Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Oranžová "hlíva"
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 1:34
  Předmět: Oranžová "hlíva"
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuhle oranžovou "hlívu" jsem našel na padlém kmeni nějakého listnáče. Znáte ?

51.88 kB    
Chomutov, Bezručovo údolí, 18.1.2007, listnáč
P1000592.jpg
   P1000592.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 9:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A není to prostě pařezník pozdní?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 11:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To mě taky napadlo, ale zarazilo mě to, že nemá vůbec vyvinutý třeň a lupeny sbíhají až na dřevo. Barvy může mít pařezník všelijaké, ale takhle sytě oranžový jsem ho taky nikde nenašel popsaný ani vyfocený. Možná to bude nějaký pařezník ... extremista. Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 11:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já neříkám tak ani tak Smile Pařezník jsem teď vcelku často potkával a byl i dost do oranžova a byl i dost bez třeně ... no ale třeba to nebyl on, ale totéž co jsi našel ty.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vojta

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 11:56
  Předmět: Oranžová "hlíva"

Mě to připadá jak Hlíva fialová (Panus conchatus).Pařezník pozdní má klobouk jemně plstnatý, není nálevkovitý, třeň kuželovitý.Ale tu hlívu jsem zatím nenašel,jen podle atlasu:Houby-Hagara,Antonín ,Baier.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 12:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlas !!! Preferuje břízy. Když je malá je fakt fialová, ale starší je spíš krémová s fialovými tóny. Těžko říci jestli to na monitoru vidím stejně jako ty v lese Sad
Horst

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 17:45
  Předmět: Re: Oranžová "hlíva"

pá 19. ledna 2007 10:56 Vojta napsal:
....Ale tu hlívu jsem zatím nenašel,jen podle atlasu:Houby-Hagara,Antonín ,Baier.

Mrkni sem, není to dokonalé ale jsou tam aspoň základní údaje a fotky vytažené googlem (mmch znalejší = všichni mimo mě mohou případné nedostatky opravit Laughing )
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hl%C3%ADva_fialov%C3%A1
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 19. ledna 2007 23:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z té fotky bych asi kouknul i na tu čechratku sklepní Smile

P.S.: A příště přitlač na clonu! Wink
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 21. ledna 2007 20:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 19. ledna 2007 22:24 Bob napsal:
P.S.: A příště přitlač na clonu! Wink

Až budou korunky, budou nožičky. Až budou nožičky, nebude hrozit rozmazání. Až nebude hrozit rozmazání, bude možno fotit s delší expozicí a vyšší clonou. Až bude možno fotit s vyšší clonou, bude i větší hloubka ostrosti .... a až se s tim naučim, budou i lepší obrázky Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 21. ledna 2007 22:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vybodni se na nožičky, ušetři korunky, polož ho na batoh a uvidíš jak to pofrčí! ... jeden šroub místo hlavy obroušen do špičky = mazaný!
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 9:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

21. ledna 07, 21:25 Bob napsal:
Vybodni se na nožičky, ušetři korunky, polož ho na batoh a uvidíš jak to pofrčí! ... jeden šroub místo hlavy obroušen do špičky = mazaný!

Taky se dá použít plechovka nebo i foťák položit na zem a podložit šišikou.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 10:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně že takovéto improvizace používám, ale dost silně to omezuje možnosti volby záběru, zvláště teď v "zimě", kdy přímo na zemi roste máloco. Většinou visim někde ve stráni, nebo na větvích jak opice, kde raději vůbec nesundavám popruh z krku, natož abych foťák někam pokládal a podkládal šiškou. U pařezu bych těch šišek zas musel nanosit pěknou hromadu, abych se dostal do potřebné výšky Smile.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Lupo, pokud tvůj foťák není těžký jako zrcadlovka, tak by ti jistě stačil nějaký teleskopický monopod za pár kaček ... a někdy si pomoci vydličkou z klacíku, kterých je plný les Smile
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 10:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 22. ledna 2007 9:24 Bob napsal:
Laughing Laughing Lupo, pokud tvůj foťák není těžký jako zrcadlovka, tak by ti jistě stačil nějaký teleskopický monopod za pár kaček ... a někdy si pomoci vydličkou z klacíku, kterých je plný les Smile

To není špatný nápad Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru