Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pidi hubka v potoce
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 8:46
  Předmět: Pidi hubka v potoce
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S Boletusem jsem o tomto dlouhém víkendu prošli tři potůčky v kterých nebylo nic z toho, co jsme hledali. Tohle bylo zajímavé, ale netušíme, co to je. Zkuste tipnout, mám i mikro - dodám snad zítra. Legrační byla ta moucha. Když už jsem měl všechno připravený, tak přišla moucha, nepřiletěla, vyšplhala nahoru, objala klobouk a bzukla dost rozhodně: "Moje!"

Máte nějaké tipy?

Jirko, mohl by jsi zpřesnit popis habitatu?

196.75 kB    
30.4.2007, Bratronice, drobný potůček. (c) Bob
ZaprtkaPotocni.jpg
   ZaprtkaPotocni.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 9:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádička, ale nepíše se určitě záprtka s t ale s d Smile Jako záprdek.
Co takhle špička větevná (Marasmiellus ramealis) - je to jen tip.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 9:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za tip, budu pátrat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 16:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Spíš nějaká helmovka - třeba Mycena speirea nebo něco tomu podobného...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 16:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, podle fotky zatím nic neshledávám stejným ... ale ten gekkův tip mne navedl na italské stránky v kterých se moc neorientuji, ale mají tam spoustu obrázků toho druhu z mikroskopu italské stránky super fórum

Jestliže caulocistidi jsou cystidy na třeni, pak rovnou říkám nikoli, protože ty tam rozhodně nebyly.

Nevíte někdo co zmáčknout na těch italech, abych mohl vyhledávat v tom jejich fóru, které se zdáti býti dóóst dobré!
jarda

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 20:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Klepni na CERCA - ale musíš být přihlášen, jinak to jen nadává Wink
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 22:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

K Tvému habitatu "Bratronice drobný potůček" nic asi nepřidám, protože na tomhle konkrétním místě jsem byl taky poprvé. Snad jen rozměry houbičky - 1,5-2cm výška a 4-5mm průměr kloboučku.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak Džamal tipuje:

Bobe ta první houbička je podle mého skromného názoru helmovka tenkonohá. V oblasti Kokořínska roste na dvou místech u Osinalic, je ale tak drobounká, že bývá určitě přehlížena. Ještě se zeptám jestli nevíš z čeho vyrůstala? Jinak u té druhé houbičky jsem vedle.

Já ji mám latinsky uvedenou jako Marasmiellus camptophyllus, což je pravděpodobně synonymum.

Odpovězme, že rostla z tenkého klacíku. Bolete, víš čeho ten klacík byl?
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 9:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

03. května 07, 9:01 Bob napsal:

... Marasmiellus camptophyllus...

=Mycena speirea Laughing

(stejně ale nutno pro potvrzení mikroskopovat)

Jinak dost běžná houba, přikládám nějaká fota

88.17 kB    
Průčelská rokle, kmínek listnáče, 29.12.06, (c)gekko13
Mycena_speirea4.JPG
   Mycena_speirea4.JPG

102.49 kB    
Oldřichov u Duchcova, olšové větévky, 19.8.06, (c)gekko13
Mycena_speirea2.JPG
   Mycena_speirea2.JPG

98.3 kB    
Oldřichov u Duchcova, padlý kmen vrby, 19.8.06, (c)gekko13
Mycena_speirea.JPG
   Mycena_speirea.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 9:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, jenže ta moje nemá caulocistidi Sad
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 9:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

03. května 07, 9:19 Bob napsal:
Hmmm, jenže ta moje nemá caulocistidi Sad

Nejsou tam nebo je nevidíš, někdy to mikroskopování chce hódně přestavivosti Very Happy

Jinak mrkni na klíč k sekci Hiemales na norských Mycenách
(jinak to ovšem může být i jiný rod Confused )
http://home.online.no/~araronse/Mycenakey/Sect_Hiemales.htm
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 9:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zítra dovalím nějaké obrázky z mikráku ... zpracování obrázků zabere děsně času Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru