Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tricholoma acerbum - Čirůvka hořká
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Míra

PříspěvekZaslal: čt 17. října 2013 21:52
  Předmět: Tricholoma acerbum - Čirůvka hořká
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chtěl bych vás požádat o nasměrování. O jaký rod a případně i druh by se mohlo jednat. Nějaký tip mám, ale nechci tím ovlivňovat vaše názory.
Plodnice rostly na hrázi rybníku pod starými duby. Neronily mléko, třeň lehce vločkatý (nažloutle až světle hnědě) u kořene zúžený, klobouk podvinutý a na okrajích gutující čirou kapalinu, barva těžko definovatelná (lehce žlutohnědá s narůžovělými tóny). Zbytky mycelia na třeni bílé až lehce smetanové barvy. Chuť nevýrazná, ale příjemná, nepalčivá. Vůně nevýrazná, vzdáleně jsem z toho cítil kořenovou petržel nebo celer. Dužnina masitá a pevná, podobná jako u šťavnatky holubinkové, na řezu neměnila barvu. Lupeny smetanové. Plodnice byly relativně těžké.

191.09 kB    
16.10.2013
101_0050.JPG
   101_0050.JPG

191.69 kB    
16.10.2013
101_0073.JPG
   101_0073.JPG

124.39 kB    
16.10.2013
101_0075.JPG
   101_0075.JPG

195.12 kB    
16.10.2013
101_0081.JPG
   101_0081.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 18. října 2013 9:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemohl by to být rudoušek uťatý?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 18. října 2013 10:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Popravdě mě taky napadl, ale vůbec mi k němu nesedí celerová vůně. Je ale fakt, že z rudouška necítím ani fialky, jak je uváděno v literatuře. V mykologickém klubu jsme se před pár týdny shodli, že z čerstvých plodnic je cítit něco, co nápadně připomíná šumivé multivitamínové tablety. Trochu B-komplex a k tomu ovocně-nakyslá složka Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Nezmar

PříspěvekZaslal: pá 18. října 2013 10:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

toto je nějaká Tricholoma dle celerové vůně někde okolo Tricholoma apium, ale dle vzhledu a lokalitě jsem za Tricholoma acerbum. Chce to znovu a dobře ochutnat. Již jsem se setkal, že plodnice nebyla hořká a hned ta vedle ano.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: so 19. října 2013 6:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mě napadla ta T. acerbum, někdy prý plodnice nejsou hořké vůbec všechny na lokalitě....

no-X to je Mírův výplod že? Very Happy
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 19. října 2013 8:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teri: Nene, čistě členové MK Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Míra

PříspěvekZaslal: ne 27. října 2013 23:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji všem za snahu o určení. Protože již mám výsledky mikroskopování, tak vám mohu oznámit, že je to Tricholoma acerbum. Je zajímavé, že se vyskytují plodnice, které jsou hořké a plodnice, které hořkost postrádají. Je tedy možné, že jsou to dvě různé variety?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru