Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Martin Chochel Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:05 Předmět: Raná |
|
|
Byl jsem na broucích na Rané u Loun a našel jsem pozůstatky těchto ?"břichatek"?. Můžete někdo poradit?
Je to nález z 10.4.2006
Podotýkám, že jde o stepní postglaciální lokalitu porostlou kavilem, jihozápadní strana kopce.
_________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:15 |
|
|
To je paráda. Málokdy se to vidí. Je to Palečka zimní - Tulostoma brumale. Má růst přes zimu právě na extrémně teplých - stepních stanovištích, čemuž kavyl atd. odpovídá. Jenom ty obrázky by bylo vhodné zmenšit, ať je můžeme vidět celé.
Naposledy upravil mat60 dne čt 13. dubna 2006 9:19, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:15 |
|
|
Palečka zimní (Tulostoma brumale) , to místo výskytu sedí dokonale.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:24 |
|
|
Souhlasím a co ty polistichové ? Byl jsi na plácku pod sutí?
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:31 |
|
|
Byl, ale každý kámen tam už byl otočen týden před mou exkurzí, někdo mi to tam vymetl
Navíc jsem si zapoměl naběračku na sysláky a po zemi tam lezla jen jedna májka fialová, 2 "getingensky" a jeden S. caesareus, Onthophagusy jsem vyhrabal dva z bobků u syslí nory. Ale hlaváčky tam kvetou krásně.
Apropos, MATE, mohl bych si nechat přes tebe rozříznout jeden kámen a trochu ho vybrousit? Jde o zajímavý slepenec křemene s velkými kusy čediče.
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:37 |
|
|
Šutry řežu bez problémů i brousím ale leštička zatím nejede ale nevadí mám kamaráda u kterého leštím . Takže jesli chceš mohu i já.
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:47 |
|
|
Já sice pilu mám, ale na broušení a leštění nemám moc času. Raději si to nechávám dělat. Pokud to není moc velké, tak to můžu domluvit.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 9:48 |
|
|
Určitě
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 10:20 |
|
|
Martin Chochel napsal: |
Určitě |
Když na tom budeš trvat tak určitě . Ale leštit slepenec s kusy čediče . Nevím který kouzelník to vyleští . Pokud to vůbec přežije řezání . No co, leštili jsme již i jinačí materiály .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 11:12 |
|
|
Chlapi, vy snad umíte všechno!!!
Chtěl jsem se optat, jestli bychom nemohli trochu zmírnit v té odbornosti ... tj. klidně používejme odborné výrazy, ale uvádějme do závorky jejich vysvětlení, stejně tak latinské názvy klidně a do závorky český název ... bylo totiž fajn, aby tu tomu každý alespoň trochu rozuměl bez znalosti latinských jmen a odborných termínů ... však naše příspěvky mohou být i jakýmsi výkladovým slovníkem.
Například postglaciální asi znamená něco v tom smyslu, že tam byl kdysi dávno před miliony let ledovec???
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 11:22 |
|
|
Bob napsal: |
Chlapi, vy snad umíte všechno!!!
Chtěl jsem se optat, jestli bychom nemohli trochu zmírnit v té odbornosti ... tj. klidně používejme odborné výrazy, ale uvádějme do závorky jejich vysvětlení, stejně tak latinské názvy klidně a do závorky český název ... bylo totiž fajn, aby tu tomu každý alespoň trochu rozuměl bez znalosti latinských jmen a odborných termínů ... však naše příspěvky mohou být i jakýmsi výkladovým slovníkem.
Například postglaciální asi znamená něco v tom smyslu, že tam byl kdysi dávno před miliony let ledovec??? |
Postglaciální znamená, že to vzniklo po glaciálu, tj. až po zalednění. Význam ve smyslu vzniku stepí nebo stepního společenstva mi není úplně jasný . Všechny stepi, alespoň na euroasijském a severoamerickém kontinentu jsou, aspoň jsem přesvědčený - postglaciální. Jinak slibuji, že se budu mírnit v používání odborných termínů .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: čt 13. dubna 2006 11:35 |
|
|
Aha, postgalaciální - v tomto spojení s Ranou jde o to, že step na Rané nebyla po ústupu ledvce ničím jiným, než kavylovou stepí (travnaté společenstvo, kde dominuje kavyl Ianův). Drtivá většina stepí je postglaciální, stejně jako naše klimatická éra, ale není původní! Omlouvám se za špatné vyjádření termínu měl jsem napsat původní postglaciální, což by pak naznačovalo, že ta lokalita vypadá stejně, jako když tu běhali poslední mamuti. Jde tedy o jednu z mála lokalit, kde to lidská ruka nesprznila, ale ustupuje to, na východní straně už celkem úspěšně roste lesík nepůvodní borovice černé a ráz vrcholu se mění díky vyšlapávání paraglaidistů.
A ti brouci: majka, 2 mandelinky, 1 drabčík císařský a dva titěrní chrobáčci... jo a střevlíček, kterého jsem nenašel:-)
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: ne 23. dubna 2006 23:01 |
|
|
gekko má pravdu v tom, že v určité fázi poledového období bylo mnohem tepleji a vlhčeji než dnes, takže to ty stepi měly opravdu těžké, ale nezapomínejte na to, že už tady běhali lidi a chtěli pěstovat obilí a tak trošku klučili a káceli a hlavně pásli. Vypadá to tak, že většině našich dnešních "stepí" umožnil až do dneška přežití svou činností právě člověk. Ale zda to byla většina, všechny, nebo to bylo úplně jinak, o tom se odborníci pořád dohadují. Vázným zájemcům doporučuji dost těžko přežvýkatelnou sice, ale zajímavou knihu z pera našich předních odborníků právě na postglaciální vývoj, která vyšla zcela nedávno a jmenuje se Krajina a revoluce.
Uf, to jsme od hub trošku odbočili
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|