Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal
Založen: 08. 01. 2006 Příspěvky: 23 Bydliště: Chrastava, okr. Liberec
|
Zaslal: út 26. prosince 2006 2:05 Předmět: V. Antonín: Encyklopedie hub a lišejníků, Libri+Academia 2006 |
 |
|
Před několika dny jsem si za cenu 425,- Kč pořídil jednu velmi zajímavou knižní novinku - Encyklopedie hub a lišejníků od Vladimíra Antonína (ISBN 80-200-1476-4). Kniha na necelých pěti stech stranách obsahuje přes 7000 abecedně řazených hesel (doplněných více než dvěma sty kresbami převážně estetické hodnoty, několika čb fotografiemi a, řekl bych skoro zbytečnou, vsazenou přílohou s 63 barevnými fotografiemi) a je zaměřena spíše na makromycety rostoucí v ČR. Zatím v ní (s potěšením) jen občas listuji, takže na nějaké hlubší soudy je příliš brzy, ale přesto si myslím, že jde o publikaci, která vyplní jedno dlouho prázdné místo na našem knižním trhu. Máte ji už také? A co na ni říkáte?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal
Založen: 08. 01. 2006 Příspěvky: 23 Bydliště: Chrastava, okr. Liberec
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
InKaso
|
Zaslal: út 16. ledna 2007 14:04 |
 |
|
V jednom malém knihkupectví jsem ji objevil na pultě a byl jsem jí příjemně překvapen. Nabízí informace o velké spoustě hub, hlenek a lišejníků ( houby však jsou ve výrazné přesile ). Popisky jsou stručné a věcné, obrázků je minimálně. Osobnost Dr. Antonína je pro mne garancí, že i naprostá většina uveřejněných údajů je korektní. Velmi se mi líbí i popisy samotných čeledí. Pro člověka, který potřebuje čas od času zařadit nějakou houbu je to užitečná pomůcka. Encyklopedie je řazena podle českých názvů a chybí převodní tabulka mezi českými a latinskými názvy s uvedením strany v encyklopedii. Je to však bohatě vynahrazeno obsáhlými tabulkami v závěru knihy. Kvalita papíru nedosahuje kvality křídového papíru Papouškova atlasu, avšak 425 Kč za tuto knihu není nijak závratných. Běžně při nákupu knihy si knihu prohlédnu , doma koupi promyslím, srovnám s ostatními knihami a později popřípadě koupím. Tato kniha mne oslovila způsobem, že není co doma řešit i ihned jsem ji koupil.
Pokud by si chtěl někdo encyklopedii koupi jako atlas, tak jí asi mnoho nevyužije. Pro houbaře mykology, kteří mají doma atlasů několik ( nebo několik desítek atlasů ), je to užitečná pomůcka.
A už dost, protože moc kecám a navíc nejsem placen za tuto reklamu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 16. ledna 2007 14:36 |
 |
|
Náhodou povídáš hezky! Rovnou jsem si ji objednal
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 07. února 2007 10:11 |
 |
|
A včera mi dorazila !!! Konečně !!! ... první dojmy? Listoval jsem v ní až do noci
Asi první co amatéra mých nekvalit zarazí je nepřítomnost obrázků u hub. Samosebou, o co méně je tam obrázků o to více je tam popsaných druhů. Některé rody mne vyrazili dech, když jsem se dočetl kolik druhů vlastně není nikde jinde ani zmíněno. Zde jsou a i z popisy. Sám autor uvádí, že to samosebou není kompletní, ale 7100 druhů (jestli si dobře pamatuji) je i tak naprosto neuvěřitelné. Super je, že jsou popisovány i charakteristiky rodů (čeledí?) jako celku.
Souhrně řečeno ... pro houbaře asi k ničemu, ale pro vážného zájemce o mykologii naprosto nezbytná záležitost !!!
K dokonalosti chybí:
1. Bylo by super, kdyby byly uvedeny ty chybějící druhy, třeba i bez popisu, třeba i jen číslem. Třeba, že rod zahrnuje 23 druhů. A pak si každý dopočítá kolik jich chybí a nebo neopak, že jsou uvedeny všechny.
2. Je zřejmé, že kniha není pro houbaře, ale pro zájemce o mykologii, a proto mne silně "irituje" věta, že druhy se liší mikroskopicky, ale není uvedeno čím a jak, ale to je asi problém všech nemonografických publikací Zkrátka bych u takovéto publikace popis mikroznaků očekával.
3. Klíče, klíče, klíče ... to by bylo super.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 07. února 2007 10:12 |
 |
|
Jóó, a ještě něco, koukal jsem na obrázek houby palečka zimní ... tedy to ústí je na obrázku nějak moc chlupaté !!! Nezdá se vám?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 07. února 2007 11:28 |
 |
|
Ale tvar komínku má. Pak jde asi taky o to, že je to jediný nákres palečky - takže to vnímám tím způsobem, že takhle vypadá palečka jako rod...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 07. února 2007 12:55 |
 |
|
Jo, jenže je pod tím obrázkem napsáno Palečka zimní. Teď jsem jich pár viděl a rozhodně bych to neviděl na takové roztřepení jako je na tom obrázku. Pokud by to byl obrázek nějakého zprůměrovaného jedince rodu pak nelze nic namítat, ale vzhledem k tomu, že je to přímo na jeden druh, a vzhleden k tomu, že rozlišování druhů v tomto rodu se řídí mimo jiné zejména tvarem toho ústí, pak bych řekl, že je tam buď chyba a nebo je kresleno příliš volně na to jaký význam tento podstatný detail má. Jen můj názor
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 07. února 2007 13:04 |
 |
|
OK, takže asi jedna chybka:
V tom ANTONÍNovi se píše, že roste na starých lískových oříšcích ... o tom, že roste na jehnědách nic. Vždy jsem ji viděl buď na jehnědách a nebo "na zemi". Viděl jste jí někdo na oříšcích?
Jinak ... koupit jí lze na webu bez problémů, stačí zadat název do vyhledávače - třeba do googlu. Bacha, někde je autor uváděn jako Václav Antonín
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: st 25. května 2011 21:14 |
 |
|
Mimochodem v Academii je v současnosti zlevněna kniha V.Antonína - Encyklopedie hub a lišejníků na 100 Kč.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 27. května 2011 13:44 |
 |
|
Přesně tak, včera jsem tam byl a měli tam asi 10 kousků ještě, ale možná je mají i na skladě.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: pá 27. května 2011 17:10 |
 |
|
kniha je výborná ,akorát pojmenování některých druhů v češtině nesedí,,latina souhlasí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 27. května 2011 18:54 |
 |
|
pá 27. května 2011 17:10 JETHRO napsal: |
kniha je výborná ,akorát pojmenování některých druhů v češtině nesedí,,latina souhlasí |
No, ona ta čeština nesedí ve více publikacích. Prostě to české pojmenování je trochu benevolentnější než odborné latinské
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: po 08. dubna 2013 18:58 |
 |
|
Tahle publikace mi, bohužel, utekla. Tak dlouho jsem měl jiné starosti, až už jí prostě v krámu ani na netu neseženu.
Nemáte někdo povědomí, že by se někde povalovala bez užitku? Rád bych koupil..
Budu povděčen za každou radu, nabídku či upozornění.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|