Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hrobenky - Sepultaria arenicola a Sepultaria arenosa
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 06. ledna 2007 17:29
  Předmět: Hrobenky - Sepultaria arenicola a Sepultaria arenosa
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so ledna 06, 2007 8:04 am Sley napsal:
P.P.S. Martine, když jsme spolu byli na Miladě, fotil jsi tam nějakou vzácnější houbu, kterou jsem já málem rozšlápl, protože jsem vůbec netušil, že je to houba Sad Tuším, že jsi ji říkal "hrobenka" či tak nějak. Kdepak je fotka?

No jo, když já ji nechci zakládat sólo téma, protože není zmikroskopovaná. Určená byla např z výsypky na okraji Teplic, odkud se uvádí jako Sepultaria arenicola. Vzhledově se však neliší od S. arenosa (=Geopora arenosa), kterou sem dával Luboš. (http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=982&highlight=sepultaria).

191.14 kB    
Hrobenka pískomilná
Sepultaria_arenicola.jpg
   Sepultaria_arenicola.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 06. ledna 2007 17:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Měla by se lišit hlavně velikostí S. arenicola (až 5 cm) je o dost větší než S.arenosa.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 06. ledna 2007 17:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so ledna 06, 2007 4:36 pm Luboš napsal:
Měla by se lišit hlavně velikostí S. arenicola (až 5 cm) je o dost větší než S.arenosa.

Je to tak, ale na definitivní určení to nestačí. Hodnověrně oba druhy prozradí teprve velikost výtrusů - zhruba 19 - 21 um u arenosy a 23 - 30 um u arenicoly.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 06. ledna 2007 18:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. ledna 07, 16:36 Luboš napsal:

Podle Nordic macromycetes vol.1 jsou to synonyma Laughing Laughing

Nicméně přikládám obrázky toho co podle mě odpovídá S. arenicola a S. arenosa

198.98 kB    
Sokolov - výsypka, pod vrbou jívou, 30.8.06, (c)gekko13
Sepultaria_arenicola2.jpg
   Sepultaria_arenicola2.jpg

199.46 kB    
Sokolov - výsypka, pod vrbou jívou, 30.8.06, (c)gekko13
Sepultaria_arenicola.jpg
   Sepultaria_arenicola.jpg

Naposledy upravil gekko dne so 06. ledna 2007 18:11, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 06. ledna 2007 18:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ještě ta arenosa

182.84 kB    
Malonty, lesní spáleniště, 20.9.06, (c)gekko13
Sepultaria_arenosa3.JPG
   Sepultaria_arenosa3.JPG

181.61 kB    
Malonty, lesní spáleniště, 20.9.06, (c)gekko13
Sepultaria_arenosa2.JPG
   Sepultaria_arenosa2.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 06. ledna 2007 20:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. ledna 07, 17:08 gekko13 napsal:
Podle Nordic macromycetes vol.1 jsou to synonyma Laughing Laughing

Těžko říct jak to doopravdy je. Ještě nikdy jsem neviděl plodnici velkou okolo 5 cm, vždycky menší. Loni jsem viděl na jedné lokalitě v průběhu celé sezóny několik tisíc plodnic a max. velikost byla tak okolo 3-3,5 cm a to ještě celkem zřídka. Každopádně z makroskopického hlediska bych řekl, že tyto větší plodnice se přece jen trochu liší od těch menších. Určitě to ale letos ohlídám a uvidíme co přinese důkladnější studium, materiálu je tam víc než dost. Navíc jak píše Martin je tam poměrně značná rozdílnost ve velikosti výtrusů, což by spíše umocňovalo názor, že se jedná o dva samostatné druhy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 04. února 2007 22:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevim která to je Question , ale našli jsme je dnes Exclamation na xerotermní stráni, kousek pod Hvězdovkou pouzarovou...

200.42 kB    
Hrobenka, Praha - Řeporyje 4.2.2007 (c)J.Kohl
hrobenka.jpg
   hrobenka.jpg

sadlo

PříspěvekZaslal: út 16. října 2007 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také jsme letos našli takhle velké Hrobenky a dle odborníků se jedná na 99 procent o Gepora arenicola zkus se jeste podívat na tu. Koukám, ale na velikost těch spor a to mi nesedí ta arenicola má ty výtrusy větší takže asi nic.

87.44 kB    
IMG_1368.JPG
   IMG_1368.JPG

Naposledy upravil sadlo dne st 17. října 2007 16:43, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 05. listopadu 2012 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak já přidám jeden z čerstvých objevů. Nejsem si zatím na 100% jistý, ale měla by to být arenicola. Rostly v mladém borovém lesíku na kyselém písčitém podloží v počtu mnoha stovek nebo spíš tisíců kusů. Místy byla zem jak provrtaná od kulek Smile

186.17 kB    
5.11.2012, Veselsko
Geopora arenicola3.jpg
   Geopora arenicola3.jpg

147.45 kB    
5.11.2012, Veselsko
Geopora arenicola2.jpg
   Geopora arenicola2.jpg

192.27 kB    
5.11.2012, Veselsko
Geopora arenicola1.jpg
   Geopora arenicola1.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 9:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je tam sice nějaké jehličí, ale ... Jak byly velké?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 20:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 06. listopadu 2012 8:20 Bob napsal:
Je tam sice nějaké jehličí, ale ... Jak byly velké?

Jehličí tam být musí - psal jsem, že byly v mladém borovém porostu. A co se týká velikosti, tak největší měly kolem 2 cm, ale největší na fotce je cca 1,5 cm.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2012 9:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jehličí jsem zmiňoval kvůli tomu, že by se ta velikost měla dát podle toho jehličí odhadnout Wink Máš možnost zmikroskopovat výtrusy?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2012 20:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 07. listopadu 2012 8:31 Bob napsal:
To jehličí jsem zmiňoval kvůli tomu, že by se ta velikost měla dát podle toho jehličí odhadnout Wink Máš možnost zmikroskopovat výtrusy?

Jasně. Už jsem je dokonce mikroskopoval, ale nebylo moc času, tak jsem to jen tak narychlo, ale zdá se to na tu arenicolu. Ale budu to mikroskopovat ještě jednou a pořádně

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru