Zaslal: ne 01. ledna 2006 19:06 Předmět: ...Jak fotím, pokračování 3a (tonda Houba)
Ad3a, ?tedy už v novém roce navazuji na povídání o fotografování hub. Po zhotovení snímků v terénu, jak jinak, se vždy těším na jejich výslednou podobu. Po stažení snímků z média do počítače či vyzvednutím zpracovaných snímků ve fotoalbu následuje neméně důležitá činnost, spojená s jejich uchováním pro budoucí použití. Snímky na pozitivním filmovém materiálu (diáky) z minulého období, kdy jsem ještě fotil na analog, v podobě, v jaké jsem si je vyzvedl, postupně rovněž převádím na skeneru do digitální podoby. K ukládání snímků určený a jako součást zakoupeného aparátu dodávaný SW je dobrý, ale nikoli vše řešitelný nástroj. Musel by asi být postaven každému na míru. Je jen jedním z možných řešení. Lze na to jít také jinak. Nejsem zdaleka koumák přes techniku, tak jsem si v tomhle ohledu stvořil jednoduše to, co je uživatelsky přijatelné mým schopnostem. Postačilo mi v PC ve složce dokumenty zřídit adresář na téma Houby a v něm si otevřít ten báječný Myko svět. V něm pak otevírám adresáře pro jednotlivé druhy hub a do nich ukládám soubory, tedy snímky hub a vše s nimi související. To vyhovuje mému požadavku základní rychlé orientace v archivu a snadné dosažitelnosti snímku při jeho vyhledávání. Pro archivaci je nejlépe použít snímky v surovém stavu, či je jen otočit, oříznout a uložit. Při dalším nakládání se snímkem vycházím z možností, dané kreativitou a technickým provedením snímku. Myšleno zejména pro použití výřezu. Opakovaným otevíráním a úpravou dochází ke ztrátě dat originálu každého uloženého snímku, (proto s jednou vypálenou zálohou vůbec nepracuji). Co se třídění vlastních snímků hub týká, mám je rozdělené podle základního, užívaného a platného systému (ten najdete téměř v každém atlasu). *(viz. Snímek 001, Rozcestník). Je užitečné ho znát, resp. se učit do něho (či podle něho) zařazovat nalezené houby. V rámci rozcestníku otevírám i další související adresáře. Možnostem se tu asi meze nekladou.
(pokračování)
Obr 001, Rozcestník.jpg
...protože s fotografováním hub souvisí celá řada dalších snímků, různých adresářů v rámci rozcestníku může být dle vašeho uvážení celá řada...
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory