Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Znáte někdo hlenky?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš Zelený

PříspěvekZaslal: čt 15. března. 2007 8:56
  Předmět: Znáte někdo hlenky?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V sobotu 10.3. našli plzeňští botanici v okolí Kamenného rybníka tuto velmi krásnou hlenku. Obrátili se na mě s žádostí o pomoc. Mají jeden typ: Badhamaia macrocarpa.
Znáte někdo, viděli jste někdy. Na netu jsem sice nějaký obrázek našel, je to ale spíše jen detail "plodniček".

Děkuji za každou radu.

http://slimemold.uark.edu/fungi/WebForms/ImageSearchForm.aspx?letter=B

39.26 kB    
2007 Kollárova 167,mechy 068_a.jpg
   2007 Kollárova 167,mechy 068_a.jpg

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. března. 2007 10:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ve slizovkách se sice orientuji jenom trochu Laughing, ale snažím se do toho proniknout. Mám obavu, že to bez mikroskopování nepůjde jednoznačně určit. Spíše než Badhamia mi to ale připadá jako nějaké Physarum. Bohužel na obrázku není vidět žádný podstatný znak pro určení. Jediné, co je z obr. patrné je bílý karbonátový povlak (CaCO3) na sporangiích a dost výrazné stopky rezavé barvy. Sporangia u rodu Badhamia jsou většinou přisedlé.

Chtělo by to daleko větší detail, ale to vyžaduje stereomikroskop nebo dobrý makroobjektiv.

Dobrá stránka o slizovkách je např.:
http://www.nivicol.de/index.htm
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. března. 2007 10:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě by to mohlo být z rodu Craterium (něco jako Craterium leucocephalum, nebo Craterium obovatum). Mate mě totiž trochu ten tmavý okraj na okraji plodniček.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. března. 2007 16:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nejde o starší plodničky toho, co jsem posílal v létě? Ty mé byly tmavé, černomodré a ještě relativně tekuté.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. března. 2007 17:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

20. března. 07, 15:53 Martin Chochel napsal:
nejde o starší plodničky toho, co jsem posílal v létě? Ty mé byly tmavé, černomodré a ještě relativně tekuté.

A kde to je schované?
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. března. 2007 17:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

zde
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=9670&highlight=#9670

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. března. 2007 8:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

20. března. 07, 15:53 Martin Chochel napsal:

No spíše ne. I když těžko říct. Nedozralé slizovky vypadají obyčejně úplně jinak než zralé. To je ten důvod, proč vždycky doporučuji vzít vzorek do krabičky a dopěstovat ji doma. Slizovky nemají žádné podhoubí a tak jim to ani moc neublíží.

Pokud to bylo opravdu takové černomodré, tak bych to viděl na nějakou Cribrariu. Některé z nich mají olověně šedé plasmodium.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru