Zaslal: po 16. července 2007 13:39 Předmět: Neznámé plasmodium
Toto slizovkové plasmodium jsem našel pod kůrou trouchnivějící břízy. Je to žilnatý typ plasmodia - afanoplasmodium. Dokud se mi tu slizovku nepodaří přinutit, aby udělala plodnice, tak to určit nepůjde ani omylem.
Jinak je to plasmodium pěkně neposedné. Kus kůry s tím žlutým mám v krabičce na mokrém papundeklu a ono to tam pěkně šmějdí. Pravidelně se přes den stěhuje na spodní a na noc na horní stranu klacku .
Je to živé . V mikroskopu je dobře vidět, jak v těch žilkách proudí tekutina.
Nádhera, .... co takhle nafotit sekvenci s nějakým rozumným intervalem a poskládat z toho animaci ?
Budu o tom přemýšlet, ale bude to hodně složité. Slizovky mají rády hodně vlhké prostředí, nejlíp takovou porádně zapařenou prádelnu a jejich pohyb je hodně pomalý.
Nádhera, .... co takhle nafotit sekvenci s nějakým rozumným intervalem a poskládat z toho animaci ?
Budu o tom přemýšlet, ale bude to hodně složité. Slizovky mají rády hodně vlhké prostředí, nejlíp takovou porádně zapařenou prádelnu a jejich pohyb je hodně pomalý.
Možná by stačilo na krabičku umístit tři lícovací body ve stejné výšce jako slizovky a podle nich se pak snímky srovnají, krabička by tak mohla být mezi focením schovaná v "prádelně".
Plazmodium ještě žije a je čím dál větší . Vůbec se ale nemá k tvorbě plodnic . Asi se má v tom pytlíku s vodou příliš dobře. Horní obr. má na šířku cca 10 cm.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory