Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 21. dubna 2006 8:21 |
|
|
MATE, děláš dobře !!! čeká se na dvě věci ... 1) až opadne jeho sezóna a přestanou se objevovat nové příspěvky do jeho témat pak to všechno sesypeme sem. 2) k tomu potřebujeme nejprve nainstalovat pár MODů (úpravy v kódu programu), aby to mohli udělat moderátoři na prá kliknutí, protože nyní by se to muselo dělat ručně ... nedělějte to! Vyčkejte pokynů Hlavně žádnou paniku Ale nové příspěvky pokud možno dávajte sem.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 12. února 2007 9:20 Předmět: Ohnivec rakouský - Sarcoscypha austriaca |
|
|
Tak jsem zase jednou brouzdal tam, kde nic neroste a doufal, že najdu nějaké hlívy či jidáše. Vzal jsem sebou i sestru s jejím borcem a šli jsme na procházku. Tedy, oni na procházku, a já na houby. Na samém konci výletu jsme potkali statný bez, který byl zcela obalen jidášema, a tak to bylo pěkné završení. Jenže, když jsem brouzdal po okolí, jestli třeba nějsou i nějaké další schůzovny jidášů, tak mi padla čelist. Celou dobu jsem totiž blábolil něco jakože tohle je přesně takový nepořádek, který by mohl vyhovovat ohnivcům. A najednou na něj čučím a štípám se, jestli se mi to nezdá. Nezdálo. Takže hlásím novou lokalitu v okolí Mimoně. Asi 30 metrů od koryta Ploučnice, u cesty na jediném klacku (asi bezu nebo vrby). Dle makroskopického určení, které popsal J.Č. na www.nahuby.sk v tématu Ohnivce šarlatového, se jedná o ohnivec rakouský neboť při zasychání přechází vnějšek do běla a nezústává růžový jako ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea) nebo ohnivec jurský (Sarcoscypha emarginata). Jednu plodnici jsem sebral a mám ji doma. Vnějšek rychle přecházel do běla, a vnitřek do ruda až karmínova, přičemž se objevovaly trhliny.
|
197.21 kB |
|
10.2.2007, Mimoň (CL), vrby a bezy 30 m od řeky. (c) Bob |
|
|
|
Ohnivec.jpg |
Naposledy upravil Bob dne po 12. února 2007 16:02, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
Zaslal: po 12. února 2007 15:52 |
|
|
Měl by to být on.
|
184.77 kB |
|
Střední Polabí, potoční vrbina, větvičky vrby bílé, 10.2.06, (c)gekko13 |
|
|
|
sarcoscypha1.JPG |
|
180.72 kB |
|
Střední Polabí, potoční vrbina, větvičky vrby bílé, 10.2.06, (c)gekko13 |
|
|
|
Sarcoscypha2.jpg |
|
171.14 kB |
|
100x, voda, koláž ze spor |
|
|
|
Sarcoscypha_spory.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 12. února 2007 21:25 |
|
|
Tak už tu jsou dvě pěkné mikrofotky, na nichž některé výtrusy, tj. ne všechny, odpovídají skutečně S. austriaca. Bylo by zajímavé, kdyby se také podařilo nafotit spory S. coccinea. Nechci předbíhat, ale taky by se mohlo stát, že tomuto druhu by odpovídaly taky některé výtrusy, tj. ne všechny. Zajisté vidno, kam tím směřuji...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 13. února 2007 8:14 |
|
|
12. února 07, 21:25 Martin Kříž napsal: |
Tak už tu jsou dvě pěkné mikrofotky, na nichž některé výtrusy, tj. ne všechny, odpovídají skutečně S. austriaca. Bylo by zajímavé, kdyby se také podařilo nafotit spory S. coccinea. Nechci předbíhat, ale taky by se mohlo stát, že tomuto druhu by odpovídaly taky některé výtrusy, tj. ne všechny. Zajisté vidno, kam tím směřuji... |
Ano. Někde jsem zaslechl, že rozlišování S. austriaca a S coccinea je umělé a že to ten H.O. Baral asi i přehání. Někteří, jako třeba J. Malý je odmítají rozlišovat a asi ví proč.
Kdo to snad nezná, tak popis a klíč k určování rodu Sarcoscypha je tady:
http://www.gbif-mycology.de/HostedSites/Baral/Sarcoscypha.htm
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 13. února 2007 8:30 |
|
|
Já o tom vím kulové, ale ta reakce při zasychání mi přijde vcelku podstatná. Je to vlastně chemická reakce a takovými se druhy rozlišují ... nebo je to moc málo? Taky jsem někde slyšel argument, že je někdo sbírá oba druhy na jednom klacku a proto je hloupost, aby to byly různé druhy. Tento argument mi přijde trochu absurdní ... vysvětlením budíž téma Zajímavé kombinace.
P.S.: Já nezastávám názor žádný - nepřísluší mi to
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|