Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Myriosclerotinia scirpicola
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 14:59
  Předmět: Myriosclerotinia scirpicola
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na odumřelých stoncích a listech skřípiny lesní (Scirpus sylvatica). Sklerocium velké (okolo 1 cm dlouhé a 3-4 mm široké) a černé.
Plodnice vysoké do 40 mm, široké až 15 mm.
Fotil jsem je i loni, myslím, že to je ono, ale nemám možnost to zmikroskopovat.

130 kB    
Myriosclerotinia scirpicola1.jpg
   Myriosclerotinia scirpicola1.jpg

86.8 kB    
Myriosclerotinia scirpicola2.jpg
   Myriosclerotinia scirpicola2.jpg

136.74 kB    
Myriosclerotinia scirpicola3.jpg
   Myriosclerotinia scirpicola3.jpg

Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 15:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidám nějaké z loňska.

86.69 kB    
Myriosclerotinia sc.1.jpg
   Myriosclerotinia sc.1.jpg

86.17 kB    
Myriosclerotinia sc.2.jpg
   Myriosclerotinia sc.2.jpg

112.43 kB    
Myriosclerotinia sc.4.jpg
   Myriosclerotinia sc.4.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 15:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To by měla být tu co jsme spolu fotily? Vypadají ouplně jinak! Můžeš mi poslat vzorek pod mikro?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 19:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemyslím, že je to to samé. Už jsem říkal tenkrát v Mníšku, že to co jsem fotil loni, vypadalo jinak. Co jsme fotili spolu, je určitě (doufám) něco jiného a asi to není specializované jen na skřípinu (podobné rostly i na sítině), na rozdíl od této. Tato má sklerocium jako hrom, tamty měly jen malé cosi. Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že mi tvarově připomínaly vodničku nebo voskovičku nebo něco podobného, zdaleka to nemělo hlízenkovitý tvar.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 12. května 2007 10:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Něco velmi podobnýho - či spíš to samý je ted na Slovákách
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 16. května 2007 8:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z hlavy si pamatuji jen popis výtrusů ... oválné, bez ornamenticky a sept, výborné barvení LPCB (= lactophenol cotton blue) prakticky se nebarví kongočervení. Rozměry u těch "vypadaných" z vřecek, tedy u těch větších z nich 11-13*5-6 mikronů. Více a obrázky až v pondělí - snad Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. května 2007 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak je to tady ... akorát jsem samosebou zase zapoměl soubor s poznámkami Sad

Výtrusy se z vřecek parádně vysypou, když se dá vzorek do vody. Dokonce jsem je viděl lítat ven z vřecek - lítají skoro všechny "najednou" ... řekl bych tak do 0.2 vteřiny.

41.56 kB    
Nahoře okraj klobouku, dole spodek "klobouku". Rozměry cystid.
Cystides.jpg
   Cystides.jpg

141.22 kB    
Řez plodnicí. To šedé nad jsou výtrusy. (ve vodě)
4xRez02.jpg
   4xRez02.jpg

189.2 kB    
Vřecka (kongo červeň)
40xVrecka_1.jpg
   40xVrecka_1.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. května 2007 9:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

poslední dávka mikráčků ...

195.67 kB    
Vytrženo z třeně a rozplácnuto v LPCB. Je vidět jak prosvítají kulovité buňky.
40x_TrenBunky.jpg
   40x_TrenBunky.jpg

123.18 kB    
Třeň v oblasti sklerócia(?) v LPCB. Je vidět, že jsou septované a moc se nebarví.
40x_TrenDole1.jpg
   40x_TrenDole1.jpg

185.9 kB    
Kulovité buňky viz fotka řezu plodnice
100x_KuloviteBunky2.jpg
   100x_KuloviteBunky2.jpg

186.41 kB    
Výtrusy ve vodě, kde fakt hodně běhají = ISO 3200, podexponováno do RAWu ... 1/250 s.
100xSpores1.jpg
   100xSpores1.jpg
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 21. května 2007 18:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrá práce Bobe. Teď ještě, jestli to máme s čím porovnat. Dá se s určitostí zjistit, jestli je to opravdu M. scirpicola?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 22. května 2007 10:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No uvidíme Smile Ještě to chci proměřit a vyjádřit v číslech ... jsem líný, tak dělám takový softík ... Wink Zítra to snad už dovalím ...

Klíč je tady: http://biologi.uio.no/bot/ascomycetes/Taxa/Myriosclerotinia.html

mi z toho vychází spíše ta Myriosclerotinia sulcatula ... fakt nevím Sad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. května 2007 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tááák jsem se k tomu "dostal" Smile ... Třeň: žádné cystidy. Místy jakoby přitiskle chlupatý (při zvětšení 40x). Cystidy(?) jsou na vnější straně "klobouku" nejvíce v části přecházející k třeni 1,1-1,4 mm tlustý a 7 mm dlouhý, pak asi "kořenující" (asi 3 mm) a tmavě hnědý až černý. Parafýzy vzácně. Vřecka 160-190 mikronů, tloustka až 11 mikronů. Parafýzy tloušťka 3 mikrony. Výtrusy tak nějak 15-17,5 x 7-8 mikronů, Q asi tak 2,1-2,4.

A ještě jedno mikro vřecka

163.16 kB    
taková studie ... jak je vidět, zpracování může některé věci zvýraznit vcelku zajímavě
Vrecko.jpg
   Vrecko.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru