Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Žaludice nebo torzo palečky nebo ... ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 19. února 2007 10:11
  Předmět: Žaludice nebo torzo palečky nebo ... ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle jsme včera našli s Boletem. Podlíže těchto "žaludic" byla i vcelku pěkně zachovalá palečka (dle ústí asi brvitá nebo stepní?) ... no, je to žaludice nebo není? A nebo co by to být mohlo ? Smile

194.8 kB    
18.2.2007, Máslovice (Kralupy nad Vltavou), xerotermní stráně. (c) Bob
Zaludice-nebo-Palecka-nebo.jpg
   Zaludice-nebo-Palecka-nebo.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 19. února 2007 10:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Toto by měly být žaludice a to dost staré. Jsou ale min. dvě a poznají se jenom podle velikosti výtrusů Laughing.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 19. února 2007 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Boletus vzal vzorky, takže uvidíme Smile Jééé ten bude mít radost ! Smile
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. února 2007 22:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem to strčil pod mikroskop a jelikož s ním teprve začínám (koupil jsem ho dnes) tak mi připadaj všechny výtrusy stejný Surprised Shocked . Asi to bude tim že jsem zatim mikroskopoval jen samý hvězdovky či jiné břichatky......
Ale rozhodně to neni Palečka ani její zbytek, protože výtrusy této podle mě taky Žaludice jsou skor jednou tak velký než výtrusy Palečky (zimní). No uf tak to je moje první zjištění z celoodpoledního mikroskopování..... Embarassed

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. února 2007 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě to je žaludice. Na tom horním obr. napravo je vidět takový ten přisušený zbytek vnější okrovky, jako u žaludu Laughing. Jednotlivé druhy žaludic se odlišují velikostí výtrusů. Musím se doma podívat, kde jsem to viděl napsané Confused. A jaký mikr. sis pořídil?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. února 2007 9:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukal jsem, že ji tu ještě nemáme, tedy nemáme ve smyslu tutovka ... koukněte na Pepovi kandidátky žaludice
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. února 2007 9:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st února 21, 2007 8:05 mat60 napsal:
Určitě to je žaludice. Na tom horním obr. napravo je vidět takový ten přisušený zbytek vnější okrovky, jako u žaludu Laughing. Jednotlivé druhy žaludic se odlišují velikostí výtrusů. Musím se doma podívat, kde jsem to viděl napsané Confused. A jaký mikr. sis pořídil?

Nic světobornýho Smile starší meoptu ale něco v tom vidět je Smile

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. února 2007 9:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tady je ta velikost výtrusů:

D. bovista - žaludice tuhá: Výtrusy jsou hnědé, neprůhledné, kulovité, ostnité, 6-8 um.

D. calva - žaludice lysá: Výtrusy hnědé, hladké, kulovité s krátkou stopečkou, 4-5.5 um
D. cervina - žaludice bělostná: kulovité, hladké až bradavkovité, 4-5.6 um

D. verrucosa: Výtrusy kulovité, bradavčité, 8.8-12.0 um

D. candida: Výtrusy kulovité, bradavčité, 4-5.6 um

D. hyalothrix má dlouhé stopky 5.6-18 um. Zřejmě americký druh. Ostatní druhy ty stopky mají mít max do 2 um nebo i chybí.

Jinak žaludice mají mít exoperidium, sestávající z tlustých myceliových chomáčů a je silně inkrustované částicemi půdy nebo písku. Exop. zůstává připojené a tvoří misku kolem 1/5 až 1/2 plodnice. D. candida má mít mřížkovitý vzorek na bazální části endoperidia
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru