Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 26. března. 2007 16:12 |
|
|
Ta ostrost je opravdu mimořádná. Debata by se možná mohla posunout možná někam, jak toho docílit... Je třeba zajímavé, že normálním zmenšením snímků v plné velikosti (např. ve Photoshopu) se té ostrosti vůbec nedosáhne, ba naopak, fotky, které jsou v plném rozlišení krásně ostré, se po zmenšení trochu rozostří, což je zvláštní.
Zajímalo by mě, který program (jestli nějaký existuje), to dovede zmenšit tak, aby tu ostrost zachoval...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 26. března. 2007 16:34 |
|
|
To máš Martine pravdu, že je to zvláštní, mělo by to být přesně obráceně, ... nevím proč by tomu tak mohlo být, ale napadá mne zda to není právě onen rozdíl mezi digitálním a analogovým zmenšováním Asi to bude algorytmem. Ty fotky uvedeného fotoborce jsem procházel a v mých očích je to obvykle spíše přeostřené. Dobře se to pozné na těch prachových zrnkách. Mne se spíše líbí ta jeho práce s hloubkou ostrosti ... to je paráda! Ikdyž někdy mi přijde, že je to taky tak trochu art a né foto ... ale hlavně, že je to pěkný ne?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: po 26. března. 2007 17:28 |
|
|
mozna je to uplna blbost, ale mam pocit, ze kdyz fotku zmensuji v obycejnem prachsprostem "windows picture and fax viewer", ostrost je zachovana, nekdy se mi dokonce zda, ze je lepsi, nez na puvodnim snimku.. opravte me, jestli jsem na omylu a jen me klamou zraky..
_________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 26. března. 2007 18:58 |
|
|
Algoritmus převzorkování si můžete v Photoshopu vybrat:
- nejbližžší soused
- bilineální
- bikubické
- bikubické ostřejší
- bikubické hladké
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 26. března. 2007 20:34 |
|
|
A akou rečou ste terazky hovorili, Kefalín? To bolo po americky?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 27. března. 2007 7:56 |
|
|
Jen bych trochu korigoval ten svůj včerejší výkřik ... zmenšováním fotky se zvyšuje hloubka ostrosti, což je tedy skoro totéž jako ostrost ... takže spíše jen tak na doplnění úhlu pohledu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
Zaslal: út 27. března. 2007 9:24 |
|
|
út 27. března. 2007 7:56 Bob napsal: |
Jen bych trochu korigoval ten svůj včerejší výkřik ... zmenšováním fotky se zvyšuje hloubka ostrosti, což je tedy skoro totéž jako ostrost ... takže spíše jen tak na doplnění úhlu pohledu |
bobe tohle je odpoved na muj vykrik?
jestli jo, tak jsem rada, ze me nekdo upozorni, kdyz reknu treba uplnou blbost.. i tak se clovek uci, ze..
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 27. března. 2007 9:32 |
|
|
Witch, ti nerozumím, přečti si co jsem napsal
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 27. března. 2007 9:39 |
|
|
Nechápu a nevím co to tady vlastně probíráte . Při zmenšování digit. obr. se nemůže zvětšovat hloubka ostrosti a ostrost kresby obr. musí vždycky klesnout. Když se několik sousedních pixelů zprůměruje, resp. spojí do jednoho, tak z toho nemůže nikdy nic moc dobrého vyjít. Různé algoritmy zmenšování se snaží zachovat co možná nejvíce detailů v těch průměrovaných pixelech, tj. hledají lokální maxima jasů, automaticky provádějí doostřování atd.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 27. března. 2007 9:54 |
|
|
To máš pravdu, ale zmenšením fotky se zvýší hloubka ostrosti tečka. Máte digitální foťák s displejí? A není náhodou ta hloubka ostrosti na displeji mnohem vetší než pak na monitoru ve větším? Je to zkrátka tak. Hloubka ostrosti je nějak definovaná a mimo jiné i tím jak bude výsledná fotka velká !!!!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
Zaslal: út 27. března. 2007 10:04 |
|
|
út 27. března. 2007 9:54 Bob napsal: |
To máš pravdu, ale zmenšením fotky se zvýší hloubka ostrosti tečka. Máte digitální foťák s displejí? A není náhodou ta hloubka ostrosti na displeji mnohem vetší než pak na monitoru ve větším? Je to zkrátka tak. Hloubka ostrosti je nějak definovaná a mimo jiné i tím jak bude výsledná fotka velká !!!!!! |
jo tak o tomhle jsem nedavno cetla.. hloubka ostrosti Vs. velikost fotky (zmenseni fotky).. zkusim to najit..
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
Zaslal: út 27. března. 2007 10:07 |
|
|
tady to je:
www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_focus2.html
citace z clanku (uvedeno pod fotkou sedici cernosky):
I když se to na internetu špatně ukazuje, tak hloubka ostrosti je závislá na velikosti fotografie. Zmenšováním fotografie se hloubka ostrosti zvětšuje. Snadno to lze ověřit prohlížením digitálních fotografií na monitoru počítače normálně v porovnání se 100% zvětšením, kdy je každé malé rozostření snadno viditelné.
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 27. března. 2007 11:20 |
|
|
27. března. 07, 10:54 Bob napsal: |
To máš pravdu, ale zmenšením fotky se zvýší hloubka ostrosti tečka. Máte digitální foťák s displejí? A není náhodou ta hloubka ostrosti na displeji mnohem vetší než pak na monitoru ve větším? Je to zkrátka tak. Hloubka ostrosti je nějak definovaná a mimo jiné i tím jak bude výsledná fotka velká !!!!!! |
Jasně . To je ale v podstatě jenom optický klam. Největší hloubku ostrosti dosáhneš když se budeš dívat na monitor mikroskopické velikosti a rozlišení bude velké . Se zmenšováním velikosti obr. se totiž úměrně zmenšuje rozptylový kroužek, tj. ta ploška, která vzniká z bodu tím, že je mimo rovinu ostrosti. Klam proto, že tam nepřibývají žádné informace.
Kupodivu ale neplatí, že čím větší rozlišení (dpi) tím líp. Při určité velikosti obr. se s rostoucím dpi stává obrázek takový rozbitý, zrnitý.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
Zaslal: út 27. března. 2007 11:27 |
|
|
i kdyz moje technicke vzdelani = 0, rikala jsem si, ze mluvi o optickem klamu..
jak rikas "Při určité velikosti obr. se s rostoucím dpi stává obrázek takový rozbitý, zrnitý." ---> chapu to tak, ze to vznika zhustenim prilis mnoha bodu dohromady, kdyz je dpi hodne vysoke.. je to tak?
|
Návrat nahoru |
|
|
|