Vzpomínka na na minulou sezonu Protáhlá černá stromata, uvnitř s plodničkami (perithecii). Roste na zetlelých kládách smrku nebo jedle, vzácně i buku, převážně v pralesovitých lesích. Na příhodných stanovištích i relativně hojná. Chráněná!
A jak se to dá poznat? U nás v Beskydech prý roste na Salajce, Mazáku, Mionší a možná i jinde. Podobných černých povlaků je spousta (Xylariaceae, atd.). Zajímá mě to proto, že až zmizí sníh, tak musím do okolí Salajky zdolávat potoky a dokumentovat pestré vrstvy.
No.. špatně
Pri určování jsem měl položku na srovnání, celkem to sedělo, teď bohužel nemám po ruce žádnou literaturu a už si nepamatuju podle jakých znaků to tak vycházelo, ale podívám se na to.
Snad jsem neudělal někde nějakou botu, tyhlecty Pyrenomycety vypadají všecky stejně
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory