Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
rkhonza Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
Zaslal: po 01. května 2006 15:55 Předmět: Penízovka věštecká - Collybia hariolorum |
|
|
v literatuře je zmiňována jako dvojník penízovky dubové. Zapáchá po shnilé kapustě.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: út 02. května 2006 10:24 |
|
|
tak mne napadá pročpa "Věštecká" ? není to zas nějaká houba vhodná spíš do fóra "Jak se dostat do rauše?
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 23. května 2006 9:40 |
|
|
Páteční brouzdání po okolí Libušína nepřineslo hledané, ale naštěstí pár nehledaných ... houfně jsem nalézal houbu, kterou jsem doma dle atlasu určil jako penízovku věšteckou ... vše co se lze o ní dočíst v Velkém Atlase Hub co nedávno vyšel mi sedí ... tedy nevím, jestli je ten pach zrovna hnijící zelí, ale vůně vábivá to vskutku není. Fotky dodám. Jediné co mi nesedí je skutečnost, že údajně je hojná a přitom DAMykáči nic nehlásí Taky se píše, že roste u listnáčů a vzácněji i u jehličnanů ... našel jsem ji na dvou lokalitách (vzdálené tak 1-3 km) a vždy byla v nejtěsnější blízkosti líska obecná ... až jsem si říkal, že to bude klíč k určení ... nakonec to byl ten puch a "ochlupení" třeně.
Tož se chci zeptat, zda již někdo tuto hojnou houbu nachází a pod jakými stromy.
ááááá beru zpět ... už ji našel rkhonza Hledal jsem na googlu latinský název a hodilo mne to ne příspěvek rkhonzy na DAMyku ... asi bych si měl pomalu zvykat na skutečnost, že informace o houbách se hledají tady a nikoli na googlu Takže doporučuji všem, vždy nejprve pomocí funkce Hledej prohledat DAMyko a pak teprve začínat plašit
No a od té dubové by se měla lišit jednak tím něpříjemným pachem a dále tím "ochlupeným" třeněm ... u starších plodnic jsou dost splihlé ... je to tak?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
rkhonza Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
Zaslal: út 23. května 2006 9:51 |
|
|
Bobe, já ji většinou nacházím takhle zjara, některý rok vůbec, letos ale hojně na různých místech, vždy pod listnáči, hlavně jasan, osika, olše, ale i pod lípou.
rkhonza
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: út 23. května 2006 12:23 |
|
|
Kromě pachu je typická výrazně chlupatým třeněm, začíná růst skutečně takto časně, později v sezoně už tak hojná není. Je dost vápnomilná a má ráda kvalitní humus (třeba na dubovým listí bych ji nehledal).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Markéta*
|
Zaslal: po 29. května 2006 8:26 Předmět: Re: Gymnopus hariolorum - Penízovka věštecká |
|
|
Pěkný detail. V souvislosti s touto penízovkou jsem v poslední dnech prohledala několik atlasů a konečně vidím jak má vypadat třeň.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JARIN
Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 30. dubna 2009 23:12 Předmět: Re: Z dnešní procházky |
|
|
čt dubna 30, 2009 7:26 pm JARIN napsal: |
To zas bude něco obyčejného a já to nevím Nalezena v listovém opadu, skladba dřevin je Bříza a Olše, je to dosti podmáčené stanoviště. Pach plodnice dosti nepříjemný mě osobně připomínal leklou rybu. Na místě jich bylo dost ale vždy jen v trsech nikdy samostatná plodnice. První sem myslel že je to nějaká třepenitka, ale tu jsem zavrhnul snad třeba nějaká penízovka? |
Penízovka věštecká.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JARIN
|
Zaslal: pá 01. května 2009 5:25 |
|
|
Díky říkal jsem že to bude něco obyč
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JARIN
|
Zaslal: pá 01. května 2009 17:13 |
|
|
Holt máme každý jiný nosan myslím že by se dala přesunout ne? koukal jsem že už 2 roky ve foru nebyla
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|