Zaslal: po 15. prosince 2008 12:45 Předmět: Hřib plavý ???
No přestože se hřibovitými houbami zabývám, tento hřib, jehož fotky jsou na některých českých a slovenských houbařských stránkých mi pořád nedává spát. Dle mého jde o nějakou neznámou varietu hřibu plavého s červenou hlavou, nebo možná i o nový druh z této skupiny. Našli jste někdy podobný hřib ? Jaký je váš názor ? Vím, že impolitus může mít i celou skoro čokoládově hnědou hlavu, takové ex. jsem už viděl, tak proč ne červenou ? Bohužel od nálezce jsem se více věcí nedověděl, jen vím, že houba byla focena po dvou dnech od nalezení, vůně byla velmi nepříjemná a palčivá, "bylo to cítit až do vedlejší místnosti - neumím si takto aromatizované jídlo představit. Dužina po rozkrojení neměnila barvu, až po dosti dlouhém čase lehce ztmavla" - viz fotografova slova. No každopádně já myslím, že to impolitus je i když opravdu atypický.
Já ti Michale samosebou asi neporadím, ale s tou červenou bych byl opatrný ... fotky jsou evidentně přesaturované a trochu barevně jeté taky ... takže co třeba takhle
Řešit takto podle fotky suchem poznamenanou a 2 dny utrženou plodnici asi moc cenu nemá. Netroufám si tvrdit vůbec nic. Pouze mi na třeni chybí pro impolitus tak typická "krupička" - spíš tam vidím náznaky síťky (ale to může být tím suchem)...
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: po 15. prosince 2008 20:33
To musí být jedině impolitus, a patrně "normální" impolitus. Barvy fotek jsou hrozně "přeteplené" do červena a plodnice je hrozně ošmataná, skoro bych řekl zválená. Původní barva (i když poněkud ujetá) pokožky klobouku je trochu patrná v podobě světlejších míst v jeho horní části.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory