Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
...Jak fotím, pokračování 2c (Tonda Houba)...
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Aleš Vít
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. prosince 2005 20:46
  Předmět: ...Jak fotím, pokračování 2c (Tonda Houba)...
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ad2c, ?dalšími dobrými pomocníky ve výbavě pro fotografování hub jsou pinzeta, štěteček, nůžky, kolíček na prádlo, nožík, voda v nádobce à la spray a několik oboustranně ostrých a různě velkých jehel. Jsou to vesměs nástroje na úpravu okolí houby a na odstranění nečistoty z plodnice. Smysl těchto zbývajících ?udělátek? vám dojde, až jejich potřebu vyvolá sama praxe. *(viz snímek 004-Udělátka). Samostatnou pomůckou je klekátko proti ušpinění kolen v nevhodném terénu. Vystačím si s pevným igelitovým pytlem. Veškerá výbava se pak vejde do menšího batohu. *(viz snímek 005-Je sbaleno). Košík či obaly na vzorky hub (já běžně používám papírové sáčky od cukru a na pidihoubičky pak krabičku na rybářské pomůcky) je samozřejmostí. Stejně tak jako talisman každého houbaře, kterým je hůl. To už se ale mezi tím nebezpečně blížíme k nejdůležitějším úkonům. Představte si tedy, že už jsme na místě! (Nedá mi to ale, a ještě na chvilku odbočím. Tady vždycky rozhoduje, co je to za houbu a hlavně, jak jsem k té houbě přišel. Pokud jen náhodně, během putování lesem, a je to houba běžná, fotím ji podle času, který mám k dispozici, vzhledu houby a nálady a zaujetí. Pokud ale dostanu např. od ochotných nálezců /bez těch to ani nejde/ dobrou zprávu, ujedu mnoho km k lokalitě, pak se dlouho lopotím za konkrétním, třeba vzácným druhem houby, který vyroste jednou za uherský rok, následně po mnoha útrapách houbu objevím a navíc je fotogenická, to pak nelituji obětovat péči přípravě a fotím ji důkladně ze všech stran a poloh. Nebývalo výjimkou, že v době, kdy jsem fotil na Analog, padl na takový nález třeba celý film. Ale s ohledem na to, jak náročné je vše, co takovému okamžiku předchází, to je plně namístě. Chci, abyste tohle věděli). *(viz snímek 006-Vzácný úlovek). (pokračování)

004-Udělátka.jpg
...všechno se to hodí...
004-Udělátka.jpg
   124.52 kB  

005-Je sbaleno.jpg
...celý já...
005-Je sbaleno.jpg
   163.99 kB  

006-Vzácnost.jpg
...Baňka velkokališná neroste všude...
006-Vzácnost.jpg
   128.33 kB  

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru