hložinky, ze kterých rostou, jsou výrazně menší než ostatní. Houba zřejmě způsobuje, že ještě živý plod nedoroste plné velikosti. Bylo jich tam hodně, ve všech růstových stádiích, ale jednotlivě.

Paráda. Preferuje hlohy rostoucí na zásaditém podloží. Určitě neroste pod každým hlohem.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 06. dubna 2017 19:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Áha, to je podstatná informace, proto jí asi tady v jižních Čechách při hledání pod nahodilými hlohy nenacházíme.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 13. dubna 2017 19:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na Českém krase (vápenec) jsem jich našel pod hlohy stovky...

179.35 kB    
DSC05713 ? kopie.JPG
   DSC05713 ? kopie.JPG
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru