Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Rosellinia corticium - Prsnatka
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. ledna 2007 8:37
  Předmět: Rosellinia corticium - Prsnatka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prsnatka - Rosellinia corticium (Schw.: Fr.) Sacc.

Je to málo známá, ale dost hojná dřevnatkovitá houbička. Od prsnatky orličí - Rosellinia aquila se odlišuje jenom velikostí výtrusů a otevíracího aparátu na vřeckách. Roste na opadaných větvích listnatých stromů, hlavně na hromadách větví po průklestu.

88.26 kB    
Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60.
Rosellinia-corticium3.jpg
   Rosellinia-corticium3.jpg

90 kB    
Rosellinia-corticium5.jpg
   Rosellinia-corticium5.jpg

103.56 kB    
Rosellinia-corticium6.jpg
   Rosellinia-corticium6.jpg

143.58 kB    
Rosellinia-corticium7.jpg
   Rosellinia-corticium7.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. ledna 2007 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě pár mikrofotek. Výtrusy to má dost velké - délka kolem 24-24 um. Má velkou variabilitu ve zbarvení výtrusů. Nezralé jsou bezbarvé, zralé byly hnědé nebo zelenohnědé až skoro černé. Zajímavý je taky otevírací aparát na vřeckách. Ten je amyloidní, tj. barví se jódem modře. Jeho délka byla kolem 11 um.

43.81 kB    
Otevírací aparát na vřecku a zralé výtrusy. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60.
Rosellinia-corticium17.jpg
   Rosellinia-corticium17.jpg

37.54 kB    
Otevírací aparát na vřecku a zralé výtrusy. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60.
Rosellinia-corticium15.jpg
   Rosellinia-corticium15.jpg

74.88 kB    
Zralé výtrusy. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60.
Rosellinia-corticium13.jpg
   Rosellinia-corticium13.jpg

92.73 kB    
Výtrusy ve vřeckách. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60.
Rosellinia-corticium10.jpg
   Rosellinia-corticium10.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. ledna 2007 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

09. ledna 07, 8:43 jarda napsal:
Říká se ňadra Exclamation Shocked Odpoledne jdu prolézat hromady.

Až budeš hledat ty prsnatky, tak hledej na klaccích listnáčů až naspodu hromady Laughing. Hlavně vlhko. Normálně na pohled to vypadá jako úplně černé povlaky s nějakými černými kuličkami. Velikost jednotlivých plodniček je těsně kolem 1 mm ( 0.8-1.3 mm vysoké x 0.9-1.4 široké). Poznat Rosellinie problém není, ale poznat jednotlivé druhy je docela šichta i mikroskopicky. Dost nechápu. Proč se vymýšlejí druhy, které se odlišují jenom malými a statisticky skoro nevýznamnými rozdíly ve velikostech výtrusů Laughing Laughing Laughing.

Parádní popis rodu Rosellinia je tady:
http://pyrenomycetes.free.fr/rosellinia/index.htm

Ještě přidávám dva obrázky. Bylo to nafocené digitálem s 25D předsádkou. Trochu se to rozjíždí, ale něco na tom vidět je.

169.95 kB    
Paskov, Vrbina, 6.1.06. (c) mat60.
P1010011.jpg
   P1010011.jpg

193.94 kB    
Paskov, Vrbina, 6.1.06. (c) mat60.
P1010010.jpg
   P1010010.jpg
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. února 2007 13:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkusil jsem nafotit a zmikroskopovat ještě jednu Roselliniu z jiné lokality s tím, že by to mohla být R. aquila - prsnatka orličí. Jenže z toho opět vyšla R. corticium. Alespoň jsem se zase po nějaké době dostal k mikroskopu Laughing. Pár obrázků tu ale přesto ještě dávám.

Rostla na větvích dubu. Průměr plodniček byl mezi 1 a 1.4 mm.

166.69 kB    
Lískovec u Frýdku, 17.2.07.
Rosellinia10.jpg
   Rosellinia10.jpg

184.11 kB    
Rosellinia9.jpg
   Rosellinia9.jpg

175.53 kB    
Rosellinia6.jpg
   Rosellinia6.jpg

199.47 kB    
Rosellinia5.jpg
   Rosellinia5.jpg
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. února 2007 13:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě tři z mikroskopu. Je to barvené Lugolovým roztokem a ten byl asi ještě pořád moc koncentrovaný. A to i přesto, že jsem ho 10 x zředil. Ty amyloidní ventilky na vřeckách jsou fakt zajímavé. Taky mě zaujaly ty vlákna, které jsou několikrát delší než vřecka. Normálně byto měly být parafýzy, jenže když to je tak dlouhé, tak je i možné, že by se mohlo jednat o infekci nějakou parazitickou nižší houbou.

122.69 kB    
Rosellinia17.jpg
   Rosellinia17.jpg

176.24 kB    
Rosellinia16.jpg
   Rosellinia16.jpg

130.52 kB    
Rosellinia12.jpg
   Rosellinia12.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. února 2007 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádička paráda !!!
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 02. února 2012 16:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po sto letech dotaz Smile Na čem jsi tu korticium našel? Jestli to teda šlo poznat a jestli si to ještě pamatuješ? Jinak teda parádní prácička! Já se teď trochu snažím mapovat rozelínie, ale teprve s tím začínám a je to teda fuška Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. února 2012 7:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. února 12, 16:02 ram2007 napsal:
Po sto letech dotaz Smile Na čem jsi tu korticium našel? Jestli to teda šlo poznat a jestli si to ještě pamatuješ? Jinak teda parádní prácička! Já se teď trochu snažím mapovat rozelínie, ale teprve s tím začínám a je to teda fuška Smile

Ono to roste na klaccích na zemi v lužním lese a nějak extrémně vzácné to u nás není. Obyčejně ve vlhkých místech až bažinách a na těch klaccích, které jsou přímo v kontaktu se zemí. A byly to jenom málo ohnilé úlomky větví, tak do 5 cm průměru a měly zachovanou kůru. Našel jsem to i naspodu hromady klestí. Z čeho to byly klacky, to nevím jistě, snad topol nebo vrba.
S identifikací R. corticium může být trochu problém, jednoznačně to jde jenom mikroskopicky. Jednak mezi plodničkami musí být taková černá nebo hnědá plsť, čemuž tak je u 2 - 3 druhů rodu R. Pro R. corticium pak je rozhodující velikost ventilků ne vřeckách po barvení jódem. Trochu se odlišují i velikosti výtrusů.

Mapovat Roselinie Laughing, no to nevím. Mikroskopoval jsem jich asi pět a byly stejné.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 03. února 2012 9:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 03. února 2012 7:57 mat60 napsal:
02. února 12, 16:02 ram2007 napsal:

Ono to roste na klaccích na zemi v lužním lese a nějak extrémně vzácné to u nás není. Obyčejně ve vlhkých místech až bažinách a na těch klaccích, které jsou přímo v kontaktu se zemí. A byly to jenom málo ohnilé úlomky větví, tak do 5 cm průměru a měly zachovanou kůru. Našel jsem to i naspodu hromady klestí. Z čeho to byly klacky, to nevím jistě, snad topol nebo vrba.
S identifikací R. corticium může být trochu problém, jednoznačně to jde jenom mikroskopicky. Jednak mezi plodničkami musí být taková černá nebo hnědá plsť, čemuž tak je u 2 - 3 druhů rodu R. Pro R. corticium pak je rozhodující velikost ventilků ne vřeckách po barvení jódem. Trochu se odlišují i velikosti výtrusů.

Mapovat Roselinie Laughing, no to nevím. Mikroskopoval jsem jich asi pět a byly stejné.

Díky. Stačilo uvést vrba nebo topol Smile Ale i za další informace moc děkuju. Já jsem měl rozelínií pod mikrákem už několik desítek, a moc tam nějaká druhová diverzita vidět není Sad Je to jen pár druhů. Zjevně to u nás není druhově moc velký rod, ale vzhledem k tomu, že v sousedních státech se vyskytují vzácně i jiné druhy, možná jich u nás bude víc.

Právě proto mě zajímá každá informace. Zrovna včera jsem strávil dost dlouhou dobu abych zjistil, zda nový vzorek je R. aquila nebo R. corticium, které jsou si dost podobné i mikroskopicky

Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 24. dubna 2012 19:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jeden z mnoha letošních nálezů tohoto druhu. Foceno v lese s charakterem měkkého luhu na padlé větvi jasanu

186.36 kB    
7.4.2012, Veselsko
120407 034.jpg
   120407 034.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru