Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Další choroš do sbírky
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 01. dubna 2007 17:41
  Předmět: Další choroš do sbírky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si nejprve myslel, že jsem našel mladý troudnatec pásovaný, ale při pohledu zespodu ani náhodou, tak velké póry nemá ani takový tvar. Celková velikost asi 8 cm.

193.7 kB    
???, Chomutov, 1.4.2007
P1010005.jpg
   P1010005.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 03. dubna 2007 22:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nikdo netuší ??? .... No tak zkusím přidat detail.

169.69 kB    
???, Chomutov, 1.4.2007
P1010004a.jpg
   P1010004a.jpg
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 03. dubna 2007 23:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty klackomycety jsou ale svinstvo což Laughing Laughing
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 04. dubna 2007 2:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Snad Rezavec lesknavý - Inonotus radiatus
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Luboš Zelený

PříspěvekZaslal: st 04. dubna 2007 10:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na čem to rostlo? Patrně nějaký listnáč, bříza, olše....? Napadá mi Hapalopilus rutilans (hlinák červenající)...
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 04. dubna 2007 14:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle prvního obrázku by to měla být bříza, nepletu-li se... Question
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 04. dubna 2007 23:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 04. dubna 2007 14:45 Martin Kříž napsal:
Podle prvního obrázku by to měla být bříza, nepletu-li se... Question

Ty se pleteš málokdy Wink .... je to bříza.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 05. dubna 2007 7:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teoreticky by to mohl být jeden z nich, ale nikde na netu jsem ho přesně v této podobě nenašel, je to celé moc červené a zrovna typický tvar, zvláště povrchu klobouku, to také není. I když podle patvarů Boletova troudnatce si s tim klackomycety asi hlavu moc nelámou. Budu ho muset navštívit ještě jednou a zkouknout trochu podrobněji.
Luboš Zelený

PříspěvekZaslal: čt 05. dubna 2007 8:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych řekl, že by to mohl být opravdu ten hlinák, houby jsou děsně variabilní a někdy si dělaj co chtí... Smile
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 06. dubna 2007 17:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Naháním fotky po celém světě a nakonec asi nejpodobnější najdu hned za humny

http://houby.humlak.cz/popis.htlm/rezavec_lesknavy_popis.htm

ten Hlinák mi nějak nesedí, ale dá se to jednoduše ověřit, má mít reakci s KOH krásně do fialova ... donesu a vyzkouším
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. dubna 2007 22:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mno... tohle je opravdu zajímavá houba. Z fota se zdá, že jde o vrstevnatou víceletou plodnici, což by hlináka vyloučilo. Já si myslím, že je to nějaký nepovedený troudnatec.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 11. dubna 2007 11:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak mám další informace. Přivezl jsem si ten klacek domů a nechal ho do druhého dne na balkoně až bude lepší světlo na focení. Bohužel mi ho dělníci co u nás v paneláku opravují balkony totálně zacákali barvou....na růžovo Evil or Very Mad

- póry okrouhlé 2-3 na mm
- rourky světle šedé až krémové
- dužina našedlá až krémová, měkká
- povrch klobouku tvrdý, u nejmenších plodnic pružný, barva odpovídá fotce
- plodnice jednoletá, uvnitř nebyly znát žádné vrstvy

Vyfocená plodnice není zas tak typická. Ostatní neměly takovýto "troudnatcovitý" tvar, ale byly mnohem nižší a více rozlité a měly 1-3 vystouplé hrany klobouků nad sebou ... podobných spodnímu "patru" na fotce. Vznikly pravděpodobně srůstem několika plodnic, protože všichni prckové rostou samostatně.

Docela to odpovídá fotce Rezavce uzlinatého ve Velehubu, ale nikde nemůžu najít porobnější popis. Rezavce lesknavého ale můžeme vyloučit, ten má být uvnitř tvrdý a rezavý.

Naposledy upravil Lupo dne čt 12. dubna 2007 14:14, celkově upraveno 2 krát
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 11. dubna 2007 12:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějak se to komplikuje Smile Pokud to má bělavou dužninu a světlé póry, lze vyloučit všechny rezavce. Troudnatec to tedy taky není...hm. Co ta KOH reakce? A povrch klobouku je zcely lysý, nebo sametový nebo tak něco?
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 11. dubna 2007 19:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslel jsem, že mám KOH, ale bylo to NaOH .... nevím, jestli se reakce liší. Každopádně to šlo okamžitě přes rezavou do tmavě hnědé barvy, jak rourky, tak i dužina.

Klobouk je úplně holý a i za sucha mírně lesklý.

Ještě jsem trochu poupravil výše uvedený popis podle ostatních plodnic.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru