Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Fotoborec
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: pá 23. března. 2007 16:11
  Předmět: Fotoborec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fotoborec

Nejkrásnější fotografie hub co jsem kdy viděl ..... fotí němec Marco Gebert
viz :

www.fotocommunity.de/pc/pc/mypics/586655

No comment....

No máme se ještě co učit
Fascinuje mne ta ostrost...

Na ukázku jeho stročkovec:

191.09 kB    
Gomphus clavatus
Marco Gebert.jpg
   Marco Gebert.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2007 16:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta ostrost je opravdu mimořádná. Debata by se možná mohla posunout možná někam, jak toho docílit... Je třeba zajímavé, že normálním zmenšením snímků v plné velikosti (např. ve Photoshopu) se té ostrosti vůbec nedosáhne, ba naopak, fotky, které jsou v plném rozlišení krásně ostré, se po zmenšení trochu rozostří, což je zvláštní.
Zajímalo by mě, který program (jestli nějaký existuje), to dovede zmenšit tak, aby tu ostrost zachoval...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2007 16:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To máš Martine pravdu, že je to zvláštní, mělo by to být přesně obráceně, ... nevím proč by tomu tak mohlo být, ale napadá mne zda to není právě onen rozdíl mezi digitálním a analogovým zmenšováním Smile Asi to bude algorytmem. Ty fotky uvedeného fotoborce jsem procházel a v mých očích je to obvykle spíše přeostřené. Dobře se to pozné na těch prachových zrnkách. Mne se spíše líbí ta jeho práce s hloubkou ostrosti ... to je paráda! Ikdyž někdy mi přijde, že je to taky tak trochu art a né foto ... ale hlavně, že je to pěkný ne? Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
witch

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2007 17:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mozna je to uplna blbost, ale mam pocit, ze kdyz fotku zmensuji v obycejnem prachsprostem "windows picture and fax viewer", ostrost je zachovana, nekdy se mi dokonce zda, ze je lepsi, nez na puvodnim snimku.. opravte me, jestli jsem na omylu a jen me klamou zraky..
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2007 18:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Algoritmus převzorkování si můžete v Photoshopu vybrat:

- nejbližžší soused
- bilineální
- bikubické
- bikubické ostřejší
- bikubické hladké
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2007 20:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A akou rečou ste terazky hovorili, Kefalín? To bolo po americky? Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 7:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen bych trochu korigoval ten svůj včerejší výkřik ... zmenšováním fotky se zvyšuje hloubka ostrosti, což je tedy skoro totéž jako ostrost ... takže spíše jen tak na doplnění úhlu pohledu Wink
witch

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 9:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 27. března. 2007 7:56 Bob napsal:
Jen bych trochu korigoval ten svůj včerejší výkřik ... zmenšováním fotky se zvyšuje hloubka ostrosti, což je tedy skoro totéž jako ostrost ... takže spíše jen tak na doplnění úhlu pohledu Wink

bobe tohle je odpoved na muj vykrik?

jestli jo, tak jsem rada, ze me nekdo upozorni, kdyz reknu treba uplnou blbost.. i tak se clovek uci, ze.. Wink

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 9:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Witch, ti nerozumím, přečti si co jsem napsal Wink
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 9:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nechápu a nevím co to tady vlastně probíráte Laughing. Při zmenšování digit. obr. se nemůže zvětšovat hloubka ostrosti a ostrost kresby obr. musí vždycky klesnout. Když se několik sousedních pixelů zprůměruje, resp. spojí do jednoho, tak z toho nemůže nikdy nic moc dobrého vyjít. Různé algoritmy zmenšování se snaží zachovat co možná nejvíce detailů v těch průměrovaných pixelech, tj. hledají lokální maxima jasů, automaticky provádějí doostřování atd.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To máš pravdu, ale zmenšením fotky se zvýší hloubka ostrosti tečka. Smile Máte digitální foťák s displejí? A není náhodou ta hloubka ostrosti na displeji mnohem vetší než pak na monitoru ve větším? Je to zkrátka tak. Hloubka ostrosti je nějak definovaná a mimo jiné i tím jak bude výsledná fotka velká !!!!!!
witch

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 27. března. 2007 9:54 Bob napsal:
To máš pravdu, ale zmenšením fotky se zvýší hloubka ostrosti tečka. Smile Máte digitální foťák s displejí? A není náhodou ta hloubka ostrosti na displeji mnohem vetší než pak na monitoru ve větším? Je to zkrátka tak. Hloubka ostrosti je nějak definovaná a mimo jiné i tím jak bude výsledná fotka velká !!!!!!

jo tak o tomhle jsem nedavno cetla.. hloubka ostrosti Vs. velikost fotky (zmenseni fotky).. zkusim to najit..

witch

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 10:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tady to je:

www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_focus2.html

citace z clanku (uvedeno pod fotkou sedici cernosky):
I když se to na internetu špatně ukazuje, tak hloubka ostrosti je závislá na velikosti fotografie. Zmenšováním fotografie se hloubka ostrosti zvětšuje. Snadno to lze ověřit prohlížením digitálních fotografií na monitoru počítače normálně v porovnání se 100% zvětšením, kdy je každé malé rozostření snadno viditelné.

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

27. března. 07, 10:54 Bob napsal:

Jasně Laughing. To je ale v podstatě jenom optický klam. Největší hloubku ostrosti dosáhneš když se budeš dívat na monitor mikroskopické velikosti a rozlišení bude velké Laughing. Se zmenšováním velikosti obr. se totiž úměrně zmenšuje rozptylový kroužek, tj. ta ploška, která vzniká z bodu tím, že je mimo rovinu ostrosti. Klam proto, že tam nepřibývají žádné informace.

Kupodivu ale neplatí, že čím větší rozlišení (dpi) tím líp. Při určité velikosti obr. se s rostoucím dpi stává obrázek takový rozbitý, zrnitý.
witch

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 11:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

i kdyz moje technicke vzdelani = 0, rikala jsem si, ze mluvi o optickem klamu..
jak rikas "Při určité velikosti obr. se s rostoucím dpi stává obrázek takový rozbitý, zrnitý." ---> chapu to tak, ze to vznika zhustenim prilis mnoha bodu dohromady, kdyz je dpi hodne vysoke.. je to tak?

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru