Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: čt 28. června 2007 8:27 Předmět: Ryzec?
Zdravím ryzcology (Boba a Radka Doležala zejména ) a mám dotaz: Tohoto malého ryzce (průměr klobouku cca 4 cm) jsem našel v listnatém lese za chalupou. Vůně příjemně houbová, nepálil, a co mě překvapilo nejvíc bylo to, že neměl vlastně žádné mléko - což mě přivedlo k otázce, jestli to vůbec je ryzec
Ryzcolog sice nejsem ... zatím ... ale pokud chceš můj amatérský názor ... skoro bych se přiklonil k tomu, že to je ryzec, tedy rozhodujeme-li mezi ryzcem a holubinkou. Ryzce totiž mají povětšinou lupeny prostřídány lupénkami (takové ty kratší lupeny mezi lupeny), zatímco holubinky lupénky povětšinou nemají, ještě lépe řečeno, mám pocit, že ani jedna holubinka mající lupénky nevypadá ani omylem takto. Takže řekl bych ryzec. Ale který co? Zkus zaklikat v LactariusWebu, zkus některé klíče co tam jsou ... třeba tě to posune nějakým směrem.
Já si netroufnu tipnout, protože je zatím opravdu neznám. Pohledem je to však velmi podobné holubince a tak by to mohla být třeba skupina Russularia ... možná Ryzec klamný? Vážně nevím Radek jistě střelí správně
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: čt 28. června 2007 20:40
Sleyi, podle toho zbarvení by to mohl být L. fulvissimus - já nacházím přesně takto zbarvené. Takže pokud se rozhodneme, že to není holubinka, tak by to třeba mohl být ten fulvissimus.
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: pá 29. června 2007 7:18
Hmm, tak ten fulvissimus by to mohl být taky. I když Lactarius Web uvádí, že fulvissimus má vůni nápadně kysele kaučukovou, nahořklou, a ta moje houba opravdu voněla krásně houbově...
Ještě dodatek k té možnosti holubinka ... holubinky mají třeň bílý nebo s červenými a žlutými tóny ... takovýhle tuším nikoli. Ten fulvissimus ... proč by né
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory