Včera jsem vyfotil pár ucháčů a byl jsem dost zklamán znčným množstvím těch bílých teček ... tak jsem hledal cestu jak je nejlépe odstranit. Dospěl jsem k následujícímu postupu.
1. Ponechat co největší rozlišení fotky
2. Nečistoty na barevné ploše jdou nejsnáze a "nepoznatelně" retušovat ve fotošopu CS2 (výýýýbornej prográmek!!!) bodovým retušovacím štětcem - paráda!
3. Nečistoty na hranách barevných přechodů výhradně přes klonovací razítko.
4. Pak resamplovat (změnšit) a dál postupovat klasicky.
Porovnat výsledek můžete na následujících obrázcích. Pokud se smítka neodstraní vypadá to jak je ukázáno v pravo dole. Pokud se smítka odstraní, pak je výsledek vlevo nahoře.
Co zkusit nástroj na odstranění šumu, ten by si měl s takovými puntíky poradit i bez vyzobávání, ale na druhou stranu snižuje ostrost i když při resamplování se to možná ztratí
Naposledy upravil Lupo dne po 19. března. 2007 9:54, celkově upraveno 1 krát
Tady bych to snad i nechal . Ten upravený výsledek je trošku moc sterilní. Občasné tečky na houbě totiž zvyšují dojem plasticity. Horší problémy se smetím bývají u hub, které rostou na tmavé hlíně nebo mokrém jehličí, kde ty tečky ještě více razí. Postup úpravy těch teček bych viděl stejně, jen je dobré dodržet poztup úprav, aby se ty tečky ještě nezvýraznily při doostřování.
Jako správné vidím na neupraveném a nijak nedoostřovaném obr. napřed vyklonovat tečky a upravit úrovně, saturaci, atd.. Pak to přepočítat a úplně nakonec doostřit. Doostřovat je dobré jenom to, co má být ostřé. Takže doporučuji doostřovat ve výběru s rozmazaním kontur tak 50bodů. Nástroj na doostřování má tzv. práh, kterým se definuje min velikost spojitých ploch, které se mají doostřovat.
Když je v obr. těch teček příliš moc, tak se dá opatrně použít i nástroj na redukci šumu, který to obyčejně celkem zvládá.
Ja vím, že jsem to tady trochu moc uklidil ... obvykle jsem moc líný a uklidím jen ty co jsou přepálené a nebo je jen trochu ztmavím a to až po doostření.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory