Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus carpinaceus - Hřib habrový
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Jak nejčastěji využívate pravé/bílé/hřiby
sušení
51%
 51%  [ 18 ]
omáčky
34%
 34%  [ 12 ]
do octa
5%
 5%  [ 2 ]
smaženice
0%
 0%  [ 0 ]
polévky
5%
 5%  [ 2 ]
jiná úprava
2%
 2%  [ 1 ]
Celkem hlasů : 35

Autor Zpráva
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. prosince 2005 21:53
  Předmět: Boletus carpinaceus - Hřib habrový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Boletus carpinaceus-Hřib habrový
SYN.-Bol.carpinicola,Bol.reticulatus var.carpineti
KLOBOUK-až 15cm,polokulovitý,pak sklenutý,pevný tvrdý,tvrdší než hřib dubový,pokožka neslupitelná hladká,suchá,za vlhka lesklá,vdobě sucha tendence políčkovitě rozpukávat,světle šedá,popelavě šedá,hnědě šedá
ROURKY-tenké,vysoké,v mládí bílé,pak žlutozelené,neměnlivé na řezu
TŘEŇ-až 15cm vyš.,tl5cm,tlustě válcovitý,v mládí břichatý,masitý,tvrdý,ve stáří trochu změklý,plný,bělošedavý,bělohnědý až světle hnědý zdobený síťkou málo výraznou s okrouhlými oky,ke spodní části protahující se,méně výrazná než u hřiba dubového.
DUŽNINA-pevná masitá,tvrdá,v dospělosti on něco měkčí,bílá až bělavá,barvu nemění,chutná nasládle oříškově,vůně výrazně houbová-hřibovitá
VÝT.PRACH-hnědozelenavý
VÝSKYT-pod habry,s kterými tvoří mykorizy,od června do září celkem vzácně,tento hřib byl popsán zatím jen u nás a na Slovensku

75.5 kB    
Veselí-26.6.2005
hrib habrový-Boletus carpinaceus.jpg
   hrib habrový-Boletus carpinaceus.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. prosince 2005 9:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tedy tohle nikdy od dubáka nerozeznám - pokud ho někdy v životě vůbec najdu .....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 14. února 2006 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem trochu váhal, jestli to mám tahat takhle dopředu, ale přeci jen, ten hřib na snímku je podle mě normální dubák. Nemá totiž onen šedý odstín na klobouku, ale je zbarven klasicky světle hnědě. Hřiby dubové rostou běžně i pod habry a dalšími stromy.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 9:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S těmi odstíny je to na monitoru ošidné !!! (Zvlášť když člověk nezotí do RAWu Smile Smile Smile)

Co ovlivňuje barvu houby na fotografii?
1. kvalita fotoaparátu potažmo čipu
2. kvalita konverze do jiných formátů než RAW (možná i do něj)
3. zpracování v grafickém programu
4. kalibrace barev monitoru tvůrce fotky
5. kalibrace barev monitoru prohlížejícího
...

Je toho zkrátka mnoho a proto ony chybějící či naopak přebývající odstíny na fotografii shlédnuté na počítači jsou prostě zavádějící a chytat se jich lze jen stěží !!! Pokud někde rozhoduje odstín, pak zapoměňte, že to podle fotky z netu určíte správně !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 11:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
S těmi odstíny je to na monitoru ošidné !!! (Zvlášť když člověk nezotí do RAWu Smile Smile Smile) ..................

Na to podle mě nejdůležitější si zapoměl:
- nastavení WB u foťáku, kvalita WB korekce u foťáků

Nejdůležitější ale je subjektivní zhodnocení barevného podání při editaci.

A k tomu tvému RAWu Laughing musím říct, že nic v tomto ohledu neřeší, jenom odkládá problém WB korekce do editoru.

Dále bych chtěl upozornit na to, že často používané automatické úpravy WB v editorech dělají neskutečnou paseku. I tady v atlase i v diskuzi je možné najít fotky s modrými nebo fialovými odlesky na suchém listí atd. To je evidentní chyba editace, a hrubá!!!! Nebo si myslíte, že je v lese běžně něco modrého? Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 15:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OK, tak jsem se trochu pokusil o barevné vylepšení.
Bob napsal:
Je toho zkrátka mnoho a proto ony chybějící či naopak přebývající odstíny na fotografii shlédnuté na počítači jsou prostě zavádějící a chytat se jich lze jen stěží !!! Pokud někde rozhoduje odstín, pak zapoměňte, že to podle fotky z netu určíte správně !!!

Máš-li možnost posoudit barvy plodnic v závislosti na barvách okolního prostředí, tak potom na tom nic těžkého není, to je výhoda focení hub v přirozeném prostředí.
Pokud by jsi snad váhal s původní barvou konkrétně tohoto hřibu, tak se podívej třeba na levou plodnici na levou spodní část pokožky jejího klobouku. V mládí byl celý klobouk takhle tmavě hnědý, dubáci se prostě po oschnutí odbarvují do světle hnědé a pak jim často pokožka klobouku rozpraskává, tohle je typický příklad.

81.32 kB    
Foto: JETHRO, úprava: já.
hrib_habrov_-boletus_carpinaceus_120_uprava.jpg
   hrib_habrov_-boletus_carpinaceus_120_uprava.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 15:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine, věř mi, že kalibrace podle barev okolí prostě nepomůže ... k nastavení barev jakžtakž to stačí, ale na posuzování odstínů a podobných jemnějších záležitostí to prostě nestačí a nefunguje. Když se zamyslíš nad složením barev (např barevný prostor RGB = červená zelená modrá) tak je to jasné ... nevěř tomu, že do zelené nastavíš ostatní barvy s větší přesností než 10% ... no a co je to 10% červené tak kde je málo zelené ... vysledek je děsivý ... prostě to nejde. Jasně někde to vyjde, ale někde to zase nevyjde = spolehnout se na to nedá a tudíž je to bezpředmětné. Zvláště chytání se barev je problém! Pokud tam budeš mít alespoň někco k nastavení bílé, pak máš větší šance, ale barva okolí je velmi blízko hodnocení nepoužitelná.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 15:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teď ti nerozumím. Bavme se o tomto hřibu. Na té fotce vidíš všechno a hlavně to, že odstíny před vysušením byly téměř tmavohnědé. Tmavohnědá je podle mě jiná barva, než světle šedá...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 15:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já nedokážu a ani nechci spekulovat nad tím, jestli je to on nebo není na základě odstínu na fotografii, která proběhla minimálně 5 !!! úpravami nepoužívajícími "kalibrované barevné operace". Ta fotka jak jsi ji upravil je celé trochu do červena ... šedá plus červená = hnědá ... to je to co se ti snažím vysvětlit ... shodnu se s tebou na tom, že ten klobouk není ani zelený ani červený ... ale jestli má odstín do modra a nebo dočervena ... o tom se bavit prostě nemůžeme, protože minimálně nemáme stejně nakalibrované barvy na našich minitorech ... to prostě zatím není možné ... technologie postupují a tak věřím, že to máme hodně podobné, ale nikoli stejné ... no a jakými procesy to prošlo než se to dostalo sem na web ... to prostě nelze říci ... nejsem zdatný zaměňovač barev, ale vím že ti ten klobouk klidně udělá sytě červený a na okolí to nebude mít vliv ... soudit s odstínů na fotkám na webu je prostě zavádějící ... bohužel Sad
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 15:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine,
nevím jestli do toho můžu vstoupit, ale neodpustím si pár poznámek.

Ani na tebou upravené fotce ještě stále nejsou barvy úplně v pořádku. Listí v pravém dolním rohu je nepřirozeně do fialova. Myslím si, že je ve fotce stále ještě malý nadbytek modré. Původní fotka byla nafocena silně podexponovaně (tak -1 až -1.5 EV), což samo o sobě silně deformuje barevnost. Taky je dost podsaturovaná. Usuzovat na původní barevný nádech z takové fotky prostě nejdě.

A ještě něco mě napadlo. Nejedná se tu o barevnou rovnováhu, ale saturaci. Pokud by měl být ten klobouk šedý, pak by pro to obrázek vyžadoval další desaturaci, což by již úplně destruovalo barevnost pozadí. Ano šedá je jiná než jakákoliv barva, i hnědá.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 19:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidám taky jeden poznatek a snad i rozluštění ? habrový nebo dubový. Chodím pravidelně v polovině června na jedno celkem malé místo, velikosti 50x100 m. Převážně habry sem tam buk a 3 borovice a smrk. Když se zadaří tak tam najdu až 180 hřibů habrových a dobových, těch habrových je většina. Na stráni jsou převážně stejné podmínky pro oba druhy. Přikládám dvě fotky nafocené v rozmezí půl hodiny. Vzdálenost hřibů od sebe cca 20m. (Z hrůzou jsem dnes zjistil že se mě všechny fotky z toho dne ztratily Naštěstí jsem je prezentoval NA HOUBY odkud jsem je zase stáhl a zvětšil tak ta kvalita nic moc.

165.68 kB    
H. Habrový
Ten je hodně podobný tomu Jethrovu.
4030.jpg
   4030.jpg

123.54 kB    
H. dubový
4027.jpg
   4027.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 20:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Proboha chlapi, mým cílem přeci nebylo z té fotky udělat dokonalou "atlasovku"! Je jasný, že tam bude modrá, červená a všecko, jen jsem se pokoušel udělat jí naším očím přijatelnější, když si zejména Bob na tu původní tak stěžoval. Nic víc! A předně, k tomu co jsem napsal na začátku zcela postačí ta Jethrova neupravená.
Mate, píšeš, že to prostě nejde. Jde - ovšem za předpokladu, že autor fotky záměrně neposunul odstíny plodnice v nějakém prográmku směrem k nepřirozenosti. A tohle je zde nesmysl.

Pepo, k tomu tvému hřibu habrovému bych řekl totéž, co k tomu nahoře. A je zajímavé, že ta fotka, stejně jako Jethrova, také není barevně zcela dobrá. Naopak ten dubák je barevně daleko věrnější. Ještě jedna věc - píšeš, že se tam dá najít až 180 hřibů. Moc by mě zajímalo, když vyndáš doma úrodu na stůl, jestli s jistotou dokážeš stanovit hranici mezi těmito dvěma druhy. Ale to tady asi nevyřešíme...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 16. února 2006 9:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine, já si na žádnou fotku nestěžoval Smile Smile Jen jsem ti chtěl vysvětlit, že na "barvy" se spolehnout můžeš, ale na "odstíny" nikoli. Jenže ty jsi koukám asi nepřesvědčitelný a důvěřuješ technice až příliš bezhlavě Smile

1. foťák načte nějaké hodnoty na chip, dle místních podmínek osvětlení nebude třeba bílá bílá ale bude světle modrá či světle žlutá či světle ... předpokládejme, že jeho kalibrace je bezchybná ve smyslu podání barev.

2. software foťáku si zpracuje data z RAWu do jiného formátu, přičemž nastaví tebou přednastavenou (objektivně nebo subjektivně?) bílou a použije to na celý snímek, by korigoval místní světelné podmínky, která jak známo mění barvy téměř jak se jim zachce.

Tyto dva body, které více méně neovlivníš již zanášejí do fotky odstín, který nemusí být pravda.

3. natáhneš to do PC a čučíš na monitor, který nemá kalibrované barvy a tak ti prostě zobrazí třeba méně červené ... tak ji přidáš, aby to vypadalo tak jak má.

Tím tam vnášíš nevědomky chybu, která se neprojeví u tebe, ale jinde. Uděláš výřezy a převody třeba do jiných formátů ... berme, že to vše bude perfektní. Uložíš fotku na web.

4. Já se na ní kouknu, a jelikož můj monitor také není kalibrovaný, tak mi ke vší smůle dává trochu více červené než by měl ... a průser jak mraky je na světě.

To trochu červené co ti na monitoru chybělo a prot si ji přidal, aby to vypadalo tak jak má, se spojilo stím trochem červené co si přidává můj nekalibrovaný monitor a na fotce je najednou dvakrát trochu více červené ... výsledek ? ... je to prostě červené aniž by kdokoli cokoli zvoral !!! Takto se to může dít se všemi barvami a výsledek je nepředvídatelnej !!!! Navíc u každé fotky se to může sejít trochu jinak ...

Zkrátka barvy fotky na mém monitoru nejsou stejné jako na tvém a tudiž někdo má barvy špatně a nelze bez kalibrace barev monitoru říci kdo má barvy špatně ... no a tohle se děje při každém zpracování ... prostě ... věř tomu jak myslíš, ale skutečnost je taková jak ti tu s Matem naznačujem ... odstíny už jsou prostě problém a nelze se jich držet protože nevíš a ani nedokážeš přesně nastavit barvy bez poctivé kalibrace ... hawk Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. února 2006 10:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano. Tak to je. Já bych přidal jenom malou poznámlu. Pokud je na fotce kdekoliv (hlavně v okolí, na listí) vidět nepravděpodobné odstíny, např. modré nebo fialové odlesky na listí, namodralá tráva atd.), pak je skoro jisté, že celá fotka i houba je barevně posunutá. Jediná výjimka je u takových koumáků, jako jsem já, kteří rozebírají obrázky do mrti a upravují samostatně pozadí a houbu. Laughing
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 16. února 2006 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
Jen jsem ti chtěl vysvětlit, že na "barvy" se spolehnout můžeš, ale na "odstíny" nikoli. Jenže ty jsi koukám asi nepřesvědčitelný a důvěřuješ technice až příliš bezhlavě Smile

Ha, takže na barvy se spolehnout můžu... Laughing No konečně nějaký úspěch! Laughing Tak tedy si v té mé první reakci zaměň slovo "odstín" za slovo "barva". Za použití slova "odstín" se omlouvám. Laughing

Tak znova. Nevím, zda tu je někdo nepřesvědčitelný, ale mám pocit, že někdo nechápe, o čem se vlastně bavíme. To není o bezhlavé důvěře v techniku, ale o tom, zda známe či neznáme proměnlivost BAREV (nikoli odstínů Laughing ) hřibu dubového v průběhu jeho vývoje od mládí do dospělosti. V mládí je často tmavě hnědý a postupně se odbarvuje do světle hnědé, či světle plavé. Pokud jde o Boletus carpinaceus, to je druh, který se v mnoha pracech o hřibech nevyskytuje a mnoho mykologů dokonce zpochybňuje jeho existenci. Tím však nechci naznačovat, že hřib habrový je bájnost, mám za to, že jsem ho sám jednou našel.
Taková "ideální" fotka tohoto druhu se podle mě vyskytuje v atlasech od Hagary, Antonína a Baiera (foto Jiří Baier). Snímek z tohoto nálezu má i Zdeněk Turičík v Hudebním atlase hub I - Hřiby.

Copak píšu něco o tom, že kalibrace barev je na všech monitorech stejná??? Copak píšu, že Jethrova fotka nebyla nafocena podexponovaně a není podsaturovaná??? Nebo snad, že kvalita čipu foťáku nebo konverze do formátu neovlivňuje barvu houby???

Idea

44.33 kB    
Červenopurpurově jsem vyznačil prvotní tmavou barvu pokožky klobouku a modrozeleně konečnou světlou. Všimněte si, že i na těch Pepových typických dubácích má ten větší už náznak té světlé na klobouku (to není odlesk!). No a na Jethrově hřibu tato světlá t
Pokus_o_vysvetleni.jpg
   Pokus_o_vysvetleni.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru