Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 09. ledna 2007 8:37 Předmět: Rosellinia corticium - Prsnatka |
|
|
Prsnatka - Rosellinia corticium (Schw.: Fr.) Sacc.
Je to málo známá, ale dost hojná dřevnatkovitá houbička. Od prsnatky orličí - Rosellinia aquila se odlišuje jenom velikostí výtrusů a otevíracího aparátu na vřeckách. Roste na opadaných větvích listnatých stromů, hlavně na hromadách větví po průklestu.
|
88.26 kB |
|
Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60. |
|
|
|
Rosellinia-corticium3.jpg |
|
90 kB |
|
|
|
|
Rosellinia-corticium5.jpg |
|
103.56 kB |
|
|
|
|
Rosellinia-corticium6.jpg |
|
143.58 kB |
|
|
|
|
Rosellinia-corticium7.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 09. ledna 2007 8:46 |
|
|
Ještě pár mikrofotek. Výtrusy to má dost velké - délka kolem 24-24 um. Má velkou variabilitu ve zbarvení výtrusů. Nezralé jsou bezbarvé, zralé byly hnědé nebo zelenohnědé až skoro černé. Zajímavý je taky otevírací aparát na vřeckách. Ten je amyloidní, tj. barví se jódem modře. Jeho délka byla kolem 11 um.
|
43.81 kB |
|
Otevírací aparát na vřecku a zralé výtrusy. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60. |
|
|
|
Rosellinia-corticium17.jpg |
|
37.54 kB |
|
Otevírací aparát na vřecku a zralé výtrusy. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60. |
|
|
|
Rosellinia-corticium15.jpg |
|
74.88 kB |
|
Zralé výtrusy. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60. |
|
|
|
Rosellinia-corticium13.jpg |
|
92.73 kB |
|
Výtrusy ve vřeckách. Paskov, Vrbina, 6.1.07. (c) mat60. |
|
|
|
Rosellinia-corticium10.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 20. února 2007 13:59 |
|
|
Parádička paráda !!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 02. února 2012 16:02 |
|
|
Po sto letech dotaz Na čem jsi tu korticium našel? Jestli to teda šlo poznat a jestli si to ještě pamatuješ? Jinak teda parádní prácička! Já se teď trochu snažím mapovat rozelínie, ale teprve s tím začínám a je to teda fuška
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 03. února 2012 7:57 |
|
|
02. února 12, 16:02 ram2007 napsal: |
Po sto letech dotaz Na čem jsi tu korticium našel? Jestli to teda šlo poznat a jestli si to ještě pamatuješ? Jinak teda parádní prácička! Já se teď trochu snažím mapovat rozelínie, ale teprve s tím začínám a je to teda fuška |
Ono to roste na klaccích na zemi v lužním lese a nějak extrémně vzácné to u nás není. Obyčejně ve vlhkých místech až bažinách a na těch klaccích, které jsou přímo v kontaktu se zemí. A byly to jenom málo ohnilé úlomky větví, tak do 5 cm průměru a měly zachovanou kůru. Našel jsem to i naspodu hromady klestí. Z čeho to byly klacky, to nevím jistě, snad topol nebo vrba.
S identifikací R. corticium může být trochu problém, jednoznačně to jde jenom mikroskopicky. Jednak mezi plodničkami musí být taková černá nebo hnědá plsť, čemuž tak je u 2 - 3 druhů rodu R. Pro R. corticium pak je rozhodující velikost ventilků ne vřeckách po barvení jódem. Trochu se odlišují i velikosti výtrusů.
Mapovat Roselinie , no to nevím. Mikroskopoval jsem jich asi pět a byly stejné.
_________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: pá 03. února 2012 9:49 |
|
|
pá 03. února 2012 7:57 mat60 napsal: |
02. února 12, 16:02 ram2007 napsal: |
Po sto letech dotaz Na čem jsi tu korticium našel? Jestli to teda šlo poznat a jestli si to ještě pamatuješ? Jinak teda parádní prácička! Já se teď trochu snažím mapovat rozelínie, ale teprve s tím začínám a je to teda fuška |
Ono to roste na klaccích na zemi v lužním lese a nějak extrémně vzácné to u nás není. Obyčejně ve vlhkých místech až bažinách a na těch klaccích, které jsou přímo v kontaktu se zemí. A byly to jenom málo ohnilé úlomky větví, tak do 5 cm průměru a měly zachovanou kůru. Našel jsem to i naspodu hromady klestí. Z čeho to byly klacky, to nevím jistě, snad topol nebo vrba.
S identifikací R. corticium může být trochu problém, jednoznačně to jde jenom mikroskopicky. Jednak mezi plodničkami musí být taková černá nebo hnědá plsť, čemuž tak je u 2 - 3 druhů rodu R. Pro R. corticium pak je rozhodující velikost ventilků ne vřeckách po barvení jódem. Trochu se odlišují i velikosti výtrusů.
Mapovat Roselinie , no to nevím. Mikroskopoval jsem jich asi pět a byly stejné. |
Díky. Stačilo uvést vrba nebo topol Ale i za další informace moc děkuju. Já jsem měl rozelínií pod mikrákem už několik desítek, a moc tam nějaká druhová diverzita vidět není Je to jen pár druhů. Zjevně to u nás není druhově moc velký rod, ale vzhledem k tomu, že v sousedních státech se vyskytují vzácně i jiné druhy, možná jich u nás bude víc.
Právě proto mě zajímá každá informace. Zrovna včera jsem strávil dost dlouhou dobu abych zjistil, zda nový vzorek je R. aquila nebo R. corticium, které jsou si dost podobné i mikroskopicky
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |