Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Handkea utriformis - Pýchavka dlabaná
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 14. prosince 2005 8:07
  Předmět: Handkea utriformis - Pýchavka dlabaná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Handkea utriformis-pýchavka dlabaná
SYN.-Calvatia u.,C.caelata,C.hungarica,Bovista flavosa,B.officinarum
PLODNICE-až 15cm pr.,obráceně hruškovité,až kuželovité,nahoře jako by stlačené,na bázi řasnatě stlačené.
OKROVKA-v mládí bílá,bradavičnatá,později šedě nebo hnědě skvrnitá,po opadání bradavek políčkatě rozpraskaná,celá horní část se ve stáří rozpadá.
TEŘICH-v mládí bílý,měkký,zráním olivově hnědý,vodnatě měkkne,nakonec uschne,zhnědne,v kusech se rozpadá a postupně vyprašuje.Dlouho zůstává na stanovišti jeho spodní miskovitá část.
VÝT.PRACH-černohnědý
VÝSKYT-od června do listopadu,na loukách pastvinách,travnaté okraje lesa,vyhledává spíše suchá stanoviště.
VÝZNAM-v mládí jedlá,úprava podobně jako u vatovce obalovaná na řízky,lepší je sloupnout okrovku je dosti kožovitě tuhá.
ZÁMĚNY-vatovec obrovský-Langermannia gigantea,mohutnější plodnice,hladká okrovka,v mládí přichází v úvahu ještě pýchavka palicovitá,Handkea excipuliformis,palicovitý tvar,okrovka není políčkatě rozpukaná

151.78 kB    
Pýchavka dlabaná a pýchavka palicovitá/větší plodnice/15:7.2005-veslařský kanál Račice
16.jpg
   16.jpg

98.12 kB    
Detail okrovky-15.7.2005 Račice veslařský kanál
15.jpg
   15.jpg

83.89 kB    
dvojčata-Račice 15.7.2005,Račice veslařský kanál
14.jpg
   14.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 14. prosince 2005 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mne přijde jako pýchavka obecná ... co jsem přehlédl ?!?!?!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. prosince 2005 1:28
  Předmět: Lycoperdon perlatum

Lycoperdon perlatom vytváří menší plodnice,má okrovku pokrytou pouze bradavkami a ostny a nikdy políčkovitě nepuká ,není na vrcholu jakoby stlačená a dole na bázi nebývá nařasená.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 12. března. 2006 16:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?p=143#143
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 08. června 2006 21:32
  Předmět: Pýchavka dlabaná-Handkea utriformis

Včera jsem se byl podívat na lokalitě kde roste pýchavka/vatovec/obrovský,ale narazil jsem pouze na krásné pýchavky dlabané-Handkea utriformis

131.73 kB    
Handkea utriformis-pýchavka dlabaná-7.6.Veslařský kanál Račice
IMG_0282.jpg
   IMG_0282.jpg

144.58 kB    
Handkea utriformis-pýchavka dlabaná-7.6.2006 Veslařský kanál Račice
IMG_0278.jpg
   IMG_0278.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. června 2006 7:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní !!! Kolik měli v průměru?
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 13. srpen 2006 11:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mladá plodnice, není to na 100 %. Určil jsem to podle místa výskytu.

135.84 kB    
12.8. 2006 Brno - Vinohrady
Pýchavka dlabaná - Calvatia utriformis.jpg
   Pýchavka dlabaná - Calvatia utriformis.jpg

161.32 kB    
12.8. 2006 Brno - Vinohrady
Pýchavka dlabaná - Calvatia utriformis (1).jpg
   Pýchavka dlabaná - Calvatia utriformis (1).jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 13. srpen 2006 20:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne srpen 13, 2006 12:18 pm Pepa napsal:
Mladá plodnice, není to na 100 %. Určil jsem to podle místa výskytu.

Můj tip je palicovitá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 13. srpen 2006 20:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zatím jsem tam nacházel jen staré plodnice. Tak to letos hlídám. Fotky těch starých zatím nemám. Časem dodám. Možná Boletus nějaké pošle ten je tuším na jaře na tom místě fotil fotil.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 13. srpen 2006 22:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha, myslel jsem, že tím místem výskytu jsi myslel charakter biotopu... Jestli jste tedy zde už ty dlabané - dospělé našli, tak tu palicovitou beru zpět. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. srpen 2006 1:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne srpen 13, 2006 21:45 Pepa napsal:
Zatím jsem tam nacházel jen staré plodnice. Tak to letos hlídám. Fotky těch starých zatím nemám. Časem dodám. Možná Boletus nějaké pošle ten je tuším na jaře na tom místě fotil fotil.

Vyfocený je nemam - tou dobou co jsem u Vás byl tam zrovna nebyly - nicméně tohle je ona určitě.

Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. srpen 2006 7:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 14. srpen 2006 2:31 boletus napsal:
ne srpen 13, 2006 21:45 Pepa napsal:

Vyfocený je nemam - tou dobou co jsem u Vás byl tam zrovna nebyly - nicméně tohle je ona určitě.

Jirko já myslel ty staré, loňské, hnědé, vyprášené.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 16:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem šel na revizi těch pýchavek do místního rybniku. Trošku jsem je prošvihl. Ale pořád je tam dos mladých.
Začínám nabývat dojmu, že to dlabaná není

211.38 kB    
Výška 11 cm.
1 486.jpg
   1 486.jpg

213.84 kB    
1 485.jpg
   1 485.jpg

235.57 kB    
Mladé. Začínají se zase klubat hrobenky
1 489.jpg
   1 489.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 7:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přátelé! Pomalu se nám daří udělat Atlas diskuse pěkně zaneřáděným ... je třeba všechny nestoprocentně určené houby dávat do určovací sekce a sem dávat jen tutovky!!! Jinak se v tom nikdy nevyznáme ! Sad
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. září 2006 14:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 31. srpen 2006 8:30 Bob napsal:
Přátelé! Pomalu se nám daří udělat Atlas diskuse pěkně zaneřáděným ... je třeba všechny nestoprocentně určené houby dávat do určovací sekce a sem dávat jen tutovky!!! Jinak se v tom nikdy nevyznáme ! Sad

Bobe ty moje příspěvky smaž. Dnes jsem je odchytl v plné kráse a jsou to palicovité. Asi jim ten popílek svědčí a tak dorůstají obřích rozměrů.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru