Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lycoperdon marginatum - Pýchavka loupavá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 19. ledna 2014 23:50
  Předmět: Lycoperdon marginatum - Pýchavka loupavá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když jsem v září chodil okukovat v netradiční dobu kvetoucí koniklece, všiml jsem si kolem jakýchsi břichatkovitých hub, u kterých si nevím rady, kam s nimi.
Plodnice kulovité, bez třeně, velikost do 3 cm v průměru, barva v mládí bělavá až s velmi lehkým krémovým nádechem, povrch brzy kolem ostnů políčkovitě rozpraskaný, vnější okrovka později světle hnědá, po jejím oloupání se objevuje vnitřní, papírovitá okrovka s až téměř čokoládově hnědým zbarvením. Plodnice někdy částečně zanořené, ale většinou celé na povrchu, k substrátu jen lehce přichycené bílými kořínkovitými vlákny. Lokalita je skalní step v Českém středohoří bez stromového porostu, s výskytem např. koniklece lučního českého, bělozářky liliovité, česneku chlumního horského.

Věděl by někdo, kam s tím?

197.9 kB    
x (3).jpg
   x (3).jpg

197.33 kB    
x (7).jpg
   x (7).jpg

195.67 kB    
x (4).jpg
   x (4).jpg

195.66 kB    
x (5).jpg
   x (5).jpg

Naposledy upravil b.gun dne po 20. ledna 2014 0:07, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 19. ledna 2014 23:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...

197.29 kB    
x.jpg
   x.jpg

197.85 kB    
x (6).jpg
   x (6).jpg

198 kB    
x (2).jpg
   x (2).jpg
sutrserpa

PříspěvekZaslal: po 20. ledna 2014 6:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravděpodobně Lycoperdon marginatum
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. ledna 2014 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná jsem před časem našel totéž v pozdějším stádiu. Sice jsem na podobné lokalitě neviděl koniklece, ale spoustu hlaváčků jarních.
Viz http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2479
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
sutrserpa

PříspěvekZaslal: út 21. ledna 2014 15:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je pýchavka dlabaná
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 22. ledna 2014 8:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No nevím. Podobnost s tím tvým nálezem vidím jasnou. Vezměme v potaz, že ten můj nález je tvoje plodnice po 6 měsících v přírodě ... ?
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. ledna 2014 12:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

je to vzácná pýchavka loupavá-Lycoperdon marginatum latinský název už tu padl vnější okrovka je hustě ostnitá v mládí býlá v dospělosti se odlupuje v souvislých plátech a odhaluje olivově až tmavě hnědý teřich vzácně na suchých stanovištích,,pěkný nález
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. ledna 2014 18:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji pánové za pomoc.
Když nad tím takto zpětně přemýšlím, asi jsem ji měl tehdy i v merku, ale až moc jsem se zaměřil na údaj o možnosti růstu v písčitých borech a vypustil ji z hlavy.
Forrest Run

PříspěvekZaslal: st 29. ledna 2014 16:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Srdečná gratulace ke vzácnýmu nálezu, Draku!Smile
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 01. února 2014 22:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

22. ledna 14, 8:39 Bob napsal:
No nevím. Podobnost s tím tvým nálezem vidím jasnou. Vezměme v potaz, že ten můj nález je tvoje plodnice po 6 měsících v přírodě ... ?

Bobe,pro plešivky je typické rozpadávání celé horní části zralé plodnice. Naproti tomu rod Lycoperdon má za zralosti jen malý otvor na temeni.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 03. února 2014 8:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za komentář. Snad se tam vypravím a snad budu mít štěstí a najdu to tam znovu, a dostanu to pod mikrák ...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru