Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Melanolueca brevipes - Tmavobělka krátkonohá ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 18:48
  Předmět: Melanolueca brevipes - Tmavobělka krátkonohá ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož zatím nemám fotku, ale asi je to ona. Upozornila mne na ní moje roztomilá. Vyrostla na kompostu. Dle VelAHubu se jedná o vzácnější houbu rostoucí například na kompostu! Růst se udává jen do října, ale to je letos v pořádku i přes to, že je půlka ledna Smile Nicméně píše se tam, že ji lze zaměnit například za druhy Tmavobělka věžová (Melanolueca turrita) či Tmavobělka vykrojená (Melanoleuca excissa), ale asi i jiné. Rozpoznat to prý jde pouze mikroskopicky, a tak než sem dám i fotky a ještě ji zítra důkladně prozkoumám, tak jsem se chtěl optat, zda by někdo neměl zájem o plodnici či usušenou, a zda by někdo neuvedl, jak je mikroskopicky rozpoznat. A nebo zda existuje nějaký makroznak, který byl třeba opoměn Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 21. ledna 2007 21:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak slíbené fotografie ... ten svůj první tip nechám, ale řekl bych že je to něco jiného ... lupeny například nejsou ani náznakem zoubkem sbíhavé, takže je to asi nějaká jiná houba. Ty narůžovělé lupeny ... no ani se mi nechce vyslovit ... nechám na někom z vás Wink

Klobouk široký 8 cm, třeň dlouhý 3 cm, nahoře 1,2 cm v průměru a 0,8 cm dole, dutý, vatovitě vycpaný, podélně rýhovaný.

197.94 kB    
19.1.2007, Libušín (KL), bok jednoleté hromady kompostu. (c) Bob
Kompostofka01.jpg
   Kompostofka01.jpg

196.36 kB    
Kompostofka02.jpg
   Kompostofka02.jpg

193.02 kB    
Kompostofka03.jpg
   Kompostofka03.jpg

198.1 kB    
Kompostofka04.jpg
   Kompostofka04.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 10:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

žádný nápad?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 12:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já tedy žádný. jenom se mi ta tmavobělka krátkonohá moc nezdá Confused.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru