Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 28. června 2007 8:27
  Předmět: Ryzec?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím ryzcology (Boba a Radka Doležala zejména Smile ) a mám dotaz: Tohoto malého ryzce (průměr klobouku cca 4 cm) jsem našel v listnatém lese za chalupou. Vůně příjemně houbová, nepálil, a co mě překvapilo nejvíc bylo to, že neměl vlastně žádné mléko - což mě přivedlo k otázce, jestli to vůbec je ryzec Smile

121.94 kB    
Ústecko, 26.6.2007
Ryzec.JPG
   Ryzec.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 28. června 2007 8:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ryzcolog sice nejsem ... zatím Smile ... ale pokud chceš můj amatérský názor ... skoro bych se přiklonil k tomu, že to je ryzec, tedy rozhodujeme-li mezi ryzcem a holubinkou. Ryzce totiž mají povětšinou lupeny prostřídány lupénkami (takové ty kratší lupeny mezi lupeny), zatímco holubinky lupénky povětšinou nemají, ještě lépe řečeno, mám pocit, že ani jedna holubinka mající lupénky nevypadá ani omylem takto. Takže řekl bych ryzec. Ale který co? Smile Zkus zaklikat v LactariusWebu, zkus některé klíče co tam jsou ... třeba tě to posune nějakým směrem.
Já si netroufnu tipnout, protože je zatím opravdu neznám. Pohledem je to však velmi podobné holubince a tak by to mohla být třeba skupina Russularia ... možná Ryzec klamný? Vážně nevím Sad Radek jistě střelí správně Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 28. června 2007 13:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za radu, zatím mě to posunulo směrem k druhu Lactarius mitissimus a dál se asi už nedostanu Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 28. června 2007 20:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sleyi, podle toho zbarvení by to mohl být L. fulvissimus - já nacházím přesně takto zbarvené. Takže pokud se rozhodneme, že to není holubinka, tak by to třeba mohl být ten fulvissimus. Laughing Laughing Laughing Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 29. června 2007 7:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm, tak ten fulvissimus by to mohl být taky. I když Lactarius Web uvádí, že fulvissimus má vůni nápadně kysele kaučukovou, nahořklou, a ta moje houba opravdu voněla krásně houbově...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 29. června 2007 8:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě dodatek k té možnosti holubinka ... holubinky mají třeň bílý nebo s červenými a žlutými tóny ... takovýhle tuším nikoli. Ten fulvissimus ... proč by né Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru